Foto: alzbetka2
Keď mám domáce škvarky, tak sa to u nás nezaobíde bez obľúbených škvarkových slimáčikov. Ponúkam ich recept, možno budú chutiť aj vám. :)
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny... + droždie - zmeškalo úvodné foto :)
-
2
Z 200 ml mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Zatiaľ si preosejeme múku, pridáme soľ, olej, kyslú smotanu, zvyšné mlieko, žĺtky a vykysnutý kvások. Mlieko pridávame pomaly podľa potreby. Vymiesime vláčne cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste približne 2 hod.
-
3
Kým nám cesto kysne, tak si zomelieme škvarky...
-
4
Z vykysnutého cesta na pomúčenej doske spravíme šúľok a rozkrájame ho.
-
5
Jednotlivé kúsky rozvaľkáme na tenko a natrieme zohriatymi škvarkami. (lepšie sa rozotierajú)
-
6
Najprv zrolujeme takto...
-
7
a potom rolujeme slimáčika.
-
8
Jednotlivé slimáčiky poukladáme na papierom vyložený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme semienkami podľa chuti. Slimáčiky kladieme ďalej od seba, počas pečenia dosť narastú.
-
9
Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C. Po cca 10 min. znížime teplotu na 175-180°. Celková doba pečenia asi 30-35 min. (doba pečenia závisí od rúry). Ja som mala len 12 kusov dosť veľkých. Ak niekto chce toho viac, šúľok si treba rozdeliť na viac kúskov.
-
10
Dobrú chuť.
Inak, ak mate suche skvarky staci ich chvilocku ohriat v mikrovlnke- uz pomlete.