Škvarkové slimáčiky fotorecept

alzbetka2 - fotkaalzbetka2, 6. februára 2011
Škvarkové slimáčiky (fotorecept)
Foto: alzbetka2

Keď mám domáce škvarky, tak sa to u nás nezaobíde bez obľúbených škvarkových slimáčikov. Ponúkam ich recept, možno budú chutiť aj vám. :)

12
porcií
150 aj s kysnutím minút
príprava
30-35 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
42 g
1 KL
600 ml
2 ks
podľa chuti
3 PL
200-250 ml
500 g
  na potretie
 na posypanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny... + droždie - zmeškalo úvodné foto :)

    Škvarkové slimáčiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z 200 ml mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Zatiaľ si preosejeme múku, pridáme soľ, olej, kyslú smotanu, zvyšné mlieko, žĺtky a vykysnutý kvások. Mlieko pridávame pomaly podľa potreby. Vymiesime vláčne cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste približne 2 hod.

    Škvarkové slimáčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým nám cesto kysne, tak si zomelieme škvarky...

    Škvarkové slimáčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z vykysnutého cesta na pomúčenej doske spravíme šúľok a rozkrájame ho.

    Škvarkové slimáčiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Jednotlivé kúsky rozvaľkáme na tenko a natrieme zohriatymi škvarkami. (lepšie sa rozotierajú)

    Škvarkové slimáčiky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Najprv zrolujeme takto...

    Škvarkové slimáčiky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a potom rolujeme slimáčika.

    Škvarkové slimáčiky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Jednotlivé slimáčiky poukladáme na papierom vyložený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme semienkami podľa chuti. Slimáčiky kladieme ďalej od seba, počas pečenia dosť narastú.

    Škvarkové slimáčiky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C. Po cca 10 min. znížime teplotu na 175-180°. Celková doba pečenia asi 30-35 min. (doba pečenia závisí od rúry). Ja som mala len 12 kusov dosť veľkých. Ak niekto chce toho viac, šúľok si treba rozdeliť na viac kúskov.

    Škvarkové slimáčiky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dobrú chuť.

    Škvarkové slimáčiky (fotorecept) - obrázok 10
Recept je zaradený do kategórií:
Slovenská kuchyňa, Nitriansky kraj, Slané chuťovky, Pečené

Diskusia k receptu

janger
Pekne a isto velmi chutne s tymi oskvarkami.
cica2
krásne sa ti vydarili!!! Pekne aj nafotené, vďaka za receptík:)
vavan
toto som dakedy robievala keď sme mávali domáce škvarky,sú výborné.
dorisa
Krásne slimáčiky, vyskúšam aj ja ich upiecť.
tatranka
Sú krásne tie tvoje.Mám rada kysnuté oškvarkové pečivko.
elekra
Akurát sme dnes v robote rozoberali škvarky a kysnuté cesto. Budú pagáčiky aj u nás doma. Všetky suroviny sú poruke. Ináč slimáčiky vyzerajú úžasne.
marienka44
@Alzbetka2 ,podobne robila @Tatranka ,ale ona pred rolovanim súlcov potrela celu dlhu plochu vajíčkom. V Tvojom recepte netreba? Prave sa mi miesi cesto v pekarnicke. Oskvarky su trochu suche, starsie. Mozem ich primastit bravc. mastou? Dakujem za odpoveď.
alzbetka2
@marienka44 , tie šúlce môžeš potrieť vajcom aj nemusíš, ja nezvyknem. Čo sa týka suchších škvarkov, kľudne môžeš pridať masť, alebo aj olej. Neviem, či ti moja odpoveď už bude k niečomu, teraz som si sadla k PC. Napriek tomu dúfam, že sa podarili a chutili ...
antonia4b
akurat si pochutnavam na tychto cerstvych slimacikoch :) su fantasticke! Ja som do cesta pridala ČL soli a spravila som iba 10 ks, su dost velike. Nabuduce musim spravit viac kuskov.
Inak, ak mate suche skvarky staci ich chvilocku ohriat v mikrovlnke- uz pomlete.
ivka268
cesto sa mi velmi paci,mozem ho urobit aj klasickym prekladanim??
alzbetka2
@ivka268 , len dnes som našla tvoju otázku, nakoľko sme neboli doma, ale k veci, môžeš, ja toto cesto používam aj na klasické škvarkové pagáče
ivka268
vcera som robila a podarili sa fantasticke....a zo zvyskov som este urobila take mini pretenky....vdaka za super receptik :))))

Zaujímavé video z archívu TV Varecha



Tipy na články