Škvarkové slimáčiky fotorecept

alzbetka2 - fotkaalzbetka2, 6. februára 2011
Škvarkové slimáčiky (fotorecept)
Foto: alzbetka2

Keď mám domáce škvarky, tak sa to u nás nezaobíde bez obľúbených škvarkových slimáčikov. Ponúkam ich recept, možno budú chutiť aj vám. :)

12
porcií
150 aj s kysnutím minút
príprava
30-35 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
42 g
1 KL
600 ml
2 ks
podľa chuti
3 PL
200-250 ml
500 g
  na potretie
 na posypanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny... + droždie - zmeškalo úvodné foto :)

    Škvarkové slimáčiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z 200 ml mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Zatiaľ si preosejeme múku, pridáme soľ, olej, kyslú smotanu, zvyšné mlieko, žĺtky a vykysnutý kvások. Mlieko pridávame pomaly podľa potreby. Vymiesime vláčne cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste približne 2 hod.

    Škvarkové slimáčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým nám cesto kysne, tak si zomelieme škvarky...

    Škvarkové slimáčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z vykysnutého cesta na pomúčenej doske spravíme šúľok a rozkrájame ho.

    Škvarkové slimáčiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Jednotlivé kúsky rozvaľkáme na tenko a natrieme zohriatymi škvarkami. (lepšie sa rozotierajú)

    Škvarkové slimáčiky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Najprv zrolujeme takto...

    Škvarkové slimáčiky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a potom rolujeme slimáčika.

    Škvarkové slimáčiky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Jednotlivé slimáčiky poukladáme na papierom vyložený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme semienkami podľa chuti. Slimáčiky kladieme ďalej od seba, počas pečenia dosť narastú.

    Škvarkové slimáčiky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C. Po cca 10 min. znížime teplotu na 175-180°. Celková doba pečenia asi 30-35 min. (doba pečenia závisí od rúry). Ja som mala len 12 kusov dosť veľkých. Ak niekto chce toho viac, šúľok si treba rozdeliť na viac kúskov.

    Škvarkové slimáčiky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dobrú chuť.

    Škvarkové slimáčiky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

18 komentárov k receptu
Akurát sme dnes v robote rozoberali škvarky a kysnuté cesto. Budú pagáčiky aj u nás doma. Všetky suroviny sú poruke. Ináč slimáčiky vyzerajú úžasne.
@Alzbetka2 ,podobne robila @Tatranka ,ale ona pred rolovanim súlcov potrela celu dlhu plochu vajíčkom. V Tvojom recepte netreba? Prave sa mi miesi cesto v pekarnicke. Oskvarky su trochu suche, starsie. Mozem ich primastit bravc. mastou? Dakujem za odpoveď.
@marienka44 , tie šúlce môžeš potrieť vajcom aj nemusíš, ja nezvyknem. Čo sa týka suchších škvarkov, kľudne môžeš pridať masť, alebo aj olej. Neviem, či ti moja odpoveď už bude k niečomu, teraz som si sadla k PC. Napriek tomu dúfam, že sa podarili a chutili ...
akurat si pochutnavam na tychto cerstvych slimacikoch :) su fantasticke! Ja som do cesta pridala ČL soli a spravila som iba 10 ks, su dost velike. Nabuduce musim spravit viac kuskov.
Inak, ak mate suche skvarky staci ich chvilocku ohriat v mikrovlnke- uz pomlete.

Pridaj komentár k receptu: