Škvarkové slimáčiky (fotorecept)
Autor receptu: alzbetka2
Keď mám domáce škvarky, tak sa to u nás nezaobíde bez obľúbených škvarkových slimáčikov. Ponúkam ich recept, možno budú chutiť aj vám. :)
12 porcií |
150 aj s kysnutím minút príprava |
30-35 minút na 200 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny... + droždie - zmeškalo úvodné foto :)
- Z 200 ml mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Zatiaľ si preosejeme múku, pridáme soľ, olej, kyslú smotanu, zvyšné mlieko, žĺtky a vykysnutý kvások. Mlieko pridávame pomaly podľa potreby.
Vymiesime vláčne cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste približne 2 hod.
- Kým nám cesto kysne, tak si zomelieme škvarky...
- Z vykysnutého cesta na pomúčenej doske spravíme šúľok a rozkrájame ho.
- Jednotlivé kúsky rozvaľkáme na tenko a natrieme zohriatymi škvarkami. (lepšie sa rozotierajú)
- Najprv zrolujeme takto...
- a potom rolujeme slimáčika.
- Jednotlivé slimáčiky poukladáme na papierom vyložený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme semienkami podľa chuti.
Slimáčiky kladieme ďalej od seba, počas pečenia dosť narastú.
- Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C. Po cca 10 min. znížime teplotu na 175-180°.
Celková doba pečenia asi 30-35 min. (doba pečenia závisí od rúry).
Ja som mala len 12 kusov dosť veľkých. Ak niekto chce toho viac, šúľok si treba rozdeliť na viac kúskov.
- Dobrú chuť.