Škvarkové slimáčiky (fotorecept)

Autor receptu: alzbetka2

Keď mám domáce škvarky, tak sa to u nás nezaobíde bez obľúbených škvarkových slimáčikov. Ponúkam ich recept, možno budú chutiť aj vám. :)

12
porcií
150 aj s kysnutím minút
príprava
30-35 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny... + droždie - zmeškalo úvodné foto :)
  2. Z 200 ml mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Zatiaľ si preosejeme múku, pridáme soľ, olej, kyslú smotanu, zvyšné mlieko, žĺtky a vykysnutý kvások. Mlieko pridávame pomaly podľa potreby. Vymiesime vláčne cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste približne 2 hod.
  3. Kým nám cesto kysne, tak si zomelieme škvarky...
  4. Z vykysnutého cesta na pomúčenej doske spravíme šúľok a rozkrájame ho.
  5. Jednotlivé kúsky rozvaľkáme na tenko a natrieme zohriatymi škvarkami. (lepšie sa rozotierajú)
  6. Najprv zrolujeme takto...
  7. a potom rolujeme slimáčika.
  8. Jednotlivé slimáčiky poukladáme na papierom vyložený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme semienkami podľa chuti. Slimáčiky kladieme ďalej od seba, počas pečenia dosť narastú.
  9. Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C. Po cca 10 min. znížime teplotu na 175-180°. Celková doba pečenia asi 30-35 min. (doba pečenia závisí od rúry). Ja som mala len 12 kusov dosť veľkých. Ak niekto chce toho viac, šúľok si treba rozdeliť na viac kúskov.
  10. Dobrú chuť.