Šišky z kysnutého cesta so zemiakom

katarinalucanova - fotkakatarinalucanova, 3. februára 2024

Skvelé fašiangové šišky vďaka zemiaku mäkké aj na druhý deň.

50
porcií
90 minút
príprava

Suroviny

800 g
350 ml
1 kocka
125 g rozpustené
2 PL
50 ml
1 ks veľký uvarený
3 ks
1 ČL
Na vyprážanie:




Postup

  1. 1

    Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Keď vykysne pridáme múku, rozpustené maslo, rum, žĺtky, na jemno postrúhaný veľký uvarený zemiak, soľ a nastrúhanú citrónovú kôru. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste. Kysne približne hodinu.

  2. 2

    Na doske cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 - 2 cm a povykrajujeme okrúhlou formičkou šišky. Necháme ich ešte 20 minút podkysnúť. Vyprážame v horúcom oleji z oboch strán.

  3. 3

    Hotové upečené šišky ukladáme na papierové obrúsky, ktoré odsajú prebytočný olej. Podávame s džemom a šľahačkou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia