Šišky
Šišky z kysnutého cesta so zemiakom
Autor receptu: katarinalucanova
Skvelé fašiangové šišky vďaka zemiaku mäkké aj na druhý deň.
50 porcií |
90 minút príprava |
Postup
- Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Keď vykysne pridáme múku, rozpustené maslo, rum, žĺtky, na jemno postrúhaný veľký uvarený zemiak, soľ a nastrúhanú citrónovú kôru. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste. Kysne približne hodinu.
- Na doske cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 - 2 cm a povykrajujeme okrúhlou formičkou šišky. Necháme ich ešte 20 minút podkysnúť. Vyprážame v horúcom oleji z oboch strán.
- Hotové upečené šišky ukladáme na papierové obrúsky, ktoré odsajú prebytočný olej. Podávame s džemom a šľahačkou.