Šafránové rizoto

henrietape - fotkahenrietape, 1. októbra 2009
Šafránové rizoto
Foto: archív H.P.

Vymyslela som si ho sama, neviem presné množstvá. Ale kto pozná chute potravín, varí a má cit pre dobré jedlo, bude vedieť, čo má Zobraziť celý popisVymyslela som si ho sama, neviem presné množstvá. Ale kto pozná chute potravín, varí a má cit pre dobré jedlo, bude vedieť, čo má s týmito údajmi robiť :)

2
porcie
5 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/2 kg
1,5 l
1 ks
1 ks
2 malé ks
7 ks
200 dkg
125 g
1/2 dl
1 ks
2 strúčiky




Postup

  1. 1

    Umyjeme si ryžu a zohrejeme zeleninový vývar. Očistenú a pokrájanú cuketu a patizón nasekáme na kocky, cesnak roztlačíme, šalotku očistíme, umyjeme a posekáme patržlenovú vňať a bazalku. Nastrúhame parmezán, cherry paradajky môžeme prekrojiť na polovičky.

  2. 2

    Na rozpálený olivový olej si dáme zmäknúť cuketu a patizón s cherry paradajkami. Pridáme morskú soľ, trošku čierneho korenia, stačí mierne osmažiť a nasypeme do toho všetku ryžu. Pomiešame a zalejeme vývarom tak, aby ryža bola zakrytá. Stále miešame. Keď sa ryža vyvarí v prvej dávke vývaru, dáme do nej maslo a časť parmezánu.

  3. 3

    Zase pridáme vývar a šalotku a miešame až kým ryža nie je "al dente", teda trošku chrumkavá,ale nie tvrdá a neuvarená. Vôbec sa nebojte dolievať vývar, všetko dávajte podľa potreby a priebežne ochutnávajte. Nakoniec vytiahneme šalotku, pridáme šafrán a ešte mierne podusíme, kým ryža nedostane nádhernú farbu.

  4. 4

    Rizotto má mať riedku konzistenciu, nie však vodovú a ani nemá byť suché. Bazalku a petržlenovú vňať vmiešame so zvyškom parmezánu do rizotta a podávame na ohriate taniere. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

henrietape
zabudla som na štipku muškátového orieška, nastrúhať a vmiešať v bode 3. :)
honestka
tak toto ozaj vyzera na rizoto oproti tym inym takmer "nakypom"
aj ja ho pripravujem podobne a patri medzi nase oblubene samostatne jedla, ked vsak ostane je fantasticke ho pouzit ako prilohu k niecomu inemu, lebo konzistencia sa uplne zmeni. Chut safranu v rizote je bezpodmienecna- turmeric ho nikdy nenahradi.
hned by som ho zbastila z toho taniera...
foska
Dnes som sa nechala inspirovat tymto rizotom (patizon, vlastne zavarene rajciny, menej masla, natural ryza basmati - inak vsetko ako v recepte), a bolo to vyborne. Moj muz trosku ohrnal nosom, lebo nema rad ryzu natural, no ja som sa zalizovala. Dik za recept!
aliyah
vyzerá úžasne! a určite aj chutí skvele :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia