Šafránové rizoto
Autor receptu: henrietape
Vymyslela som si ho sama, neviem presné množstvá. Ale kto pozná chute potravín, varí a má cit pre dobré jedlo, bude vedieť, čo má s týmito údajmi robiť :)
2 porcie |
5 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Umyjeme si ryžu a zohrejeme zeleninový vývar. Očistenú a pokrájanú cuketu a patizón nasekáme na kocky, cesnak roztlačíme, šalotku očistíme, umyjeme a posekáme patržlenovú vňať a bazalku. Nastrúhame parmezán, cherry paradajky môžeme prekrojiť na polovičky.
- Na rozpálený olivový olej si dáme zmäknúť cuketu a patizón s cherry paradajkami. Pridáme morskú soľ, trošku čierneho korenia, stačí mierne osmažiť a nasypeme do toho všetku ryžu. Pomiešame a zalejeme vývarom tak, aby ryža bola zakrytá. Stále miešame. Keď sa ryža vyvarí v prvej dávke vývaru, dáme do nej maslo a časť parmezánu.
- Zase pridáme vývar a šalotku a miešame až kým ryža nie je "al dente", teda trošku chrumkavá,ale nie tvrdá a neuvarená. Vôbec sa nebojte dolievať vývar, všetko dávajte podľa potreby a priebežne ochutnávajte.
Nakoniec vytiahneme šalotku, pridáme šafrán a ešte mierne podusíme, kým ryža nedostane nádhernú farbu.
- Rizotto má mať riedku konzistenciu, nie však vodovú a ani nemá byť suché. Bazalku a petržlenovú vňať vmiešame so zvyškom parmezánu do rizotta a podávame na ohriate taniere. Dobrú chuť.