Risotto s variáciou hrášku

František Sedlák, Janík Lenhardt, Martin Pastula
Šuhajíci pri panvici, 16. apríla 2021
Risotto s variáciou hrášku
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
45 minút
príprava

Suroviny

500 g
2 ks
2 strúčiky
1 vetvička
100 ml
250 g
50 g
25 g
100 g (+ 1 PL do hráškového pyré)
150 g
80 g




Postup

  1. 1

    V hlbokej panvici na olivovom oleji do sklovita opečieme jednu šalotku nakrájanú najemno. Pridáme celú vetvičku tymianu a celý strúčik cesnaku. Cesnak predtým jemne pritlačíme o dosku na krájanie, aby sme narušili jeho štruktúru. Pred podávaním cesnak a tymian z jedla vyberieme.

  2. 2

    Pridáme ryžu, orestujeme a podlejeme bielym vínom. Necháme ho celé odpariť. Jemne osolíme a okoreníme. Podlejeme horúcim vývarom. Vývar pridávame postupne po naberačkách a občas miešame. Varíme, kým ryža nebude „al dente“.

  3. 3

    Medzitým, ako sa varí ryža, pripravíme hráškové pyré. V malom hrnci na masle speníme druhú šalotku nakrájanú najemno a pridáme nasekaný strúčik cesnaku. Pridáme 200 g hrášku a podlejeme smotanou. Jemne osolíme. Privedieme do varu a potom rozmixujeme spolu s lyžicou masla do hladka. Hrášok nevaríme dlho, aby nestratil farbu. Keď je ryža už hotová, pridáme hráškové pyré, zvyšok hrášku a stiahneme z ohňa.

  4. 4

    Do risotta pridáme polovicu nastrúhaného parmezánu a 100 g masla. Zamiešame, ideálne „prehadzovaním“, čím sa stáva krémovejším. Správne risotto by malo mať krémovú, takmer tekutú konzistenciu. Na tanieri dozdobíme chrumkavými čerstvými hráškovými strukmi nakrájanými na tenké prúžky. Pridáme hráškové výhonky a zvyšok parmezánu. Pokvapkáme kvalitným olivovým olejom.

Diskusia k receptu