Bravčové rebierka
Bravčové rebierka

Rebrá na čínsky spôsob

Vojto Artz
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a šéfkuchár METRO, 7. júna 2021
Rebrá na čínsky spôsob
Foto: Dušan Křístek
4
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

750 g krátke
30 ml
40-50 g
30 ml
25 ml hustá
20 ml (alebo ryžový)
30 ml
50 ml
15 g (3 plátky)
1 ks
1 strúčik
1 ks
1/2 PL




Postup

  1. 1

    Rebrá nakrájame medzi kosťou na malé kúsky (krátke rebrá). Vložíme do hrnca so studenou vodou a dáme variť. Počas varenia odoberáme z povrchu vzniknutú penu. Povaríme asi 5 minút. Pomocou podberáka rebrá vyberieme, prepláchneme dobre studenou vodou a scedíme.

  2. 2

    Vo woku zohrejeme rastlinný olej na strednú teplotu, pridáme hnedý cukor a necháme karamelizovať (pozor, aby sa nespálil). Pridáme osušené rebrá a za stáleho miešania ich restujeme asi 3 minúty alebo dovtedy, pokiaľ cukor a teplo nezačnú zafarbovať rebrá a pokiaľ nebude vzniknutá tekutina na dne panvice hustá.

  3. 3

    Pridáme sójovú a teriyaki omáčku, ocot, víno Shaoxing, vodu, nakrájaný zázvor, jarnú cibuľku (bielu časť), badián a cesnak. Premiešame, aby sa chute spojili. Zakryjeme, teplotu znížime a dusíme domäkka asi 25 minút za občasného premiešania.

  4. 4

    Potom odokryjeme a zvýšime teplotu. Varíme a miešame rebrá vo vzniknutej tekutine 10–15 minút alebo dovtedy, pokiaľ omáčka nezhustne a na dne panvice sa začne oddeľovať olej.

  5. 5

    Pomocou klieští prenesieme rebrá na tanier. Servírujeme posypané sezamovými semienkami a nakrájanou zelenou časťou jarnej cibuľky. Podávame teplé.

Diskusia k receptu