Foto: nazarboncuk
Jednoduchá a chutná obmena známeho jedla :)
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
1 ks |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
2 ks |
|
3-4 ks |
|
|
|
|
|
1 ČL alebo chilli vločky |
|
1-2 ČL |
|
1 PL (príp. papriková pasta) |
|
1 ČL |
|
|
|
|
Postup
-
1
Zeleninu umyjeme, prípadne ošúpeme.
-
2
Baklážan nakrájame na hrubé plátky....
-
3
...a na kocky.
-
4
Podobne nakrájame ostatnú zeleninu: mrkvu na hrubšie kolieska...
-
5
...cuketu prekrojíme na polovice, lyžičkou vydlabeme stred (kto nechce nemusí) a nakrájame na hrubé polmesiačiky.
-
6
Cibuľu nakrájame na väčšie kocky, cesnak na jemné plátky.
-
7
Paradajky tiež nakrájame na veľké kocky.
-
8
Zemiaky nakrájame na zhruba 0,5 cm hrubé plátky.
-
9
Všetky suroviny (okrem paradajok) vložíme do veľkej misy a zalejeme olivovým olejom.
-
10
Premiešame a ochutíme soľou, čiernym korením, chilli práškom alebo vločkami, sušenou mätou, sušeným kôprom a salçou (tuhá papriková pasta - dostať kúpiť v tureckom obchode s potravinami), prípadne možno nahradiť paprikovou pastou pálivou alebo sladkou, podľa chuti.
-
11
Všetko spolu dobre premiešame (najlepšie rukami) :)
-
12
Nakoniec opatrne primiešame aj paradajky. Zmes uložíme do ohňovzdornej misy a dáme do vyhriatej rúry.
-
13
Zeleninu pečieme na strednej mriežke pri 200 C asi 20 - 30 minút, prikryté alobalom. Potom alobal odstránime a ešte zhruba polhodinu dopekáme. Môžeme podliať trochou vody.
-
14
Toto jedlo chutí najlepšie vychladené, podávané s bielym jogurtom a bielym pečivom. Ak sa podáva teplé, je super ho posypať riadnou porciou nasekanej kôprovej vňate.
-
15
Dobrú chuť! :)
Tiež sa mi páči, praktickejšie než stáť nad sporákom.
@cica2 ďakujem za privítanie :) doma sme zmiešaná slovensko-turecká kopa, a od svokry som si nosím recepty s ktorými by som sa s Vami rada podelila (ak mi to čas dovolí), pretože si myslím, že ich kuchyňa je jednoducho nenormálne dobrá a hlavne nenáročná na prípravu :)
toto jedlo je trocha z iného súdka, ale patrí medzi moje obľúbené. takže, dobrú chuť, alebo: Afiyet olsun! :)