Jednoduchá a chutná obmena známeho jedla :)
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 2 strúčiky | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 3-4 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| 1 ČL alebo chilli vločky | 
                                                             | 
                                                    
| 1-2 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL (príp. papriková pasta) | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Zeleninu umyjeme, prípadne ošúpeme.
                                                     - 
                                                    2
                                                    
Baklážan nakrájame na hrubé plátky....
                                                     - 
                                                    3
                                                    
...a na kocky.
                                                     - 
                                                    4
                                                    
Podobne nakrájame ostatnú zeleninu: mrkvu na hrubšie kolieska...
                                                     - 
                                                    5
                                                    
...cuketu prekrojíme na polovice, lyžičkou vydlabeme stred (kto nechce nemusí) a nakrájame na hrubé polmesiačiky.
                                                     - 
                                                    6
                                                    
Cibuľu nakrájame na väčšie kocky, cesnak na jemné plátky.
                                                     - 
                                                    7
                                                    
Paradajky tiež nakrájame na veľké kocky.
                                                     - 
                                                    8
                                                    
Zemiaky nakrájame na zhruba 0,5 cm hrubé plátky.
                                                     - 
                                                    9
                                                    
Všetky suroviny (okrem paradajok) vložíme do veľkej misy a zalejeme olivovým olejom.
                                                     - 
                                                    10
                                                    
Premiešame a ochutíme soľou, čiernym korením, chilli práškom alebo vločkami, sušenou mätou, sušeným kôprom a salçou (tuhá papriková pasta - dostať kúpiť v tureckom obchode s potravinami), prípadne možno nahradiť paprikovou pastou pálivou alebo sladkou, podľa chuti.
                                                     - 
                                                    11
                                                    
Všetko spolu dobre premiešame (najlepšie rukami) :)
                                                     - 
                                                    12
                                                    
Nakoniec opatrne primiešame aj paradajky. Zmes uložíme do ohňovzdornej misy a dáme do vyhriatej rúry.
                                                     - 
                                                    13
                                                    
Zeleninu pečieme na strednej mriežke pri 200 C asi 20 - 30 minút, prikryté alobalom. Potom alobal odstránime a ešte zhruba polhodinu dopekáme. Môžeme podliať trochou vody.
                                                     - 
                                                    14
                                                    
Toto jedlo chutí najlepšie vychladené, podávané s bielym jogurtom a bielym pečivom. Ak sa podáva teplé, je super ho posypať riadnou porciou nasekanej kôprovej vňate.
                                                     - 
                                                    15
                                                    
Dobrú chuť! :)
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




                                                        
                                                    
 


Tiež sa mi páči, praktickejšie než stáť nad sporákom.
@cica2 ďakujem za privítanie :) doma sme zmiešaná slovensko-turecká kopa, a od svokry som si nosím recepty s ktorými by som sa s Vami rada podelila (ak mi to čas dovolí), pretože si myslím, že ich kuchyňa je jednoducho nenormálne dobrá a hlavne nenáročná na prípravu :)
toto jedlo je trocha z iného súdka, ale patrí medzi moje obľúbené. takže, dobrú chuť, alebo: Afiyet olsun! :)