Reďkovka s vajcom
Reďkovka s vajcom

Raňajkové reďkovky s údenou parenicou fotorecept

sracz - fotkasracz, 19. septembra 2018
Raňajkové reďkovky s údenou parenicou (fotorecept)
Foto: sracz

Variant prípravy našej obľúbenej červenej redkvičky, ktorú som zrealizoval a ochutnal. Napodiv boli sme touto ľahkou várou príjemne prekvapení. Urobil som s ňou Zobraziť celý popisVariant prípravy našej obľúbenej červenej redkvičky, ktorú som zrealizoval a ochutnal. Napodiv boli sme touto ľahkou várou príjemne prekvapení. Urobil som s ňou ešte niekoľko jedál, s ktorými si Vás dovolím postupne zoznámiť. Redkvičky tepelnou úpravou získajú jemnú konzistenciu, úžasne chutia aj so strúhanou „Liptov“ údenou parenicou, znásobenou vôňou čerstvo mletej borievky z planiny nad Turňou. Bielu redkvičku mám tiež odskúšanú a s čiernou som získal obdiv, zvlášť u krajších 1/2 , už dávno.

2÷4
porcie
12÷15 minút
príprava
25÷30 minút
tepelná úprava

Suroviny

150-200 g
2-3 ks
6-8 ks
1-1,5 PL
500-600 g červená guľatá
podľa chuti
podľa chuti čerstvo mleté
1-1,5 KL čerstvo mletá
250-333 ml
4-6 ks
250-333 ml
podľa potreby (chlieb)




Postup

  1. 1

    Začal som pokrájaním a vyškvarením údenej slaniny a než získala peknú červenohnedú farbu, pokrájal som zelerové stonky, zväzok mladej zelenej cibuľky a asi pol kila červených guľatých redkvičiek. Zelerové „C-éčka“ išli na škvarky prvé, po premiešaní

    Raňajkové reďkovky s údenou parenicou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    nasledovali „broky“ halúzok petržlenovej vňaťky a kolieska mladej cibuľky, ktorej za hrsť pokrájaných „pierok“ som odložil na dekoráciu hotového jedla. Na zjemnenie a zavoňanie som pridal za PL masla a po premiešaní a 3÷4´ podusení nasledovali tenké „disky“

    Raňajkové reďkovky s údenou parenicou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    červenej redkvičky, ktoré som jemne osolil (tak zo 2÷3 štipky) a posypal čerstvo mletým čiernym korením (asi 0,5 KL); korunované s čerstvo pomletou borievkou „jalovcom”, mi to jedlo prebúdza chute hríbov i ostatných húb. Po premiešaní nasledovalo 5÷7´ orestovanie.

    Raňajkové reďkovky s údenou parenicou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Čoby poslušný a pozorný „elév“ mojej úžasnej babičky lady Ann, B. P., používam veľké množstvo lístkov petržlenovej a zelerovej vňate (žiaľ ligurček lekársky ešte na hriadke nemám), ktorým dodržiavam aj motto spriateleného Moravského Slovácka: „Celer a petržel, aby ti dýl vydržel“! Tak som ich v tom zmysle pokrájal za dobré dve hrste,

    Raňajkové reďkovky s údenou parenicou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ktorými som posypal povrch redkvičkového základu, zakryl pokrievkou a nechal zapariť.

    Raňajkové reďkovky s údenou parenicou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzitým som si do pomocnej misky „rozbuchol“ štyri vajíčka a po vyšľahaní som ich zmiešal do finálnej podoby praženice pre moju kráľovnú a

    Raňajkové reďkovky s údenou parenicou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    na tanieri dekoroval postrúhanou údenou liptovskou parenicou, odloženým zvyškom cibuľkových „pierok“ a korunkou petržlenovej vňate.

    Raňajkové reďkovky s údenou parenicou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    So zeleninovými raňajkami, ale so škvarkami údenej slaniny, som si u mojej maršál kontraadmirálky poriadne šplhol, najzaujímavejší bol fakt, že si ich napokon vyžiadala priamo na panvici!

    Raňajkové reďkovky s údenou parenicou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Levanduľu málokvetú som kúpil v máji ako sadeničku v 70x70 mm kvetináči a ona sa mi za starostlivosť na hriadke takto odmenila. V pozadí aj aloe vera, s ktorou sa na pražiacom slnku držia statočne!

    Raňajkové reďkovky s údenou parenicou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu