Protianemický pšenový šalát so žihľavou

janikbj - fotkajanikbj, 18. júla 2013
Protianemický pšenový šalát so žihľavou
Foto: janikbj

Vyhlásila som prírodnú vojnu anémii a do svojho vojska som povolala tentoraz pšeno, žihľavu a paradajky (+ ďalších pešiakov) :-D Tak uvidíme kto z Zobraziť celý popisVyhlásila som prírodnú vojnu anémii a do svojho vojska som povolala tentoraz pšeno, žihľavu a paradajky (+ ďalších pešiakov) :-D Tak uvidíme kto z koho!

3
porcie

Suroviny

1 šálka
2 hrste
2 ks
1 ks
 (nemusí byť)
 (alebo citrónová)




Postup

  1. 1

    Najprv si uvaríme pšeno (2-3x ho sparíme vriacou vodou, potom prelejeme studenou a v 1,5 násobku jeho množstva ho prikryté dusíme do mäkka (ako ryžu) asi 15 min.). Mladé listy žihľavy (zbierame mladé výhonky, asi 4 vrchné listy) umyjeme a na minútku zalejeme vriacou vodou. Následne prudko schladíme prúdom studenej vody. Necháme odkvapkať. Sparením sa žihľava poriadne zredukuje,takže jej treba pridať viac - ja som mala asi 1 hrsť, ale znieslo by to aj 2-3 (a možno ešte viac)

  2. 2

    Baby cuketu si nakrájame a ugrilujeme na suchej grilovacej panvici alebo narýchlo opečieme na troške oleja na teflónovej panvici. Trvá to chvíľku, cuketa musí ostať chrumkavá, no ja mám rada, keď je opečená do hneda - takže ju pečiem prudko. Opečenú cuketu osolíme, okoreníme čiernym korením a primiešame k nej nakrájanu sparenú žihľavu. Necháme ich spolu prehriať, pokvapkáme citrónovou alebo limetkovou šťavou, pridáme uvarené pšeno a odstavíme z ohňa.

  3. 3

    Šalát necháme mierne vychladnúť a nakoniec doňho primiešame asi 1PL makového oleja (alebo olivového) nakrájané paradajky, balkánsky syr a veľa petržlenovej vňate. Chutí aj vlažný aj úplne vychladený.

    Protianemický pšenový šalát so žihľavou - obrázok 3

Diskusia k receptu

frezia68
Zasa jeden pekný a zdravý recept,ostáva len uložiť do KK pre inšpiráciu.A máš pravdu,nedaj sa a bojuj.Máš správne zbrane :-)))
kabanoska
Aj ja som za protiamerický šalát, len to pšeno musím niekde zohnať.
samanka
môže byť výborný, cuketa aspoň nezaťaží žalúdok, ako uhorky, ukladám...nechcem ťa nejako znechucovať, ale anémia je záležitosťou organizmu, nie jedla...
janikbj
ďakujem pekne :-)
@samanka , neviem, zatiaľ sa pokúšam doplniť železo pomocou stravy, uvidíme, či sa to zlepší. som iba mierne anemická po operácii, predtým som s tým problémy nemala, tak verím, že sa to dá rýchlo do poriadku :-)
katkat
ja som najskor citala "protiamericky" :)) pekny zdravy recept, skusim :)
marianne
...no veru aj mne sa takyto salat prida,my anemii tiez viem svoje...pekny salat...
radost
@janikbj
zajtra si urobím...teraz žihľavujeme...ked je mladá-takú ja rada..aj môj chlap mladú hľadá..:-)
safran
rozmýšľam, čo urobím zo pšena, takže mi padol práve teraz vhod...
a želám veľa zdravia!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia