Postrúhaný oštiepok utopený v kelovom prívarku s nadstavbou

sracz - fotkasracz, 9. marca 2011
Postrúhaný oštiepok utopený v kelovom prívarku s nadstavbou
Foto: sracz

V kelovom prívarku, na všelijako, môžem aj spávať! Tento rcp som zostavil až tu, ďaleko od domova. Oštiepky som mal vždy rád, ale zaslúženú Zobraziť celý popisV kelovom prívarku, na všelijako, môžem aj spávať! Tento rcp som zostavil až tu, ďaleko od domova. Oštiepky som mal vždy rád, ale zaslúženú úctu im vzdávam až teraz, keď ich mávam iba sporadicky. Vďaka mojej dcérke Bábike, sestričke Ágičku, Ľudke a Mirkovi Hríbikovcom i prof. Ing. Krúpovi, DrSC. občas obdržím aj náš „podpultový tovar“ a tak môžem experimentovať. Takto som si dovolil utopiť oštiepok v kelovom prívarku. Ako na to, si vypýtala práve sestrička Ági! Tak, nech sa páči!

6 (8?)
porcií
10÷15´ minút
príprava
30´ minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks, stredne veľký (~ 1 000 g)
4÷6 ks
1 ML
6÷8 ks, strúčiky
0,5 ML, strúhaný
1 PL
4÷6 ks,stredne veľké
0,5÷0.75  ks
1 PL
Zápražka:
2 PL
0,5 ks, stredne veľká
1÷1,5 PL
2 PL
3÷4 PL
1 000÷1, 250 ml
Aditíva – nadstavba:
250÷300 ml
300÷500 ml
1 ks
1 štipka
1 PL
podľa potreby g
podľa potreby podľa chuti

Postup

  1. 1

    základný rcp na kelový prívarok som už na Vareche uverejnil, teraz sa venujem iba rozdielom v jeho varení v jeho novej podobe. Stredne veľký kel rozkrojíme na ¼ – tinky, zbavíme ich hlúbika a pokrájame asi na centimetrové „rezance”; vložíme do hrnca s primeranou veľkosťou, pridáme 4÷6 bobkových listov, ML (mokka lyžičku) mletej rasce, ½ ML čerstvo strúhaného alebo mletého muškátového orieška, PL soli a 6÷8 strúčikov pretlačeného cesnaku; zalejeme vodou (tak, aby rezance kelu boli po pritlačení rukou ponorené 50÷70 mm vody) a uložíme na zdroj tepla; po dosiahnutí bodu varu, teplotu znížime na ½, hrniec prikryjeme a pokračujeme vo varení ~ 20´.

  2. 2

    pomocou sitka opatrne odoberieme z kelu vodu do pomocnej nádoby (tak, aby rezance kelu boli po pritlačení vareškou pod vodou); ku kelu pridáme 4÷6 stredne veľkých zemiakov pokrájaných ~ na 10 mm kocky; pokračujeme vo varení a priebežne si uvaríme zápražku.

  3. 3

    polovicu stredne veľkej cibule (~ 3 PL) postrúhame do rajnice (na panvicu), zalejeme 2 PL olivového oleja (vhodný je aj slnečnivový alebo kukuričný) a popražíme na „voňavo do zlatohneda”, pridáme 2 PL masla,

    Postrúhaný oštiepok utopený v kelovom prívarku s nadstavbou - obrázok 3
  4. 4

    3÷4 PL hladkej múky,

    Postrúhaný oštiepok utopený v kelovom prívarku s nadstavbou - obrázok 4
  5. 5

    PL mletej červenej sladkej papriky a pražením spájame až

    Postrúhaný oštiepok utopený v kelovom prívarku s nadstavbou - obrázok 5
  6. 6

    sa v pene na povrchu objavia „dierky“; potom

    Postrúhaný oštiepok utopený v kelovom prívarku s nadstavbou - obrázok 6
  7. 7

    počas stáleho miešania varechou postupne naberačkou prilievame odložený kelový vývar

    Postrúhaný oštiepok utopený v kelovom prívarku s nadstavbou - obrázok 7
  8. 8

    a necháme prevrieť, prevariť a cez sitko zápražku vmiešame do kelového základu.

    Postrúhaný oštiepok utopený v kelovom prívarku s nadstavbou - obrázok 8
  9. 9

    v ďalšej pomocnej miske pripravíme „nadstavbu – aditíva“ = 250÷300 ml kyslej smotany vašľaháme s 300÷500 ml čerstvého studeného mlieka, jedným čerstvým vajíčkom a štipkou jedlej sódy bicarbóny a opäť cez sitko vmiešame do kelového polotovaru, dochutíme PL vegety a pridáme ½ ÷ ¾ strúhaného oštiepka; krátko povaríme, ochutnáme, podľa potreby dosolíme.

    Postrúhaný oštiepok utopený v kelovom prívarku s nadstavbou - obrázok 9
  10. 10

    vypneme zdroj tepla, na povrch kelu rozložíme „orech“ čerstvého masla (~ 1 PL) a

    Postrúhaný oštiepok utopený v kelovom prívarku s nadstavbou - obrázok 10
  11. 11

    Servírujeme: podľa toho, kto má na čo chuť! S volským okom, párkom alebo s domácou klobásou pečenou na „ježka či špirálu”, paprikášom, pörköltom, alebo iba tak bez ničoho na čisto s čerstvým pečivom či bez neho. Ja som upiekol diabetické hovädzie mafiny a zajedal som mojim povestným „burkovčakom” domáceho chlebíka!

    Postrúhaný oštiepok utopený v kelovom prívarku s nadstavbou - obrázok 11

Diskusia k receptu

petravoska
aj ja mam velmi rada kel a vcera som varila bravcove v keli, ale toto je nove pre mna, vyskusam:)
lyali
Vyzerá to veľmi dobre! Kel je aj moja obľúbená záležitosť - prajem nám na/po ňom dobré sny :-) A Bábika, Ágička, Hríbikovci i p. Krúpa nech môžu ochutnať ešte veľa Tvojich fajných jedál :-) KK :-)
cica2
tvoje recepty sú krásne, nápadité a velmi rada ich čítam a s radosťou ich aj vyskúšam:))...vďaka za všetky recepty!
eviana
krásny recept aj tento... ja som prívarková, takže ukladám tiež do KK a isto vyskúšam :)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha