Portugalské „pasteis de nata“ so žltým melónom fotorecept
kuchár reštaurácie Rouge hotela Mikado**** v Nitre, 31. augusta 2018
Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcií
príprava
na 170 °C
Postup
-
1
Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto v tvare obdĺžnika na hrúbku asi 3 mm, zrolujeme ho do rolky, zabalíme do fólie a necháme odpočinúť v chladničke.
-
2
Medzitým pripravíme krém. Polovičnú dávku mlieka nalejeme do malého hrnčeka, pridáme cukor, vanilku a kôru z citróna. Zahrejeme na 50 °C. Druhú polovicu mlieka zmiešame s múkou a pridáme ju za stáleho miešania do zahriatej zmesi. Varíme do zhustnutia a necháme schladnúť na 30 °C. Zmiešané žĺtky a vajce vmiešame do zmesi.
-
3
Cesto vyberieme z chladničky, nakrájame ho na valčeky hrubé asi 4 cm, ktoré potom roztlačíme do silikónovej formy alebo do formy na mafiny. Roztláčame od stredu po okraje, aby vznikol malý košíček.
-
4
Do košíčkov nalejeme krém a pečieme v rúre zohriatej na 175 °C 15 minút dozlata. Časť žltého melóna nakrájame a časť rozmixujeme. Košíčky zdobíme pripraveným melónom.
Diskusia k receptu