Foto: paploska
Pravé rizotá patria k mojim najobľúbenejším jedlám a dnes som sa rozhodla pre jeho jarnú verziu. Verím, že vás inšpirujem.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Cibuľu a cesnak pokrájame na drobno, pór poriadne umyjeme a pokrájame na tenké pásiky. Zeler pokrájame na drobné kocky. Špenát opláchneme.
-
2
Cibuľu, cesnak, pór a zeler opekáme na olivovom oleji asi 3 minúty, alebo kým zelenina nezmäkne. Pridáme ryžu a zmiernime plameň. Ryžu v tomto okamihu musíme stále miešať, aby sa pekne obalila olejom a nepripálila. Po asi 2 minútach pridáme víno.
-
3
Keď sa víno vyvarí, pridáme 1,5 naberačky vývaru. Ja som mala hovädzí, ale môžete použiť aj zeleninový alebo kurací. Rizoto stále miešame a spomalíme plameň. Po vstrebaní tekutiny pridáme ďalšiu naberačku vývaru a soľ. Takto pokračujeme, pokiaľ sa nám neminie celý vývar, alebo rizoto nebude uvarené. Pred poslednou naberačkou pridáme čerstvý špenát a spolu dusíme.
-
4
Po stiahnutí rizota zo sporáku pridáme maslo a parmezán. Pred podávaním rizoto výdatne posypeme čerstvo namletým čiernym korením. V prípade intolerancie pridajte ghee a syr vynechajte. Dobrú chuť.
no áno, je čiastočne tepelne upravený :-)
to tvoje rizoto je úžasné vzhľadom i chuťou. nádherné prudko jedlé foto (y)
len chválim a ***** dávam.