Pórové rizoto so špenátom (fotorecept)

Autor receptu: paploska

Pravé rizotá patria k mojim najobľúbenejším jedlám a dnes som sa rozhodla pre jeho jarnú verziu. Verím, že vás inšpirujem.

6
porcií
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Cibuľu a cesnak pokrájame na drobno, pór poriadne umyjeme a pokrájame na tenké pásiky. Zeler pokrájame na drobné kocky. Špenát opláchneme.
  2. Cibuľu, cesnak, pór a zeler opekáme na olivovom oleji asi 3 minúty, alebo kým zelenina nezmäkne. Pridáme ryžu a zmiernime plameň. Ryžu v tomto okamihu musíme stále miešať, aby sa pekne obalila olejom a nepripálila. Po asi 2 minútach pridáme víno.
  3. Keď sa víno vyvarí, pridáme 1,5 naberačky vývaru. Ja som mala hovädzí, ale môžete použiť aj zeleninový alebo kurací. Rizoto stále miešame a spomalíme plameň. Po vstrebaní tekutiny pridáme ďalšiu naberačku vývaru a soľ. Takto pokračujeme, pokiaľ sa nám neminie celý vývar, alebo rizoto nebude uvarené. Pred poslednou naberačkou pridáme čerstvý špenát a spolu dusíme.
  4. Po stiahnutí rizota zo sporáku pridáme maslo a parmezán. Pred podávaním rizoto výdatne posypeme čerstvo namletým čiernym korením. V prípade intolerancie pridajte ghee a syr vynechajte. Dobrú chuť.