Pórové rizoto so špenátom (fotorecept)
Autor receptu: paploska
Pravé rizotá patria k mojim najobľúbenejším jedlám a dnes som sa rozhodla pre jeho
jarnú verziu. Verím, že vás inšpirujem.
6 porcií |
20 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Cibuľu a cesnak pokrájame na drobno, pór poriadne umyjeme a pokrájame na tenké pásiky. Zeler pokrájame na drobné kocky. Špenát opláchneme.
- Cibuľu, cesnak, pór a zeler opekáme na olivovom oleji asi 3 minúty, alebo kým zelenina nezmäkne. Pridáme ryžu a zmiernime plameň. Ryžu v tomto okamihu musíme stále miešať, aby sa pekne obalila olejom a nepripálila. Po asi 2 minútach pridáme víno.
- Keď sa víno vyvarí, pridáme 1,5 naberačky vývaru. Ja som mala hovädzí, ale môžete použiť aj zeleninový alebo kurací. Rizoto stále miešame a spomalíme plameň. Po vstrebaní tekutiny pridáme ďalšiu naberačku vývaru a soľ. Takto pokračujeme, pokiaľ sa nám neminie celý vývar, alebo rizoto nebude uvarené. Pred poslednou naberačkou pridáme čerstvý špenát a spolu dusíme.
- Po stiahnutí rizota zo sporáku pridáme maslo a parmezán. Pred podávaním rizoto výdatne posypeme čerstvo namletým čiernym korením. V prípade intolerancie pridajte ghee a syr vynechajte. Dobrú chuť.