Mrkvová polievka
Polievka z restovanej mrkvy
Autor receptu: redakcia
|
4 porcie |
10 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup- Mrkvu ošúpeme a nastrúhame. Cesnak tiež ošúpeme a nakrájame na plátky. V panvici zohrejeme olej, prisypeme plátky cesnaku, krátko ich restujeme a vyberieme. Potom do panvice pridáme nastrúhanú mrkvu, ochutíme ju mletou rímskou rascou a koriandrom a spoločne opekáme asi 5 minút, kým mrkva zmäkne. Mrkvu restujme na strednom plameni, aby jemne skaramelizovala – polievka tak získa hlbšiu, sladkastú chuť.
- Do hrnca nalejeme vývar a privedieme ho do varu. Pridáme zmäknutú mrkvu a asi polovicu restovaného cesnaku. Varíme asi 10 minút.
- V inej panvici rozpustíme malú lyžičku masla a opečieme na ňom najprv stonky petržlenovej vňate dochrumkava. Potom ich
z panvice vyberieme a vo výpeku orestujeme tekvicové semienka.
- Hrniec s povarenou mrkvou odstavíme z platne a ponorným mixérom rozmixujeme na krémovú konzistenciu. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Pridáme zvyšné maslo a opäť premixujeme.
- Polievku rozdelíme do misiek a ozdobíme kopčekom jogurtu, tekvicovými semienkami, zvyšnými plátkami cesnaku
a chrumkavou petržlenovou vňaťou.
|