Polievka z pečenej tekvice Hokkaido fotorecept

tinca - fotkatinca, 1. septembra 2016
Polievka z pečenej tekvice Hokkaido (fotorecept)
Foto: tinca

Tento druh tekvice je môj obľúbený na rôzne spôsoby. Robím ju aj ako prílohu, alebo samotnú pečenú, ako chuťovku. Dnes som z nej pripravila polievku a tu je recept ako ju varím ja.

4-5
porcie
30 minút
príprava
20-30 minút
na 170 °C

Suroviny

1 ks stredne veľká
175 ml
 (alebo limetková)
 (alebo kôpor)
1 ks
2 strúčiky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny.

    Polievka z pečenej tekvice Hokkaido (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Upravíme si tekvicu tak, že ju prekrojíme, vyberieme vnútro /nevyhadzujeme, odložíme si ho/, pokrájame na mesiačiky o hrúbke cca 1 cm. Rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Osolíme, okoreníme čerstvo pomletým korením a polejeme olejom. Pečieme pri 170 °C cca 30 minút, kým tekvica zmekne a mierne skaramelizuje. Po upečení necháme trochu vychladnúť a pokrájame na menšie kúsky.

    Polievka z pečenej tekvice Hokkaido (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým sa nám pečie tekvica celé vybrané vnútro aj s jadierkami zalejeme cca 750 ml vody, osolíme, pridáme bobkový list a pripravíme si tak vývar. Je to veľká škoda to dať do odpadu, tento vývar po precedení ďalej použijeme.

    Polievka z pečenej tekvice Hokkaido (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kokosové mlieko si trošku prešľaháme ponorným mixérom. Ak vám nechutí kokosové mlieko, kľudne dajte šľahačkovú smotanu. Ak máte tekvicu veľkú, tak použite väčšie balenie 400 ml. Na panvici si nasucho opečieme tekvicové jadierka.

    Polievka z pečenej tekvice Hokkaido (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na troche oleja orestujeme šalotku, pridáme pretlačený cesnak, pokrájanú tekvicu, trošku mletej rasce a zalejeme cca 2/3 vývaru z jadierok. Prevaríme, necháme trochu vychladnúť. Obsah rozmixujeme najemno ponorným mixérom. Znovu vrátime na plameň a pridáme kokosové mlieko. Jedná sa o krémovú polievku, ale každý si hustotu upraví podľa svojho gusta. Na záver pridáme vňať koriandra, drvené korenie, trošku muškátového orieška a citrónovú /limetkovú/ šťavu podľa vlastnej chuti. Ak máte radi kôpor, tak použite ten miesto koriandra.

    Polievka z pečenej tekvice Hokkaido (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pred podávaním ozdobíme troškou kokosového mlieka a opraženými tekvicovými jadierkami. Môžeme použiť aj tekvicový olej, alebo balzamico. Ak čakám hostí, tak si predpečiem z malých tekvíc misky a podávam polievku v tom. Teraz to bolo len pre mňa, takže jednoducho. Želám dobrú chuť!

    Polievka z pečenej tekvice Hokkaido (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

22 komentárov k receptu
Hokaido miluji, udělám polévečku podle tebe, milá @Tinca oceňuji dobrý nápad - vývar z vnitřní části tekvice. Jsi šikulka! Díky za fajn receptík!
Mám rád rcp z Tvojej kuchyne @tinca milá a ďakujem Ti za inšpiráciu! Potešila si ma aj prezentáciou bodu ad 3.). Ja už desaťročie odkladám kompletnú dužinu tekvíc i cukiet a vo vrecúškach, či škatuľkách ich do ďalšieho spracovania (polievky, vývary, ...) ukladám do mrazničky! Si naozaj šikovná "Čaja"! Ta ňe?!
ja tiež robievam hokkaido len jednoducho uvarené a rozmixované, ale toto s tým pečením vyskúšam, lebo som zvedavá na tú chuť. ale vnútro z tekvíc už dávno využívam na "vývar" napríklad aj keď robím tekvicové rizoto. fakt je škoda to len tak vyhodiť. recept vyzerá úžasne!
Výborná polievka. Zvlášť sa mi páči použitý vývar z jadierok a to, že tekvicu nešúpeš. Podľa mňa je to škoda. Šupka krásne zmäkne a dodá chuť. Tiež takto pripravujem, až na ten vývar. Teraz bude podľa teba. Neviem prečo ma to nenapadlo skôr, veď vývar z jadierok z našich klasických tekvíc robím často a už roky. Je z nich tiež výborná polievka.
@tinca Zaujímavá kombinácia chutí , aj ked dužinu kokosového orecha nemusím, za to kokosové mlieko mám rada :-) tiež robievam vývar z dužiny, pridávam do toho vývaru nové korenie a trochu PODRAVKY , vyskúšam, len si trolinku prispôsobím na moju chuť, inšpirácia na mieste :-)
Z varenej hokaido a smotanou, polievku varievam roky, ale z tejto pečenej je iný level, taktiež aj ten vývar použiť, už je u nás od jesene podľa Teba nie dva krát, len fotky som inokedy nestíhala, ale 4 tý krát. Vždy som ju varila so smotanou, dnes s kokosovým mliekom a kúsok zázvoru som pridala, no a že najsamlepšia s kokosovým pre mňa, super polievka



Pridaj komentár k receptu: