Polievka z pečenej tekvice Hokkaido (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Tento druh tekvice je môj obľúbený na rôzne spôsoby. Robím ju aj ako prílohu, alebo samotnú pečenú, ako chuťovku. Dnes som z nej pripravila polievku a tu je recept ako ju varím ja.

4-5
porcie
30 minút
príprava
20-30 minút
na 170 °C

Postup

  1. Pripravíme si suroviny.
  2. Upravíme si tekvicu tak, že ju prekrojíme, vyberieme vnútro /nevyhadzujeme, odložíme si ho/, pokrájame na mesiačiky o hrúbke cca 1 cm. Rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Osolíme, okoreníme čerstvo pomletým korením a polejeme olejom. Pečieme pri 170 °C cca 30 minút, kým tekvica zmekne a mierne skaramelizuje. Po upečení necháme trochu vychladnúť a pokrájame na menšie kúsky.
  3. Kým sa nám pečie tekvica celé vybrané vnútro aj s jadierkami zalejeme cca 750 ml vody, osolíme, pridáme bobkový list a pripravíme si tak vývar. Je to veľká škoda to dať do odpadu, tento vývar po precedení ďalej použijeme.
  4. Kokosové mlieko si trošku prešľaháme ponorným mixérom. Ak vám nechutí kokosové mlieko, kľudne dajte šľahačkovú smotanu. Ak máte tekvicu veľkú, tak použite väčšie balenie 400 ml. Na panvici si nasucho opečieme tekvicové jadierka.
  5. Na troche oleja orestujeme šalotku, pridáme pretlačený cesnak, pokrájanú tekvicu, trošku mletej rasce a zalejeme cca 2/3 vývaru z jadierok. Prevaríme, necháme trochu vychladnúť. Obsah rozmixujeme najemno ponorným mixérom. Znovu vrátime na plameň a pridáme kokosové mlieko. Jedná sa o krémovú polievku, ale každý si hustotu upraví podľa svojho gusta. Na záver pridáme vňať koriandra, drvené korenie, trošku muškátového orieška a citrónovú /limetkovú/ šťavu podľa vlastnej chuti. Ak máte radi kôpor, tak použite ten miesto koriandra.
  6. Pred podávaním ozdobíme troškou kokosového mlieka a opraženými tekvicovými jadierkami. Môžeme použiť aj tekvicový olej, alebo balzamico. Ak čakám hostí, tak si predpečiem z malých tekvíc misky a podávam polievku v tom. Teraz to bolo len pre mňa, takže jednoducho. Želám dobrú chuť!