Polievka z husacích drobov podľa receptu mojej babičky fotorecept

pusta - fotkapusta, 11. októbra 2014
Polievka z husacích drobov podľa receptu mojej babičky (fotorecept)
Foto: pusta

Nastala sezóna husí a kačiek, uvarila som osvedčenú polievku mojej babičky z husacích drobov :-)

30 minút
príprava
210 minút
na 70 - 80 °C

Suroviny

1 ks husi
4 ks veľká
3 ks veľké
100 g
1 ks stredne veľká
5 strúčikov
100 g
1 ks
1 ks
1 ks
1 zväzok
3 čerstvé vetvičky
2 ks
3 guľôčky
12 guľôčok
4 guľôčky
2 lístky
podľa chuti
podľa potreby studená

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Husacie droby som očistila, umyla a pokrájala na menšie kusy.

    Polievka z husacích drobov podľa receptu mojej babičky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do veľkého hrnca som dala pripravené husacie droby,...

    Polievka z husacích drobov podľa receptu mojej babičky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...zaliala som ich dostatočným množstvom vody, pomaly priviedla do varu zakryté a prikryté pokrievkou, pod hrncom som mala ešte liatinovú platňu, priebežne som zbierala šum z budúcej polievky.

    Polievka z husacích drobov podľa receptu mojej babičky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zatiaľ som očistila koreňovú zeleninu, pór,...

    Polievka z husacích drobov podľa receptu mojej babičky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...cesnak, dávam tak veľa, aby sa droby dobre ochutili, bude z nich ešte dalšie jedlo, niečo ako 2 v :-),...

    Polievka z husacích drobov podľa receptu mojej babičky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...očistila som cibuľu, spodnú šupu som ponechala, umyla som ju, pripravila som jednu zelenú papriku, zbavila som ju potom stopky, jadrovníka, semienok a žiliek,prichystala som paradajky, mala som menšie, tak som dala 3 kusy aj tie som umyla,...

    Polievka z husacích drobov podľa receptu mojej babičky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...do vývaru z drobov som najprv dala cibuľu, cesnak a koreniny, soľ, varila som prikryté až do takmer zmäknutia drobov pomalým varom, sotva znateľným čerením, čo trvalo asi 180 minút,...

    Polievka z husacích drobov podľa receptu mojej babičky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...až potom som pridala všetku zeleninu, petržlenovú vňať, zelerovú vňať, znovu som prikryla hrniec pokrievkou a varila som pomalým varom až všetka bola zelenina na skus - al dente, u mňa asi 30 minút. Paradajky pridávam preto, lebo vývar bude číry a papriku pre lepšiu chuť vývaru.

    Polievka z husacích drobov podľa receptu mojej babičky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pripravila som 3 kusy kuracej pečene, ktoré som pridala k polievke asi 15 minút pred koncom, husaciu pečeň som odložila na foie gras :-).

    Polievka z husacích drobov podľa receptu mojej babičky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Uvarené droby a zeleninu som vybrala do misy, nechala som všetko trocha vychladnúť, aby som mohla mäsko obrať a pokrájať.

    Polievka z husacích drobov podľa receptu mojej babičky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vývar som precedila do iného hrnca, vyvarila som v časti vývaru domáce rezance.

    Polievka z husacích drobov podľa receptu mojej babičky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Do tanierov som rozdelila uvarené droby a zeleninu, pridala som uvarené domáce rezance, všetko som zaliala horúcim vývarom, posypala posekanou petržlenovou vňaťou a mojim hladošom podávala túto skvelú polievku :-)

    Polievka z husacích drobov podľa receptu mojej babičky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ešte jeden záber: je to voňavá úžasne chutná jesenná polievka s liečivými účinkami, o žalúdok, puchor - u nás zuzuka, a pečeň bol u nás doma najväčší záujem a tešili sme sa na druhý chod :-) Možno si poviete, že som varila na váš vkus pridlho, ale nie je to vôbec dlho, takto ma to učila moja drahá babička, že sotva znateľným čerením pri naozaj pomalom varení na platni a prikryté pokrievkou bude mať vývar najlepšiu chuť a vývar bude ako zlato, priehľadný a číry., za ten čas som mala voľno pre seba - vyskúšajte tento spôsob, vrelo odporúčam.

    Polievka z husacích drobov podľa receptu mojej babičky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    doplnila som názov receptu, aby sa nemali do čoho obúvať z púhej zlomyseľnosti a obyčajnej závisti tí tzv. perfekcionalisti :-)))))

Diskusia k receptu

svedka
Krasna polievocka,len nerozumiem,ako si odlozis husaciu pecen na foie gras? Ved to je nazov-tucnej prekrmenej zltej pecene,ktora ,,vznika´´ nechutnym prekrmovanim predvarenou kukuricou...To uz asi nestihnes :D
babkamt
Je to výborná polievka. Varila som ju minulý týždeň. S domácimi slížikmi je najlepšia:-)
@svedka nejeden z nás by sa vôbec nehneval , keby sa mu na stole ocitla "tučná prekŕmená žltá pečienka, ktorá vznikla nechutným prekrmovaním predvarenou kukuricou ":-)
vcielka22
Polievocka vyzera luxusne.
Na obrazku je len kuracia pecen. Vobec nechapem ten komentar ohladne foie gras. Nik z vas ju nevidel, tak nechapem preco to spochybnujete. Preco by nemohla mat vykrmenu pecen?
svedka
@vcielka22 co by sme nevidela?Foie gras je zltucka,ale uplne.To je uplne ina vec. To nie je nazov receptu atd....
radost
..a nás -myslím mňa a manžela - pobavil nadpis..:-)
/polievka určite chutná../
letisia
Presne ako podľa môjho receptu. Aj paprika a paradajky a viac cesnaku. Dávam aj kúsok ligurčeku. Len borievky mi tam nepasujú. Inak polievka mňam.
jozka2
@svedka ,nerozumiem preco odsudzujes pecen vykrmenej husi.Mamka stale pred Vianocami krmila asi zo 3 husi,presne ako hovoris prstami ich napchavala varenou kukuricou,aku mala farbu nepamatam ale piekla ju v husacej masti a bola to dobrota.Citala som,ze na husich hodoch niekde na juznom Slovensku je to prave pecen velka spesialita.Pravdepodobne je zlta,lebo je premastena ale nie skodliva za taky kratky sac krmenia tusim to boli 2 tyzdne nie je znehodnotena.
slonikvzoo
Skvele! *****
Pomale varenie polievky sa naozaj oplati. Trik s paradajkou a paprikou nepoznam a urcite vyskusam! Vdaka za tip :-)
jarbra
to verim, ze je skvela, chutna, ma peknu farbu, paci sa mi tvoj recept, ukladam KK, 5*
mesiar50
Mam v oblube polievky kde je plno zeleniny.Tvoja skvelo vyzerajuca mojim poziadavkam naprosto vyhovuje.
finczi
Z husacích drobov nerobievam, ale možno raz pripravím. Táto polievka vyzerá veľmi chutne a pekne. Keď ste spomenuli zuzuku, znova som hneď bola na chvíľu v detstve, to bola moja pochúťka spolu so srdiečkom. Teraz sa moje chute zmenili :) @Slonikvzoo - aj ja dávam paradajku a papriku do polievky aj kuracej, slepačej, hovädzej - polievka lepšie vonia aj chutí.
pusta
@all
nedávala som do polievky husaciu pečeň, písala som, že kuraciu pečeň som dala 15 minút pred koncom varenia :-)))
husaciu pečeň = foie gras som odložila do chladničky, aj to som písala v komentároch v odpovedi pre @svedka.
nielen vykŕmená pečeň husacia či kačacia sa nazýva foie gras, rovnaký názov platí aj pre upečenú husaciu pečeň - foie gras, tiež pre jej rôzne kuchynské úpravy.
uvádzam jeden z linkov:
 culinaryarts.about.com/od/glossary/g/Foie-Gras.htm...
pusta
@varechaczdeno , tvoj koment ignorujem, si bez jediného receptu a včera zaregistrovaný, jeden z tých mnohých viacpočetných nickov tých istých s jasným zámerom DDDDD
ty mi žily netrháš :-)))))
finczi
@pusta písala som ,,teraz sa moje chute zmenili"- myslela som tým v dospelosti - vysvetľujem kvôli prevencii...
pusta
Milá@finczi , ja proti tomu predsa vôbec nič nenamietam, nemám ti to za zlé. nielen tebe, aj mne aj iným sa zmenili chute :-)
samozrejme, aj u nás v detstve patrili žalúdok, srdiečko a pečeň k pochúťkam, ktoré sa vždy dávali deťom :-)))
paradajku a papriku pridávam z rovnakých dôvodov ako ty + paradajka sa postará o číry vývar, to je staré kuchárske poznanie.
dakujem ti za pochvalu polievky, je naozaj výborná.
pusta
Milá@svedka , to je každého osobná vec, komu čo a prečo chutí, nemám ti to za zlé.
len by si nemusela svoje chute proklamovať tam, kde čo tebe nechutí, ked zase chutí iným.
dakujem ti za pochopenie.
nespochybnila som, že vieš, čo je foie gras v surovom stave a že si ho videla. názov foie gras platí aj pre upečenú vykŕmenú husaciu či kačaciu pečeň a jej iné úpravy :-)
link som už vyššie pridala.
pusta
@varecchaczdeno , nemáš byť prečo v pomykove :-)
foie gras sa nazýva nielen vykŕmená husacia či kačacia pečeň v surovom stave, názov foie gras platí aj pre upečenú husaciu vykŕmenú pečeň a jej iné úpravy.
link som dala vyššie
a aby si veril, pridávam link aj na nedávno vložený recept na foie gras od šéfkuchára Michala Kružica tu na vareche:

 varecha.pravda.sk/recepty/foie-gras-de-canard-fotorecept/...

pusta
@varechaczdeno , len pre upresnenie - foie gras bude :-)
ignorujem tvoj hlúpy komentár včera o 22,05 hodine.
pusta
Milá@babkamt , my sme doma priam nadšení, že sa u nás na stole ocitla zase vykŕmená žltučká husacia pečeň, dnes ju upečiem a zalejem do husacej masti, v hotovom stave bude v chladničke a potom si na nej s radosťou pochutnáme :-)
presne tak, táto polievka je najlepšia s domácimi rezancami, je to veľká dobrota.
dakujem za uznanie.
pusta
@radost , pre zmenu si zase pobavila ty mňa :-))))))
som v nemom úžase, do čoho sa dokážete obuť, to vám tak strašne chýba v názve napr. "...od mojej babičky" alebo "...podľa receptu mojej babičky"???
to vám fakt nedoplo??? DDDDD neverííím.
myslím si o tom svoje.
pusta
@vcielka22 , áno, na obrázku č.9 je kuracia pečeň, aj som o tom napísala.. foie gras som naložila do mlieka a odložila do chladničky. budem piecť dnes.
tie vyjadrenia od niektorých snaživcov, ktoré nemusím menovať, sú len prejavom obyčajnej závisti, nič viac :-)))
som rada, že túto polievku považuješ za luxusnú :-)
dakujem za krásnu pochvalu.
pusta
@letisia , som veľmi rada, že aj ty robíš polievku z husacích drobov ako ja a ako ma to naučila moja babička :-)
ligurček som nemala, borievky - to je zase moja vlastná vychytávka, dávam aj do iných vývarov. však skús a nebudeš ľutovať :-)
dakujem za uznanie.
pusta
@jozka2 , vykrmuje sa kukuricou kapánek dlhšie, 2 týždne sú trošku málo.
máš pravdu v tom, že je to špecialita najmä na južnom Slovensku, nielen tam. farbu má vykŕmená husacia pečeň krásne žltučkú a jej váha sa pohybuje v priemere od 500 až do 1000 gramov, už aj takú sme mali :-)))
v zahraničí patrí medzi najdrahšie delikatessy sveta, nie je lacná ani u nás doma..
pusta
@mesiar50 , teší ma, že recept mojej babičky vyhovuje tvojim predstavám a nárokom, som rada, že sa ti páči :-)
vážim si tvoje hodnopenie a dakujem.
pusta
@jarbra , teší ma, že tebe sa recept páči :-)
cením si tvoje uznanie.
dakujem za krásnu pochvalu, za uloženie do kk a 5*
boxik
Pusta touto polievočkou si mi pripomenula moje detstvo a mladosť , iba s tým rozdielom , že u mňa to bola mamička čo sa starala o tieto delikatesy, babička zomrela veľmi skoro. Dnes už ani nie je pravda že na našom dvore ak nebolo viac než dvadsať husí tak bol zlý rok. Na hody sa zabíjalo až šesť poctivo vykŕmených husí , takže aj tá polievka varená vo ceľkom hrnci , vždy boli aj hostia, bola fantastická. Ešte dnes a najmä po tvojom pripomenutí sa mi zbiehajú slinky.
pusta
@slovnikzoo , teší ma, že sa ti tento recept páči :-)
trik s paradajkou a paprikou sa naozaj oplatí, len smelo vyskúšaj :-)
áno, pomalé varenie má svoje opodstatnenie, najmä u vývarov, avšak aj inde.
dakujem za krásnu pochvalu a 5*
pusta
Milý@boxik , verím ti.
kde sú tie krásne časy, ked moja drhá stará mama mala aj dva kŕdle husí, na hody presne tak ako u vás sa zabíjali husy a tie dobroty z nich, hovoríš mi z duše :-))))
tvoja drahá pani mamička teda vedela variť, moja veľká poklona :-)
tvoje uznanie si veľmi vážim.
dakujem.
Prajem ti krásnu ńedeľu :-)
svedka
Ja len k @jozka2 :nerozumies,lebo ocividne nevies :/ Tu nejde o ziadne domace dokrmovanie.To ide o realne chovy,krmene sondou po cely cas...tu o tom pisat nebudem,ved si pozri google ,alebo mas aj mnoho videii na youtube.
pusta
Milá@svedka , pekne ťa poprosím, nepokračuj pod receptom na polievku o tomto, toto je recept na polievku, nie na foie gras :-)
viem, že to ovládaš.
ak máš chuť diskutovať o foie gras a vykrmovaní, máš možnosť založiť samostatnú diskusiu.
nič v zlom.
dakujem ti za pochopenie.
boxik
@svedka prečo sa púšťaš do diskusie k receptu na jedlo , ktoré by si z presvedčenia nejedla , zrejme ti robí dobre kaziť vzduch.
svedka
@boxik :D Polievku som komentovala,ze je super,jasne,ze by som zjedla...ja som tu pisala o niecom inom a to sme si s @pustou vydiskutovali..netrep ,prosim ta,ked ani len riadne neprecitas komentar,naco to je dobre? A naco to vobec komentujes?tebe tusim dobre kazit vzduch,zbytocne ... nikde v tomto recepte sa nepripravovalo Foie Gras btw
boxik
@ svedka , no čo už človek narobí , na svete sú aj také neznášanlivé typy ako ty ,ak ti to robí dobr poslúž si.
marta5
Iste super polievočka,nezvykla som dávať paradajku,ale svokra ju tam dávala-teraz už viem prečo/ďakujem za poznatok,človek sa stále uči.Dnes som mala pečenú kačku,červenú kapustu a knedlik-obed bol ok.No keď nam dávno posielala občas krmenú kačku-bolo to fajnové.Už len milé spomienky ostali.Tak krásny slnečný deň všetkým Vám želám.
1x pusta
pusta
@marta5 , polievočka je fakt super.:-)
veru. človek sa stále učí.
mala si úžasný obed - osvedčená vynikajúca klasika :-)
nuž, to bývali krásne časy, aj teraz sa občas pošťastí :-)
dakukem za pochvalu a krásny slnečný deň prajem aj ja tebe :-)
1x pusta
rocco
Super polievocka , neprajni ludia dajte si pohov , toto je portal pre recepty a nie na vylievanie si svojich nalad ! Ludia budte normalni.. :(
sracz
Tak ako pri väčšine Tvojich rcp, @pusta milá, aj pri tomto ma "navštívili" nostalgické spomienky na moje detstvo aá po ranný vek adolescenta! Srác_ovské roky pod pozorným dohľadom mojej predrahej mamky a milovanej babičky, v ich úžasnej kuchyni s domácou várou, som od roku 1963 na dlhé dlho vymenil za registrovanú opateru na La Franconi pri krásnom "modrom" Dunaji. Potom už služobmé potulovanie krížom cez celé Československo a ...! Ďakujem!
marika21
Polievka super z husacích drobkov. Doma sme mávali v jeseň vykŕmené húsky, kačky. Moja mamička, jej mamička a moja stará mama ich vykŕmili a uvarili, upiekli. Pri Tvojich receptoch už si len spomeniem na tie delikatesy. Mamička vie dobre variť. Ty mi ju @pusta Tvojimi receptami vždy ,,skvelými,, pripomenieš. Nech sa ti darí aj naďalej z novými receptami. Všetkým krásny večer, zajtra ešte lepší, slnečný, krásny deň. *****
pusta
Milý@sracz - ferikém drágám, bože, aké krásne je detstvo a mladosť doma, potom nás život odveje nevyspytateľnými cestami vdiaľ, som rada, že ťa potešia spomienky evokované kuchyňou našich milovaných babičiek :-)
dakujem ti.
pusta
Milá@marika21 , nesmierne ma teší, že som ti pripomenula touto vynikajúcou polievkou šťastné chvíle s tvojou drahou babičkou a milovanou mamičkou :-)
tie teda vedeli variť delikatessy, pravdu máš :-)
netušila som, že moje recepty považuješ za skvelé, je to pre mňa veľká česť, vážim si to.
dakujem za tvoje úžasné hodnotenie a krásne želanie :-)
aj ja Tebe prajem Krásny slnečný deň.
jarunka
Vynikajuce polievocky mojho detsva a zuzik ako sme volali zaludok bol nas deti :-)
pusta
ach, jarunka, šťastné detstvo každého z nás, teší ma, že aj tvoje :-)
dakujem ti za pochvalu mojej polievky.