Polievka na horúce dni - španielska s koriandrom fotorecept
Foto: sracz
V praxi sme „overili“ ďalšiu studenú polievku z „mníšskej kuchyne“, tentoraz pre osvieženie v horúčavách júna až augusta. Je zo str. 96 s názvom Zobraziť celý popisV praxi sme „overili“ ďalšiu studenú polievku z „mníšskej kuchyne“, tentoraz pre osvieženie v horúčavách júna až augusta. Je zo str. 96 s názvom „Spanish Cilantro Sup“ s odporúčaním konzumácie za studena, s min. 600´ uložením v chladničke. My sme ju jedli horúcu, vlažnú aj studenú a naozaj sme nedokázali jednoznačne rozhodnúť, ktorá z nich je najchutnejšia. Možno sa to podarí Vám! Výsledná kombinácia chutí cibule, póru, cesnaku a zemiakov, korunovaná čerstvým korianderom, je neprekonateľná!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
6 PL |
|
2 ks |
|
2 ks |
|
3 - 6 ks |
|
500 - 600 g |
|
2 000 ml (alebo kurací) |
|
450 - 500 ml |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
už pri pohľade na základnú zostavu ingrediencií je zrejmé, že som navaril naozaj jednoduchú a zároveň časovo nenáročnú polievku
-
2
do polievkového hrnca som nalial 6 PL rastlinného oleja (originál uvádza španielsky olivový /nie extra panenský, ani panenský/, mimochodom aj tu uznávaný za najlepší svetový), na ktorom som po pomiešaní krátko (max 5´) orestoval pokrájané dve cibule (zhodou okolností som mal bielu a žltú, ale na farbe až tak veľmi nezáleží), 6 (oproti 3 v originále), na plátky pokrájaných strúčikov cesnaku a biele časti dvoch pórov;
-
3
počas restovania som olúpal a na kocky pokrájal tri zemiaky a na drobno pokrájal aj veľkú kyticu (~ 500 ml) čerstvého koriandera (cilantro); malú kôpku pri pomocnej miske, použijem pri servírovaní hotovej polievky
-
4
k orestovanej cibuli s pórom som prisypal kocky zemiakov, premiešal a nechal ešte 2÷3´ prepojiť chute
-
5
zostavu som zalial 2 000 ml zeleninového a kuracieho vývaru, prikrytú pokrievkou priviedol do varu, potom ohrev znížil na minimum a slabých 30´ povaril; prakticky, než sa uvarili zemiaky
-
6
potom som hrniec odstavil z tepla, polievku zasypal pokrájaným korianderom a ponorným mixérom prešľahal,
-
7
pridal som 2 KL soli, ML čerstvo mletého čierneho korenia (originál použil červené „cayenne“ korenie), zarovnanú KL klobásovo-guľášovej zmesi z Komárna a domixoval do „hladko_hladka“
-
8
ako som už bol napísal v úvode rcp, vychutnali sme si túto polievku postupne horúcu, potom vlažnú a ráno aj studenú; chuť aj vôňu má výbornú; plný tanier som posypal PL na sucho opražených lupienkov mandlí (v pôvodnom rcp sa nepoužíva), 2÷3 „diskami“ zelenej časti pokrájaného póru a ozdobil lístočkami koriandera. Kto potrebuje, polievku si doplní o opečené krutóny. Dobrú chuť Vám!
za najlepší a najkvalitnejší považuje olej taliansky
s koriandrom nekamaratim. Mrzelo ma to az pokial som sa nedocitala ,
ze v celom svete su ludia , ktori koriander miluju a ludia ktori ho neznasaju .
Takze tvoja polievka bude u mna s petrzlenom:-).
@sracz mne osobne by najviac chutila studena...ja mam rada vsetko studene, este aj masovy vyvar. Kremove polievky su skvela skvela vec, nepochybujem, ze aj tato Tvoja sa k nim zaradi.