Bezlepkový Jožkin rez zo show Pečie celé Slovensko videorecept
Jožkin rez poznáte zo show Pečie celé Slovensko. Je to legendárny zákusok Jožky Zaukolcovej, ktorý som pripravila v bezlepkovej verzii. Jemný krém, voňavá Zobraziť celý popisJožkin rez poznáte zo show Pečie celé Slovensko. Je to legendárny zákusok Jožky Zaukolcovej, ktorý som pripravila v bezlepkovej verzii. Jemný krém, voňavá griláž, jahodový džem a nadýchaný korpus z Liana Cake mixu robia z tohto rezu neodolateľnú maškrtu.
porcií
na 180 °C
Suroviny
Bezlepkový vanilkový korpus: | |
4 ks |
|
1 ks |
|
130 g |
|
135 g |
|
2 PL |
|
Maslový krém s orieškovou grilážou: | |
50 g |
|
250 g |
|
1 ks |
|
200 g |
|
1 bal. (40 g) |
|
20 g |
|
100 g |
|
Oriešková griláž: | |
80 g |
|
160 g |
|
Jahodový džem s bazalkou: | |
300 g mrazené |
|
6 g čerstvá |
|
130 g |
|
1 bal. |
|
50 ml |
|
2 ČL |
|
Šľahačka: | |
600 g (40 %) |
|
Postup
-
1
Griláž: Cukor rozpustíme na karamel a vylejeme natenko na papier na pečenie. Necháme vychladiť. Lieskové orechy opražíme a olúpeme. Do sekacieho stroja nalámeme karamel a vysypeme oriešky. Všetko premixujeme. Vznikne nám drobivá griláž.
- 2
Krém: 2/3 mlieka, kryštálový cukor dáme variť. V zvyšnom mlieku rozmiešame vanilkový cukor a Zlatý krém. Uvaríme puding, ktorý prikryjeme potravinovou fóliou a dáme schladiť. Schladený puding si prešľaháme. Následne dobre vyšľaháme maslo a až potom pridáme puding, Vyšľahaním nám vznikne hladký krém, ktorý dochutíme rumom a zomletou orieškovou grilážou.
- 3
Jahodový džem s bazalkou: Mrazené jahody zmiešame so Želírkou, kryštálovým cukrom a uvaríme džem. Vodu zmiešame s citrónovou polevou a nasekanou bazalkou. Vylejeme do džemu, povaríme minútu a potom celý džem rozmixujeme tyčovým mixérom a necháme vychladiť.
- 4
Vanilkový bezlepkový korpus: Bielky vyšľaháme na pevný sneh spolu s cukrom. Preosejeme bezlepkovú múku Liana Cake mix. Do bielkov zapracujeme stierkou jemne múku, žĺtky a olej. Vznikne nám hustá žlta pena. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie s rozmermi 30x23 cm. Pečieme pri teplote 180 °C, 30 minút.
- 5
Kompletizácia: Z korpusu odstránime vrchnú jemnú vrstvu a obrežeme boky, aby sme mali rovné strany a vedeli korpus obložiť ráfikom. Následne natrieme korpus džemom, potom krémom a na záver vyšľaháme šľahačku a 300 g natrieme, zbytok nastriekame v podobe kopčekov. Vrch dozdobíme grilážou.
Tiež bezlepkový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu