Bezlepkový zákusok
Bezlepkový zákusok

Bezlepkový Jožkin rez zo show Pečie celé Slovensko videorecept

potravinarskavyrobaliana - fotkaPotravinárska výroba Liana, dnes 13:00. Komerčný recept.

Jožkin rez poznáte zo show Pečie celé Slovensko. Je to legendárny zákusok Jožky Zaukolcovej, ktorý som pripravila v bezlepkovej verzii. Jemný krém, voňavá Zobraziť celý popisJožkin rez poznáte zo show Pečie celé Slovensko. Je to legendárny zákusok Jožky Zaukolcovej, ktorý som pripravila v bezlepkovej verzii. Jemný krém, voňavá griláž, jahodový džem a nadýchaný korpus z Liana Cake mixu robia z tohto rezu neodolateľnú maškrtu.

12-16
porcií
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Bezlepkový vanilkový korpus:
4 ks
1 ks
130 g
135 g
2 PL
Maslový krém s orieškovou grilážou:
50 g
250 g
1 ks
200 g
1  bal. (40 g)
20 g
100 g
Oriešková griláž:
80 g
160 g
Jahodový džem s bazalkou:
300 g mrazené
6 g čerstvá
130 g
1 bal.
50 ml
2 ČL
Šľahačka:
600 g (40 %)



Postup

  1. 1

    Griláž: Cukor rozpustíme na karamel a vylejeme natenko na papier na pečenie. Necháme vychladiť. Lieskové orechy opražíme a olúpeme. Do sekacieho stroja nalámeme karamel a vysypeme oriešky. Všetko premixujeme. Vznikne nám drobivá griláž.

  2. 2

    Krém: 2/3 mlieka, kryštálový cukor dáme variť. V zvyšnom mlieku rozmiešame vanilkový cukor a Zlatý krém. Uvaríme puding, ktorý prikryjeme potravinovou fóliou a dáme schladiť. Schladený puding si prešľaháme. Následne dobre vyšľaháme maslo a až potom pridáme puding, Vyšľahaním nám vznikne hladký krém, ktorý dochutíme rumom a zomletou orieškovou grilážou.

  3. 3

    Jahodový džem s bazalkou: Mrazené jahody zmiešame so Želírkou, kryštálovým cukrom a uvaríme džem. Vodu zmiešame s citrónovou polevou a nasekanou bazalkou. Vylejeme do džemu, povaríme minútu a potom celý džem rozmixujeme tyčovým mixérom a necháme vychladiť.

  4. 4

    Vanilkový bezlepkový korpus: Bielky vyšľaháme na pevný sneh spolu s cukrom. Preosejeme bezlepkovú múku Liana Cake mix. Do bielkov zapracujeme stierkou jemne múku, žĺtky a olej. Vznikne nám hustá žlta pena. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie s rozmermi 30x23 cm. Pečieme pri teplote 180 °C, 30 minút.

  5. 5

    Kompletizácia: Z korpusu odstránime vrchnú jemnú vrstvu a obrežeme boky, aby sme mali rovné strany a vedeli korpus obložiť ráfikom. Následne natrieme korpus džemom, potom krémom a na záver vyšľaháme šľahačku a 300 g natrieme, zbytok nastriekame v podobe kopčekov. Vrch dozdobíme grilážou.

Diskusia k receptu