Pohánkový šalát so zeleninou fotorecept
Foto: tejaja
Pohánku pripravujeme na rôzne spôsoby. Pri každom použití ale platí jedna zásada: pohánku nikdy nevaríme. Zalejeme ju vriacou vodou a dáme do perín. U Zobraziť celý popisPohánku pripravujeme na rôzne spôsoby. Pri každom použití ale platí jedna zásada: pohánku nikdy nevaríme. Zalejeme ju vriacou vodou a dáme do perín. U nás sa pojem "dáme do perín" používal oddávna, pretože periny pohánku dlho udržujú v teple a dovolia jej krásne zmäknúť. Dnes má periny málokto, ale paplóny áno, tak pekne zabaliť, na paplón možno prihodiť aj vankúš a potom už len vydržať.
porcie
príprava
Suroviny
2 hrnčeky |
|
niekoľko listov |
|
2 |
|
2 |
|
(čerstvo mletá) |
|
|
|
(v spreji) |
|
Zálievka: | |
200 ml |
|
2 PL |
|
5 strúčikov |
|
Na ozdobu: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Pohánku nasypeme do misky a zalejeme vriacou vodou asi 1 cm nad povrch. Zakryjeme a uložíme do perín (dobre zabalíme do periny, resp. paplóna). Necháme 30 minút zabalené. Potom misku vyberieme, pohánku premiešame a necháme vychladnúť.
- 2
Mrkvu a petržlen nastrúhame nahrubo a pridáme k vychladnutej pohánke. Čerstvo zomelieme soľ s kurkumou. Ak nemáme mlynček s kurkumou, jednoducho osolíme a pridáme štipku kurkumy. Premiešame.
- 3
Jogurt premiešame s olejom a nasekaným cesnakom.
- 4
Pridáme k šalátu. Dobre premiešame a necháme ešte v chlade asi 30 minút odležať.
- 5
Na taniere natrháme listy mangoldu. Postriekame olejom v sprayi.
- 6
Na mangold dáme šalát a ozdobíme mesiačikom paradajky.
- 2
Diskusia k receptu