Pohánkový šalát

Pohánkový šalát so zeleninou (fotorecept)

Autor receptu: tejaja

Pohánku pripravujeme na rôzne spôsoby. Pri každom použití ale platí jedna zásada: pohánku nikdy nevaríme.* Zalejeme ju vriacou vodou a dáme do perín. U nás sa pojem "dáme do perín" používal oddávna, pretože periny pohánku dlho udržujú v teple a dovolia jej krásne zmäknúť. Dnes má periny málokto, ale paplóny áno, tak pekne zabaliť, na paplón možno prihodiť aj vankúš a potom už len vydržať.

4
porcie
40 (+chladenie) minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Pohánku nasypeme do misky a zalejeme vriacou vodou asi 1 cm nad povrch. Zakryjeme a uložíme do perín (dobre zabalíme do periny, resp. paplóna). Necháme 30 minút zabalené. Potom misku vyberieme, pohánku premiešame a necháme vychladnúť.
  2. Mrkvu a petržlen nastrúhame nahrubo a pridáme k vychladnutej pohánke. Čerstvo zomelieme soľ s kurkumou. Ak nemáme mlynček s kurkumou, jednoducho osolíme a pridáme štipku kurkumy. Premiešame.
  3. Jogurt premiešame s olejom a nasekaným cesnakom.
  4. Pridáme k šalátu. Dobre premiešame a necháme ešte v chlade asi 30 minút odležať.
  5. Na taniere natrháme listy mangoldu. Postriekame olejom v sprayi.
  6. Na mangold dáme šalát a ozdobíme mesiačikom paradajky.