Pohánkový šalát
Pohánkový šalát so zeleninou (fotorecept)
Autor receptu: tejaja
Pohánku pripravujeme na rôzne spôsoby. Pri každom použití ale platí jedna zásada: pohánku nikdy nevaríme.*
Zalejeme ju vriacou vodou a dáme do perín. U nás sa pojem "dáme do perín" používal oddávna, pretože periny pohánku dlho udržujú v teple a dovolia jej krásne zmäknúť. Dnes má periny málokto, ale paplóny áno, tak pekne zabaliť, na paplón možno prihodiť aj vankúš a potom už len vydržať.
4 porcie |
40 (+chladenie) minút príprava |
Postup
- Pohánku nasypeme do misky a zalejeme vriacou vodou asi 1 cm nad povrch. Zakryjeme a uložíme do perín (dobre zabalíme do periny, resp. paplóna). Necháme 30 minút zabalené. Potom misku vyberieme, pohánku premiešame a necháme vychladnúť.
- Mrkvu a petržlen nastrúhame nahrubo a pridáme k vychladnutej pohánke. Čerstvo zomelieme soľ s kurkumou. Ak nemáme mlynček s kurkumou, jednoducho osolíme a pridáme štipku kurkumy.
Premiešame.
- Jogurt premiešame s olejom a nasekaným cesnakom.
- Pridáme k šalátu.
Dobre premiešame a necháme ešte v chlade asi 30 minút odležať.
- Na taniere natrháme listy mangoldu. Postriekame olejom v sprayi.
- Na mangold dáme šalát a ozdobíme mesiačikom paradajky.