Slaný koláč
Podplamenník podľa mňa (fotorecept)
Autor receptu: selmapuma
Keďže na jarmoku nevedeli koľko majú pýtať za kúsok podplamennika, tak som si upiekla
svoj podľa seba. Síce nie je pečený v peci, ale je
robený z lásky a chutí ešte lepšie a aj syrový. K fazuľovej polievke, no 2 padli hneď bez
polievky, ešteže som robila hneď z 1 kg múky.
20 porcií |
90 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- Vypracujem si cesto z uvedených surovín a nechám 2x nakysnúť.
- Rozdelím na 3 ks a ešte 20 min nechám oddychovať.
- Zatiaľ si nakrájam cibuľu a slaninku.
- Môže byť takto...
- Každý plech si potriem 2 lyžicami masti a dám prvé cesto, pokiaľ sa pečie jedno, tak ďalšie cesto premiesim, aby neprekyslo.
- Teraz si zapnem rúru na 200 stupňov, cesto zatiaľ oddychuje, o 10 min ho dám piecť takto ako je na ,,sucho" a pečiem 10 min aby chytilo farbu. Nebojte sa, ak sa cestu robia kopce.
- Vyberiem a hneď horúce natriem smotanou, posypem slaninkou a cibuľou, šupnem späť do rúry, dám na 250 stupňov a pečiem ďalších asi 10 min, aby boli kraje zlatisté... NESOLÍM
- Tak isto si pripravím aj syrový, na smotanu dám najprv strúhaný syr a potom slaninku a cibuľku. Takto som upiekla 3 kusy podplamenníkov.