Foto: cesminaz
Plnené syrom, cibuľou a petržlenovou vňatou. Jednoduché a dobré, vhodné na piknik aj výlety :-)
porcií
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
700 g |
|
2 PL |
|
1 dl |
|
1 ks |
|
2 dl |
|
1,25 dl |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
30 g čerstvé |
|
Plnka: | |
cca 300 g (alebo kravská hrudka, feta) |
|
1 veľký zväzok |
|
1 ks |
|
Na potieranie: | |
1 ks |
|
Na posyp: | |
|
Postup
-
1
Do jednej misky dáme múku, soľ, cukor a celé dobre premiešame lyžicou. Potom pridáme 2 kopcovité PL hustý jogurt, olej, bielok a napučané kvasnice, ktoré sme si zamiešali v 2 dl mlieku + 1 kl cukor + 30 g droždie. Zvyšnú tekutinu, cca 1,25 dl vody, pridávame postupne pri vypracúvaní cesta. Cesto má byť polomäkké a má sa oddelovať od misky. Nakoniec cesto trocha pomúčime a zopárkrát premiesime do bochníka. Vrch poprášime múkou a dáme na teplejšie miesto nakysnúť 1h...
-
2
Ako plnku si zatial pripravíme 1,5-2 kruhy tureckého syra, to je cca 300-350 g syra. Tento kravský syr sa dá rozmrviť, je to veľmi podobné slovenskej kravskej hrudke :-) Ale ak chcete, môžte použiť aj hrudkovitý tvaroh. Ďalej poriadny zväzok petržlenovej vňate a 1 veľkú cibuľu. Syr rozmrvíme, vňatku a cibuľu pokrájame nadrobno. Všetko zmiešame a podla chuti ešte trocha osolíme. Zatiaľ dáme plnku bokom.
-
3
Nakysnuté cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku, urobíme valec a pokrájame ho na 17 rovnakých častí. Každé jedno cesto ešteraz premiesime do bochníka...
-
4
Bochníčky nenecháme už kysnúť, ale s nimi hneď pracujeme ďalej. Bochníček najprv rukou rozťapkáme a potom aj válkom trocha vyvaľkame. Dáme dostatok plnky a uzatvoríme. Boky poriadne postláčame...
-
5
Poača pokladieme na plech s papierom, natrieme žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s troškou vody a posypeme čiernou rascou. Takto dáme ihneď piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 20-25 minút. Treba si to sledovať, lebo každá rúra inak pečie.
-
6
Už upečené poaça ;-) Necháme ich vychladnúť.
-
7
Poača sú veľmi chutné s polievkou, alebo samotné, alebo s pohárom vychladeného ayranu. Veľmi dobre sa hodia aj na piknik, alebo aj na výlet. Sú mäkké, ľahučké a ostanú také aj niekoľko dní :-) Dobrú chuť.
Hele (*** slovo vymazané redakciou ***) a teba stale bavi pridavat infantilne komentare?
Nazdárek, Guru všech restaurací! Odkdy je ve slumech v Bangkoku wifi?
Neviem kolko ich tam mám,nepočítala som ich,ale podla toho čo vravíš,spon je z čoho vyberať-všetky sú iné :-) Tak isto,ako tu mám aj niekolko receptov na "koláče".No a kým budem mať pre koho piecť Poača(čo je vlastne pečivo)tak ma to veru ešte dlho bude baviť :-) Tvoju otázku,si mohol rovno dať všeobecne vsetkym varecháčom..ze este dokedy ich bude bavit piecť koláče,buchty,pečivo..alebo variť polievky,prívarky,paprikáše či perkelty..kedže všetky tieto názvy tu majú stovky receptov.Pekný den ti prajem tebe aj @2010 :-)
Ahoj Katka :-) Tie tvoje poača vyzerajú super a to,ze si si pomahala váhou,nie je nič strašného :-) Som velmi rada,ze si s receptom spokojná a ze vam chutilo! Vdaka za vyskusanie a za odozvu s fotkou.Pekný zvysok vecera :-)
Ďakujem za recept. Pekné odpoludnie.
No ty si ako včielka, ešte aj takto po neskorých večeroch vypekať :-) Ale to ty stále, ako som si už všimla ;-) Tak nech sa ti Poača vydaria, verím že vám budú chutiť. Škoda, že nemáš tú černušku/čiernu rascu :-/ dá pečivu ešte lepšiu chuť :-) Pekný večer milá @zolik !
Uz chladnu. Ako chutia zreferujem zajtra. Cernusku musim kupit. Aj ja ju mam velmi rada.
Po neskorych veceroch iba vtedy ked ma chyti sajba, alebo treba nieco spotrebovat, alebo inak nie je skor cas. ;-)
Na plechu je jeden kus neposypany. Ten je na sladko s jahodovym lekvarom, bo mi nevysla plnka. S jahodovym jogurtom na ranajky bol tiez velmi dobry.
Máš ich velmi podarené milá @zolik :-) som rada, že chutili. Dakujem pekne za odozvu a pekný deň prajem!
😊som velmi rada, že chutilo. Dakujem za tvoju odozvu. Pekne pozdravujem.