Slané pečivo

Poğaça/Poača

Autor receptu: cesminaz

Plnené syrom, cibuľou a petržlenovou vňatou. Jednoduché a dobré, vhodné na piknik aj výlety :-)

17 ks
porcií
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do jednej misky dáme múku, soľ, cukor a celé dobre premiešame lyžicou. Potom pridáme 2 kopcovité PL hustý jogurt, olej, bielok a napučané kvasnice, ktoré sme si zamiešali v 2 dl mlieku + 1 kl cukor + 30 g droždie. Zvyšnú tekutinu, cca 1,25 dl vody, pridávame postupne pri vypracúvaní cesta. Cesto má byť polomäkké a má sa oddelovať od misky. Nakoniec cesto trocha pomúčime a zopárkrát premiesime do bochníka. Vrch poprášime múkou a dáme na teplejšie miesto nakysnúť 1h...
  2. Ako plnku si zatial pripravíme 1,5-2 kruhy tureckého syra, to je cca 300-350 g syra. Tento kravský syr sa dá rozmrviť, je to veľmi podobné slovenskej kravskej hrudke :-) Ale ak chcete, môžte použiť aj hrudkovitý tvaroh. Ďalej poriadny zväzok petržlenovej vňate a 1 veľkú cibuľu. Syr rozmrvíme, vňatku a cibuľu pokrájame nadrobno. Všetko zmiešame a podla chuti ešte trocha osolíme. Zatiaľ dáme plnku bokom.
  3. Nakysnuté cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku, urobíme valec a pokrájame ho na 17 rovnakých častí. Každé jedno cesto ešteraz premiesime do bochníka...
  4. Bochníčky nenecháme už kysnúť, ale s nimi hneď pracujeme ďalej. Bochníček najprv rukou rozťapkáme a potom aj válkom trocha vyvaľkame. Dáme dostatok plnky a uzatvoríme. Boky poriadne postláčame...
  5. Poača pokladieme na plech s papierom, natrieme žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s troškou vody a posypeme čiernou rascou. Takto dáme ihneď piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 20-25 minút. Treba si to sledovať, lebo každá rúra inak pečie.
  6. Už upečené poaça ;-) Necháme ich vychladnúť.
  7. Poača sú veľmi chutné s polievkou, alebo samotné, alebo s pohárom vychladeného ayranu. Veľmi dobre sa hodia aj na piknik, alebo aj na výlet. Sú mäkké, ľahučké a ostanú také aj niekoľko dní :-) Dobrú chuť.