Poğaça/Hubové Poača fotorecept
Foto: cesminaz
Kysnuté slané pečivo plnené hubami a syrom :-)
na 180 °C
Suroviny
1 kg |
|
100 g |
|
1 dl |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
50 g |
|
cca 4,75 dcl |
|
1,5 PL |
|
Plnka: | |
500 g |
|
1 ks |
|
200 g (alebo iný hrudkovitý) |
|
|
|
|
|
Na potretie: | |
2 ks |
|
Na posyp: | |
|
Postup
-
1
V jednej miske premiešame najprv lyžicou múku a soľ. Potom pridáme zmäknuté maslo, olej, bielky, 2 PL jogurtu a vo vlażnej vode rozmiešané droždie. Tie som si rozmiešala v 3 dcl vode s 1 KL cukru. Tých zvyšných cca 1,75 dcl vody prilievame postupne počas hnetenia. Vypracujeme polomäkké, jemné cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Poprášime ho múkou a ešte zopárkrát premiesime do tvaru bochníka. Cesto prikryjeme utierkou a dáme na teplejšie miesto na 1 hod. nakysnúť.
-
2
Kým cesto kysne, pripravíme si plnku, ktorá je veľmi jednoduchá. Šampiňóny si podľa potreby buď len pod tečúcou vodou opláchneme, alebo, ak to je nutné, tak ošúpeme. Cibuľu očistíme. Následne šampiňóny pokrájame na drobno a cibuľu na malé kocky. V panvici na troche oleja zosklovatíme trocha osolenú cibuľu. Dáme šampiňóny, osolíme, dáme čierne korenie podľa chuti a zakryté udusíme do mäkka. Hotové necháme vychladnúť a až potom pridáme 1 krúžok tureckého syra, ktorý rozmrvíme. Hotovú plnku dáme zatiaľ bokom.
-
3
Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, urobíme valec a pokrájame ho na cca 23 rovnakých kúskov. Každý kúsok ešte raz vymiesime do bochníčka. Bochníčky netreba nechať podkysnút, ale ihneď s nimi pracujeme ďalej.
-
4
Bochníček vyvaľkáme na veľkosť cca 10 cm a dáme za 1 kopcovitú PL plnky. Boky cesta zahneme donútra a zľahka zvynieme. Naplnené poača poukladáme na plech s papierom a potrieme žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s pár kvapkami vody. Posypeme čiernou rascou a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 30 minút. Treba si to radšej sledovať.
-
5
Už upečené poača :-)
-
6
Poača sú veľmi chutné samotné, ale u nás sa jedia najmä s nejakou dobrou polievkou :-)
-
7
Používam takýto turecký syr, ale kľudne môžete použiť aj na Slovensku dostupnú kravskú hrudku, alebo grécky syr.
Diskusia k receptu