Plnený točený medovník
Foto: siuuu
Toto je u nás TOP medzi medovými koláčikmi - klasické medovníčky už roky nerobím, tento závin vydrží celé sviatky a v mrazničke v pohode Zobraziť celý popisToto je u nás TOP medzi medovými koláčikmi - klasické medovníčky už roky nerobím, tento závin vydrží celé sviatky a v mrazničke v pohode aj do Veľkej noci a po rozmrazení je ako čerstvý.
príprava
na 170 - 160 °C
Suroviny
300 g |
|
100 g |
|
2 ks |
|
50 g (izbovej teploty) |
|
2 PL |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
Na plnku: | |
1-2 poháre |
|
sekané |
|
podľa chuti (brusnice, pomarančová kôra, hrozienka, marhule) |
|
podľa chuti posekaná |
|
Na potretie: | |
1/2 ks malé |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Zo surovín na cesto vypracujeme cesto - ručne, alebo ak máte šikovný robot, urobí to za vás (použite hák na kysnuté cesto). Cesto zabalíme do fólie a dáme na noc alebo aspoň 3-4 hodiny do chladničky. Rozpis je na dva menšie záviny.
- 2
Na druhý deň (po 3-4 hodinách) cesto vyberieme a rozdelíme na 2 časti, prípadne môžete urobiť jeden mega medovník. Každú časť rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, na hrúbku cca 3-5 mm.
- 3
Cesto potrieme slivkovým lekvárom (šetriť nemusíte, lekvár dodá skvelú chuť), posypeme nasekanými orieškami, pokrájaným sušeným ovocím, kandizovanou kôrou, posekanou čokoládou (podľa chuti) a zavinieme ako závin (najskôr zahneme dovnútra bočné kratšie strany).
- 4
Preložíme na pekáč vyložený papierom na pečenie (necháme dostatočný priestor medzi jednotlivými kusmi, pri pečení ešte narastú), potrieme vajíčkom, ktoré sme zmiešali s mliekom a cukrom a vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C. Pečieme cca 30-35 minút, v polovici pečenia pekáč otočíme a teplotu znížime na 160 °C a dopečieme.
- 5
Po upečení znovu ešte horúci medovník potrieme vajíčkom. Necháme vychladnúť, skladujeme v alobale.
Tiež závin:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
varecha.pravda.sk/recepty/medovy-zavin-plneny-medovnik/33...
Rozhodne odporúčam vyskúšať - určite bude patriť medzi obľúbené koláčiky.
Je ozaj variabilný - pred časom keď som ho pridala na FB, som zistila, pod koľkými rôznymi názvami sa robí v rámci celého Slovenska - ružomberský perník, slivková roláda, motanec - to sú iba niektoré z jeho názvov - ide zrejme ozaj o obľúbený recept.
náš najobľúbenejší vianočný, už sa teším :-)
Spolu s Medovnikova rolada od babi
Je to veľmi známy koláč - pečie sa na celom Slovensku pod rôznymi názvami a každý má zrejme svoju plnku, podľa svojej chuti ;-)