Medový závin
Medový závin

Plnený točený medovník

siuuu - fotkasiuuu, 16. novembra 2019
Plnený točený medovník
Foto: siuuu

Toto je u nás TOP medzi medovými koláčikmi - klasické medovníčky už roky nerobím, tento závin vydrží celé sviatky a v mrazničke v pohode aj do Veľkej noci a po rozmrazení je ako čerstvý.

20 minút
príprava
30-35 minút
na 170 - 160 °C

Suroviny

300 g
100 g
2 ks
50 g (izbovej teploty)
2 PL
1/2 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
Na plnku:
1-2 poháre
 sekané
podľa chuti (brusnice, pomarančová kôra, hrozienka, marhule)
podľa chuti posekaná
Na potretie:
1/2 ks malé
1 PL
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zo surovín na cesto vypracujeme cesto - ručne, alebo ak máte šikovný robot, urobí to za vás (použite hák na kysnuté cesto). Cesto zabalíme do fólie a dáme na noc alebo aspoň 3-4 hodiny do chladničky. Rozpis je na dva menšie záviny.

  2. 2

    Na druhý deň (po 3-4 hodinách) cesto vyberieme a rozdelíme na 2 časti, prípadne môžete urobiť jeden mega medovník. Každú časť rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, na hrúbku cca 3-5 mm.

  3. 3

    Cesto potrieme slivkovým lekvárom (šetriť nemusíte, lekvár dodá skvelú chuť), posypeme nasekanými orieškami, pokrájaným sušeným ovocím, kandizovanou kôrou, posekanou čokoládou (podľa chuti) a zavinieme ako závin (najskôr zahneme dovnútra bočné kratšie strany).

  4. 4

    Preložíme na pekáč vyložený papierom na pečenie (necháme dostatočný priestor medzi jednotlivými kusmi, pri pečení ešte narastú), potrieme vajíčkom, ktoré sme zmiešali s mliekom a cukrom a vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C. Pečieme cca 30-35 minút, v polovici pečenia pekáč otočíme a teplotu znížime na 160 °C a dopečieme.

  5. 5

    Po upečení znovu ešte horúci medovník potrieme vajíčkom. Necháme vychladnúť, skladujeme v alobale.

Diskusia k receptu

17 komentárov k receptu
Pekný koláčik, krásne zavinutý závin - recept je v podstate do určitej miery dosť variabilný, ja som pridala originál recept, ktorý mám od bývalej kolegyne už veľa rokov - ja pečiem menej, tak mám polovičnú dávku zo základného receptu.
@sovka62 (16.11.2019 17:56)

Je ozaj variabilný - pred časom keď som ho pridala na FB, som zistila, pod koľkými rôznymi názvami sa robí v rámci celého Slovenska - ružomberský perník, slivková roláda, motanec - to sú iba niektoré z jeho názvov - ide zrejme ozaj o obľúbený recept.
No ja poznam tento recept pod menom habesanky, ale nie je z habesa, je od mojej priatelky z Moravy; Vynikajuci, vrelo ho odporucam vsetkym, ma naozaj pravu vianocnu chut. vdaka zan.
@siuuu , práve nedávno som videla pripravovať podobný koláčik ..líšil sa len tým od tvojho, že ako plnka bola kopa slivkového lekváru a na lekvár sa uložili celé orechy,,teda nie drvené ani mleté, stočili a upiekli no a v reze to vyzeralo nádherne..presne ako tvoje..

Pridaj komentár k receptu: