Foto: sovka62
Spomenula som ho v diskusii a niektoré z vás mali záujem o recept. Tak tu je:
príprava
na 180 teplovzdušná, 20 °C
Postup
-
1
Maslo rozpustíme s medom. Do misy preosejeme múku, pridáme ostatné prísady a s horúcim medom a maslom vypracujeme cesto ako na rezance. Nepřátel se nelekejte a na množství nehleďte, na obrázku sú nachystané suroviny na cesto z dvoch dávok, lebo som sa potrebovala podeliť s dcérou, ktorá so mnou piekla.
-
2
Rozdelíme na 4 bochníčky a na cca 2 hodiny vložíme do chladničky. My sme spravili bochníčkov osem, lebo veď dve dávky, ale aby som vás nemýlila, máte tu tie štyri.
-
3
Potom každý rozvaľkáme na hrúbku stebla, potrieme lekvárom a posypeme orechmi.
-
4
Zvinieme a uložíme na plech (na vymastený, na papier, ako chcete).
-
5
Potrieme vajcom, popicháme vidličkou a pečieme v mierne teplej rúre 30-40 minút.
-
6
Po dopečení vyberieme, prikryjeme utierkou a necháme do druhého dňa vychladnúť. Zmäknuté krájame na tenké kúsky (asi 7mm).
-
7
Tak toto by sme mali hotové, piekli sme ich včera. Dnes sa dostavili ďalšie dve dcéry a pokračovali sme v pečení, začali sme medovníkmi. Aby ste si vedeli predstaviť ako to vyzerá keď sa pečie pre štyri rodiny naraz, tu je názorná ukážka.
@sovka , alebo dievčence, spýtam sa, kde kupujete mleté klinčeky, alebo ich v mixéri rozmixujem?
ja ho tu mám aj pofotený
@prdelinka , nevadí ako je vyvaľkané, veď sa zamotá a potom sa to stratí. Nech ťa to nemrzí, ja pečiem viac rokov ako si ty na svete, tak som sa už trošička zdokonalila, po toľkých rokoch to už aj ty vyvaľkáš tak, aby si bola spokojná.
tento tvoj zavin vyskusam na Novy Rok, vyzera bajecne!
hugs!
Ja som na lekvár dala posekané orechy lebo som nevedela ako by sa to krájalo s celými a na to som rozhodila slivky a hrozienka ktoré som pred tým trochu namočila do vody.Už nebudem robiť klasické medovníčky na Vianoce,už len takto,je s tým menej práce a tá chuť je fantastická.Milá @sovka62 veľká pochvala od priateľov,rodiny a všetkých čo ochutnali.
Máš pravdu, tá technológia spracovania je naozaj dôležitá. Už ani neviem ku koľkým receptom na medové rezy som tu, na Vareche, písala komentár k postupu. Lebo aj tam je dôležité nedávať múku do horúcej zmesi, ktorú sme zohriali nad parou, ale naopak, horúcu zmes do múky. Potom je aj to cesto mäkučké ako plastelína, nestrapí sa, dá sa dobre vaľkať, atď. Ale či to niekto podľa mňa vyskúšal netuším. Nemám žiadny ohlas, ale nevadí, poradila som a možno pomohla.
Tánička, nech sa ti všetko vydarí tak ako máš na obrázku a ďakujem za milé slová.
Pridala som okrem slivkového lekváru a orechov aj nastrúhanú čokoládu a pokrájané sušené slivky a marhule, myslím že akékoľvek sušené ovocie je vhodné. Takže niet čo dodať, len jedno veľké ĎAKUJEM tebe za recept a @havino vi za pripomenutie a navnadenie :-) Vrele odporúčam :-)))))
Aj ja som na tento recept zo tri roky len pozerala. Akosi som si nevedela predstaviť, ako budem krájať závin s celými orechmi na tenké plátky. Ale odhodlala som sa a odvtedy u nás nechýba ani na jedny Vianoce. Okrem toho že chutí, že zdobí, je aj nenáročný na prípravu, zvládne ho aj úplný začiatočník a výsledok je vždy dobrý.
vlani na vianoce premiera, trochu popraskali, ale paradne, vsetci sme si zgustli
na velku noc repete na prosbu priatelovej maminky a na skusku aj par medovnikov :-)
no a toho roku z dvoch davok - uz viem, ze sa zjedia :-) a z jednej stvrtinky medovniky :-)
a fotku pridam, ked bude stacit kliknut, pridat , odfajknut - na svateho dindy asi :-(
S tým lekvárom máš pravdu, aj ja určite miniem viac ako tých 500g v recepte, nevážim, ale záviny natriem tak, aby boli natreté (ča so budeme trocháriť?). Ale ja mám lekvár veľmi rada, možno by sa niekomu inému mohlo zdať priveľa.
Ďakujem a prajem veselého Silvestra a šťastný Nový rok.
ýborné a ten druhý ešte štedrejší.A je tu aj rada,aby lekvár nevytiekol,pomiešať s kokosom. Ja len tíško závidím,bezlepkové asi neupečiem?Ale možná,že sa zlakomím a pridám sa do radu s ukážkou :-))))).