Medový závin - plnený medovník

sovka62 - fotkasovka62, 28. novembra 2012
Medový závin - plnený medovník
Foto: sovka62

Spomenula som ho v diskusii a niektoré z vás mali záujem o recept. Tak tu je:

35 minút
príprava
30-40 minút
na 180 teplovzdušná, 20 °C

Suroviny

600 g
240 g
4 ks
100 g
4 PL
2 ČL
1 ČL
3 ks
Plnka:
500 g
10 hrstí




Postup

  1. 1

    Maslo rozpustíme s medom. Do misy preosejeme múku, pridáme ostatné prísady a s horúcim medom a maslom vypracujeme cesto ako na rezance. Nepřátel se nelekejte a na množství nehleďte, na obrázku sú nachystané suroviny na cesto z dvoch dávok, lebo som sa potrebovala podeliť s dcérou, ktorá so mnou piekla.

    Medový závin - plnený medovník - obrázok 1
  2. 2

    Rozdelíme na 4 bochníčky a na cca 2 hodiny vložíme do chladničky. My sme spravili bochníčkov osem, lebo veď dve dávky, ale aby som vás nemýlila, máte tu tie štyri.

    Medový závin - plnený medovník - obrázok 2
  3. 3

    Potom každý rozvaľkáme na hrúbku stebla, potrieme lekvárom a posypeme orechmi.

    Medový závin - plnený medovník - obrázok 3
  4. 4

    Zvinieme a uložíme na plech (na vymastený, na papier, ako chcete).

    Medový závin - plnený medovník - obrázok 4
  5. 5

    Potrieme vajcom, popicháme vidličkou a pečieme v mierne teplej rúre 30-40 minút.

    Medový závin - plnený medovník - obrázok 5
  6. 6

    Po dopečení vyberieme, prikryjeme utierkou a necháme do druhého dňa vychladnúť. Zmäknuté krájame na tenké kúsky (asi 7mm).

    Medový závin - plnený medovník - obrázok 6
  7. 7

    Tak toto by sme mali hotové, piekli sme ich včera. Dnes sa dostavili ďalšie dve dcéry a pokračovali sme v pečení, začali sme medovníkmi. Aby ste si vedeli predstaviť ako to vyzerá keď sa pečie pre štyri rodiny naraz, tu je názorná ukážka.

    Medový závin - plnený medovník - obrázok 7

Diskusia k receptu

irenaw
toto vyzerá ako závin, ktorý nám nosila kolegyňa v mojej prvej práci na predvianočné posedenie. bol božský. teším sa, že si ho pridala a ďakujem
sracz
Zaujímavý voňavý rcp a "na betón" aj veľmi chutný, milá @sovka62 - pretože obsahuje slivkový lekvár a vlašské orechy. Mám náš rodinný rcp po praslici s varenou plnkou (pridám ho pred Vianocami), ale t. r. upečiem "medohovník" podľa Teba. Ďakujem za inšpiráciu i nový variant!
elixir
Sovka, ďakujem krásne za recept, už je uložený :) Určite vyskúšam...
prdelinka
škoda tých orechov-alergia,ale skúsim s lieskovcami alebo čím,som sa namotala :-))))
prdelinka
a ešte ako je možné že si si takýto dobrý recept schovávala ? :-)
violetacamorova
Medove cesto je s lekvarom perfektne dakujem tiez za pridanie tohto receptu, mne ani klasicke medove rezy nechutia bez lekvaru stredna vrstva je vzdy lekvarova, a su vyborne.
danielas
A tento tvoj medovník je u nás tradične vianočný. Ozaj, prečo ho mám pod názvom medovník ako makovník...? nikdy ma to nenapadlo sa zamyslieť. Je veľmi chutný, tiež doporučujem :-)
radulienka
Fantázia, budúci týždeň upečiem, vďaka za nádherný recept, medovníky milujem...
suemaru
všetkým odporúčam - tiež mám tento recept - naozaj skvelý koláčik.Cesto sa dá použiť aj ako medové pláty, či povykrajovať medovníčky a neskôr ich potrieť lekvárom (nie príliš hustým) a zmäknú vám aj do 4 hodín. Miesto drvených kllinčekov a škorice používam perníkové korenie
anap
tento perníček je ozaj výborný a dlho vydrží.Ja do neho pribalím vždy aj krájané sušené slivky.Skúste,možno sa vám táto varianta zapáči.
siskam
Robievam tento závin a je vynikajúci. Je ho veľa a dlho vydrží, tento rok ho znovu budem robiť. Tie sušené slivky som nedávala, ale tento rok veru skúsim.
jerica
Ten si veru nenechám len v kk, ale aj spravím:-)
iva63
aj mne sa rcp veľmi pozdáva, kk-:)
sovka62
Tak len pečte, dievčence, myslím, že budete spokojné, je to hotové za chvíľku, nič netreba prácne vykrajovať, zdobiť, polievať a je to naozaj chutné.
1x viera1
sovka62
Teda, pardón, samozrejme pečte aj chlapci, nezabudla som na vás.
1x tilau
havino
chválim a odporúčam u nás nesmie na Vianoce chýbať, mám ten istý recept, ako @sovka , ja aj hrozienka pridávam k orechom, volám ho ružomberský perník, tak ho mám napísaný v zošite
@sovka , alebo dievčence, spýtam sa, kde kupujete mleté klinčeky, alebo ich v mixéri rozmixujem?
sovka62
@havino , klinčeky (ale aj iné korenie, čierne, nové, rascu, koriander a pod.) tlčiem v mramorovom mažiari. Podľa mňa sú také čerstvo drvené najlepšie.
jozka2
szrac,ten tvoj recept by si mal dat uz teraz aby sme nemuseli cakat nan az do vianoc ,ja som bola tiez zvedava na sovki medovy zavin som rada ze si ho tu dala
tothka
Tento recept je výborný , medovníkový závin nemá chybu, piekla som ho už niekoľko krát , vždy všetkým chutil. Nepotieram vajíčkom, ale ho dobre ponatieram pred pečením olejom. Naozaj vydrží veľmi dlho čerstvý.
puff
Tento recept som hľadala! Vďaka!
neposed
poznam, peciem a naozaj je vyborny, aj dnes sa nan chystam a len dufam, ze sa podari ako Tvoj
siskam
Práve som urobila toto cesto a dala som ho do chladničky, na zajtra. Robím ho skoro rovnako, len ja orechy sekám a pridávam hrozienka na túto dávku 100 g. Je fakt výborný, odporúčam. Máš krásne tie záviny a medovníčky tiež.
zdenkas
@sovka62 ,roládka je upečená ,robila som presne podľa tvojho receptíku,len na lekvár som pokládla ešte sušené ovocie a miesto hrozienok som dala sušené brusnice.Mňam, je výborný a ukladám medzi cenné recepty.
jerica
@sovka , krása , sú ako regiment v pozore , veru ste si "zamakali" šťastná to mama s dcérami :-)kk.
zdezda
@sovka , práve som dopiekla medovníčky z iného cesta, no túto roládu určite ukladám, dík
anina6
sovka určite máš radosť ked môžeš vypekať aj so svojimi dcérkami, moje prídu až tesne pred Vianocami, tak to už budem mať väčšiu časť napečenú. ale čo už, ked ich mám tak ďaleko, o to väčšia je moja radosť, ked vidím, ako im chutí, čo maminka pripravila. Budú mi pomáhať pri pečení vianočných belišov, lepšie povedané pri ich miesení, lebo tieto pečieme spolu. tvoj receptík mám uložený a možno ho aj vyskúšam.
sovka62
Veľmi pekne ďakujem za komentáre a aj za rady, ako koláčiky ešte ozvláštniť pridaním ďalších pochúťok. Budú určite ešte lepšie. Mám dobrý pocit, že väčšinu pečenia máme za sebou, ešte budem niečo dopekať, ale to už len v normálnych množstvách, vždy z jednej dávky, to už len tak, aby rodina mala u nás na stole aj niečo iné ako to čo si napiekli sami. A aj preto, že tohto roku sa nám darilo, nič sa neroztieklo, nespálilo, neprilepilo, tak už len prídu tie Vianoce.
frezia68
Tie medovníčky vyzerajú ako mnu robené,len používam rôzne formičky na spestrenie.Tiež zdobím len mandľou,či orechom a to je celé zdobenie :-)))
alena45
a ja zasa len z polovičnej dávky... Robievam ich už roky, je to jednoduchšie, ako vykrajovať, robiť plnky, zlepovať, ozdobovať. Tu je všetko v jednom a ešte aj chutné a vianočné.
prdelinka
som tusim oblondavela :-))) cesto mam tuhe jak slak po vytiahnuti z chladnicky tak cakam,co sa otepli :-)) a vobec ho nemam tak pekne rovnomerne vyvalkane ako ty,ale uz sa tesim ako zajtra vyskusame zavin :-)
sovka62
@frezia , ja by som aj zdobila inak, ale keď túto zručnosť rozdávali, nestihla som sa postaviť do radu. Nevadí, aj tak sa zjedia.
@prdelinka , nevadí ako je vyvaľkané, veď sa zamotá a potom sa to stratí. Nech ťa to nemrzí, ja pečiem viac rokov ako si ty na svete, tak som sa už trošička zdokonalila, po toľkých rokoch to už aj ty vyvaľkáš tak, aby si bola spokojná.
sracz
Ďakujem @sovka62 za doplnenie aj za nádherné zátišie s adventným venčekom! Prajem Tebe, ako aj celej Tvojej ctenej rodinke a všetkým priaznivcom Varecha.sk krásne, požehnané a milostiplné Vianoce, šťastie, zdravie a lásku aj v Novom roku 2013!!!
honestka
ahoj sikovnica, podobne dlhe rojy tu to vyzeralo aj u nas v kuchyni asi tak ako u teba, lezne to islo do balickov pre tych, co si nevedeli urobit z roznych pricin...
tento tvoj zavin vyskusam na Novy Rok, vyzera bajecne!
hugs!
sovka62
Veľmi pekne ďakujem za komentáre z iného svetadielu. Všetkým prajem krásne Vianoce, nech sa zíde celá rodina pre radosť a šťastie všetkým a tak nech to trvá aj Novom roku a po veľa ďalších rokov.
havino
aj ja ich mám už @sovka napečené, už aj ukrajujem z nich,ostatné sú v alobale zabalené
sovka62
No vidíte, a ja som to ani nemienila pridať, myslela som si, že taký koláčik pozná každý. Teraz som rada, že ste ma podpichli, teším sa, že ste spokojné.
olusa
upečené...este im treba aby postali...len tazko sa mi to valkalo...uuuf...ale podarilo sa :))
sovka62
Ja som tie bochníčky mala mäkké a vaľkali sa bez problémov. Že by suchšia múka? Nabudúce skús dať múky trošku menej a radšej pridať, ak bude treba.
slawi
Jee tieto som piekavala ked som este namala bezlepkovu dietu.S makovou a orechovou plnkou.Este som si netrufla ich vyskusat aj v bzl- prevedeni.Tie tvoje vyzeraju chutnucko :)
janger
@sovka , tento zavin robievam skoro kazdy rok, mam recept v jednom starom casopise. Ani neviem, preco som ho tento rok vynechala. Aj teraz banujem, ked to vidim :-). Je to strasne dobry zavin. Mozem kazdemu len odporucat. A aj dlho vydrzi (ak vydrzi). Ja ho len trosku inac plnim. Do kazdej roladky dam inu plnku. Vyborna je napriklad aj s marhulovym lekvarom, so susenynymi marhulami, do toho posekane lieskovce. Alebo lekvar, posekane datle, vlasske orechy...A kazdu plnku este posypem posekanou cokoladou. Prajem ti a celej rodinke stastne Vianoce.
sovka62
Teraz som naozaj rada, že som recept pridala. Lebo som sa dozvedela o viacerých vylepšeniach a zdokonaleniach, takže keď ich budem piecť o rok, vaše rady použijem. Ďakujem.
helca103
Upečené,vyskúšané,ochutnané,odklepnuté, budú sa robiť vždy,keď bude chuť.
Ja som na lekvár dala posekané orechy lebo som nevedela ako by sa to krájalo s celými a na to som rozhodila slivky a hrozienka ktoré som pred tým trochu namočila do vody.Už nebudem robiť klasické medovníčky na Vianoce,už len takto,je s tým menej práce a tá chuť je fantastická.Milá @sovka62 veľká pochvala od priateľov,rodiny a všetkých čo ochutnali.
janikbj
u nás sa tento závin zvykol piecť na cesty, dlho vydrží a je výborný, sýty. tento rok som ho upiekla pre kolegyne do školy na posledný deň pred prázdninami a všetky chceli recept. naozaj odporúčam všetkým vyskúšať
medulienka122
medový závin som ešte nepiekla, ale medovníky áno, tento rok som ich mala z troch rôznych zdrojov, a všetky ostali ako kameň - možno zmäknú do budúcich Vianoc:-)), najbližšie urobím podľa teba
sracz
Srdečne poudravujem a ruky bozkávam milá @sovka62 - ako som sa "zastrájal, tak som aj urobil! Podľa Teba som napiekol, chuťovo supervynikajúci, vzhľadovo, hmmm, zvláštny - foto mám, rozpakujem sa dať ho verejnosti na oči - o tom som chcel s Tebou na Skype hovoriť, ale Ty = cicho!!! Pozdravujem do Trnavy!
sovka62
@sracz , ty ma vidíš na Skype? Nemôžem sa tam prihlásiť, niečo nefunguje, počítač som dala technikom a odvtedy som bez spojenia. Škoda, ale pošli mi foto na mail, neverím, že to nedopadlo dobre, nie v tvojom prípade.
silvia68
vynikajúci, dnes ráno o 6.00 som piekla jeden podľa teba a jeden podľa brmbusky a obidva sú super, a dokonca aj dobre vyzerajú. Nebíčko v papuľke, veľmi chutia a človeku len slinky tečú na ďalší kúsok.
sovka62
Vianočné sme dojedli asi pred týždňom, ale keď mi ich takto pripomínate, tuším musím upiecť znova, aj mne tečú slinky keď si ich predstavím.
jozka2
mala by si im pre pecenim oznamit,ze ides na dovolenku.
havino
@sovka moja zlatá, múdra, taká som nadšená, že mi srdce plesá od radosti. Ja sa takto viem potešiť aj z maličkosti. Mala som v pláne piecť medový závin, no nech 20 rokov ho pečiem podľa svojho receptu. Nedávno som ťa opäť pozorne čítala, ako si radila, že medové cesto, horúci med s maslom pridávať do múky. Tak ma dnes osvietilo, opísala tvoj recept a davaj, ide sa na vec. No poviem ti, hned som kamarátke volala, tiež ho mala v pláne piecť, že nech inak pečie. Cesto vymiesené, obrazne povedané za dve minúty, dala odležať, vyguľané jedna báseň, ani náznak trhania sa, ako plastelina, no niečo, čo som doteraz pri medovom ceste nezažila, naozaj. Povedz mi, čo ešte môžem z tohto cesta piecť, ani náznak prasknutia pri pečení, čo to moje mi kedy tedy puklo, ked sa mu zachcelo. Ešte za horúca a s horúcimi závinmi ti píšem, taká som nadšená receptom, že ja trúba som ho nevyskúšala skôr. Inak, čo sa gramáže týka, mám takmer identické s tvojím, nuž ale čo urobí s kvalitou cesta iný spôsob zapracovania, to som sa dnes presvedčila. Ešte raz dakujem @sovka , som nesmierne potešená, som kúsok odlomila a ani také mäkké som ja nemávala nikdy, už po upečení, ako toto tvoje, až po čase mi zmäklo.



sovka62
Máš ich krásne, Tánička moja, ako by ich jedna mater mala. Ja mám k receptu napísané, že z tohoto istého cesta sa dajú robiť aj medovníčky, ale neskúšala som, na medovníčky mám iný recept, bez tuku.
Máš pravdu, tá technológia spracovania je naozaj dôležitá. Už ani neviem ku koľkým receptom na medové rezy som tu, na Vareche, písala komentár k postupu. Lebo aj tam je dôležité nedávať múku do horúcej zmesi, ktorú sme zohriali nad parou, ale naopak, horúcu zmes do múky. Potom je aj to cesto mäkučké ako plastelína, nestrapí sa, dá sa dobre vaľkať, atď. Ale či to niekto podľa mňa vyskúšal netuším. Nemám žiadny ohlas, ale nevadí, poradila som a možno pomohla.
havino
Evka moja, nedalo mi, ja som už asi kamarátka s medovým cestom, s tvojím cestom, ja asi aj chalúpku z neho postavím, (smejem sa), pretože, ako odrežem tak zostane, len sa pekne do výšky nafúkne, žiadne rozliatie, nič. Neupravené konce si nevšímaj, len som už ručne látala, cesto mi vyšlo presne, aj tak budem orezávať, upravovať hotové naplnené. Z polovičnej dávky 4 pláty na rezy, schválne som menej zamiesila, nie na veľký plech, lebo len dvaja ich doma máme radi a mne zas tiež veľa nie je treba, to nám stačí. Pozdravujem ťa.



havino
aj to malé biele chlpaté, gerinko, v ľavo vyššie ťa pozdravuje, nepadali omrvinky :-) nič sa nemrvilo
sovka62
@havino , ďakujem za pozdrav, aj Gerinkovi. Pláty som z toho cesta ešte neskúšala. Ale nápad je to výborný, ušetrila si si šľahanie nad parou, toto cesto je hotové oveľa rýchlejšie, stačí zamiesiť. Tak držím palce a ak sa rozhodneš vyrobiť aj chalúpku, budem sa tešiť na obrázok. Možno ťa napodobním. Chalúpku som ešte nepiekla, asi by som ju nevedela vyzdobiť, ale jednu máme už zopár rokov. Manžel ju kúpil na nejakej výstave. Každé Vianoce ju vyložíme z krabice, položíme na stôl, po Troch kráľoch zabalíme do hodvábneho papiera a do krabice a odložíme s ozdobami na stromček. A pred každými Vianocami rozmýšľam, či ešte bude použiteľná, či sa nám do nej nedali mole, alebo iné potvory. Tak keby, skúsim niečo vytvoriť sama. Lenže tá by už taká krásna nebola.
luss44
@sovka , upečené 4 záviny, pridala som ešte sušené slivky, datle, hrozienka a brusnice v rume a kandizovanú pomaranč.kôru, tá vôňa je neskutočná :) už len počkať až zmäknú... ďakujem za rcp
havino
@lusinka , budu mäkké do dvoch dní, ja som ich mala mäkké hned a aj stále, oproti spracovaniu môjho cesta predtým sa to nedá porovnať, vôbec a teraz sú už mäkké úplne, dokonale, tiež som dala brusnice, hrozienka, orechy a do cetsa také špecialne korenie z farmarskych trhov namiešané, ja ukrajujem deň čo deň
luss44
@havino , si zlatá, bola som do nich ďobnúť a fakt sú mäkké, ešte sú teplé tak nechcem krájať. Zajtra sa určite načnú, lebo aj napriek pokročilej hodine mi chodia domáci do kuchyne nakúkať že čo to vonia... som mŕtva z dnešného pečenia - 80ks parížskych rožtekov, med.rezy a tieto záviny nakoniec. mám dosť ale som spokojná :)
havino
@lusinka , ja som z tohto cesta aj medové rezy robila, až ich pokrájam na úhladné rezy, čo mne nehrozí, pridám foto, makkúčke na druhý den tiež po natretí krému, nesklamalo ma cesto ani spôsob prípravy, tiež mám už dnes dosť, od pečenia, zdobenia, upratovania, už som tu len asi na zotrvačník, kým sa nezastaví, pekné Vianoce
luss44
@havino , dobrý nápad, o rok urobím tiež z tohoto medové rezy, ked máš vyskúšané. mala som dnes našťastie 2 pomocníčky, vyzdobili celý dom na vianočno, aspoň to mi odpadlo. aj Tebe krásne Vianoce, plné pohody, pokoja a dobrého jedla :)
havino
@sovka , po roku som tu zas :-), dnes som zahájila vianočné pečenie tvojim receptom, chcem ho týmto dať do povedomia vareškárom, pripomenúť, že vdaka správnemu postupu a pomeru surovín, je toto cesto geniálne, ani gram múky mi nebolo opäť potrebné pridať, váľkala som ho bez štipky múky, dnes som z neho po prvý krát aj medovníčky, cesto som vygúľala dosť na tenko, chcem robiť aj plnené a kukaj, ako krásne nabehli, žiadne rozliatie, ako sa mi kedysi stávalo. Z celej dávky mám tieto medovníčky a pláty na rezy. Zajtra pečiem záviny z celej dávky. Tie plnené rezy na foto sú z minulého roka. Musím ešte podotknúť, že mám tento takmer istý recept roky, roky som z neho piekla len záviny, cesto sa mi zle váľkalo, pukalo, trhalo sa a to len kvôli opačnému postupu, že som zohriaty med s maslom nepridávala do múky. Oproti môjmu starému spôsobu, je toto cesto, týmto spôsobom zamiesené, ako plastelína. vadaka @sovka



sovka62
Teeeda, krásne, ako všetko, čo ti vyjde spod ruky. Si naozaj šikovná. Ja som začala piecť včera. Pri tejto záplave receptov na vianočné pečivo neviem odolať a chcem vyskúšať aj niečo nové. Budem piecť len z polovičných dávok, čo sa vydarí, to označím a o rok napečiem ž riadne. Začala som fúkanými kokosovými rožkami. Veľmi zle sa mi miesili, porovnala som si iné recepty, v tom, ktorý som si vybrala bolo priveľa kokosu. A formičky som naplnila príliš, takže ich mám s nožičkami, ako makrónky. Sú veľmi chutné, len ten tvar! Nevadí, skúsim ešte z pol dávky, teraz podľa receptu od @palokuchki , hádam sa podaria.
Tánička, nech sa ti všetko vydarí tak ako máš na obrázku a ďakujem za milé slová.
alex37
@sovka62 , tak už dlho hľadím na tento tvoj recept, a po Táničkinom @havino , "provokatívnom nájazde" samozrejme v pozitívnom zmysle, som sa rozhodla aj ja vyskúšať tvoje medové cesto. Tak ako píše Tánička, pracuje sa s ním neskutočne dobre, naozaj ako s plastelínou, myslím že ďalšia várka ma neminie, pretože už 1 a 1/2 závinu zmizlo dá sa povedať, že za tepla. /robila som včera večer/
Pridala som okrem slivkového lekváru a orechov aj nastrúhanú čokoládu a pokrájané sušené slivky a marhule, myslím že akékoľvek sušené ovocie je vhodné. Takže niet čo dodať, len jedno veľké ĎAKUJEM tebe za recept a @havino vi za pripomenutie a navnadenie :-) Vrele odporúčam :-)))))



sovka62
Až som ostala v pomykove, ako to, že je tu moja fotografia? Až potom som si uvedomila, že je tvoja, to len koláčiky a plech sú rovnaké. Naozaj sa ti vydarili.
Aj ja som na tento recept zo tri roky len pozerala. Akosi som si nevedela predstaviť, ako budem krájať závin s celými orechmi na tenké plátky. Ale odhodlala som sa a odvtedy u nás nechýba ani na jedny Vianoce. Okrem toho že chutí, že zdobí, je aj nenáročný na prípravu, zvládne ho aj úplný začiatočník a výsledok je vždy dobrý.
smejkad
trochu sa hanbim ze som zabudla zadakovat :-(
vlani na vianoce premiera, trochu popraskali, ale paradne, vsetci sme si zgustli
na velku noc repete na prosbu priatelovej maminky a na skusku aj par medovnikov :-)
no a toho roku z dvoch davok - uz viem, ze sa zjedia :-) a z jednej stvrtinky medovniky :-)
a fotku pridam, ked bude stacit kliknut, pridat , odfajknut - na svateho dindy asi :-(
katka78
Roky o ňom snívam, konečne som ho mala príležitosť vyskúšať. Pre mňa vynikajúci, voňavý, mäkučký. Akurát dám nabudúce ešte o trošku viac lekváru, kamsi sa mi stratil :-) Odfotiť som musela zabudnúť, našla som ho len na jednej fotke od rodičov. Za recept veľmi pekne ďakujem, pre mňa je vynikajúci. Pekný večer @sovka62


sovka62
To je paráda, @Katka , veľmi sa mi páči taká misa s namiešanými koláčikmi, aj ja tak chystám každý rok, nech si každý môže uchmatnúť na čo má chuť. A napečené sú krásne, radosť pozerať.
S tým lekvárom máš pravdu, aj ja určite miniem viac ako tých 500g v recepte, nevážim, ale záviny natriem tak, aby boli natreté (ča so budeme trocháriť?). Ale ja mám lekvár veľmi rada, možno by sa niekomu inému mohlo zdať priveľa.
Ďakujem a prajem veselého Silvestra a šťastný Nový rok.
havino
Evička moja zlatá, no nedá mi to, nepripomenúť varecháčom toto Tvoje dokonalé cesto na medový závin, som ho včera kamarátke posielala a písala jej, za 5 min zamiesené,suroviny sedia na porádek, odležať, za 5 minút rozváľkané, potrieť lekvárom, posypať orechami a čo máš rada, zmotať, potrieť vajcom, popichať a hotovo. Ja mala tento rok prvý krát aj mleté klinčeky z HR, hojne svojim lekvárom vianočným potrela, orechy, hrozienka, aj pekanové orechy, už sú v alobale a koštovka ráno bola, že super. Varecháči, odporúčam a budem každým rokom, kým budem vládať piecť.


sovka62
Ďakujem, Tánička, za milé slová. Aj ja ich už mám hotové, pred chvíľou som z nich krájala na dnešný firemný večierok.
tiginko
skvelý recept, okrem @sovka ďakujem aj Táničke, že ho vytiahla na svetlo. Jednoduchý a výsledok je vynikajúci. Nie je to presladené a krásne voní a chutí. Musím si dať ale do poznámky, že lekvár musí byť dosť hustý, mne trochu vytiekol, lebo som žiadny echt pravý nemala doma a kúpila som v Lidli. Bohužiaľ ten je redší. Nabudúce sa lepšie pripravím, určite bude u nás stálicou



frezia68
Tak som sa dopracovala k poslednému komentáru a tie chvály a výsledky šikovníc,ktorých ukážky závidím,nemali konca.Veď sa pod receptom @ Sovky zbiehate ako ku spovedi na sviatky :-))). Aj ja som piekla závin podľa @ Sovky a druhýkrát podľa toho: varecha.pravda.sk/recepty/medovnikova-rolada-fotorecept/1...
ýborné a ten druhý ešte štedrejší.A je tu aj rada,aby lekvár nevytiekol,pomiešať s kokosom. Ja len tíško závidím,bezlepkové asi neupečiem?Ale možná,že sa zlakomím a pridám sa do radu s ukážkou :-))))).
sovka62
@Tiginko , ja používam slivkový od firmy RISO. Kupujem ho v Jednote, alebo v Bille (tam ho majú vždy). Je zabalený v plastovej krabičke, váži 1,8 kg, n to množstvo je lacný. Ale hlavne je tak poctivo uvarený, že sa nikdy nerozteká, pritom sa dobre natiera a netreba ho skladovať v chladničke. Na polici v komore mi načatý vydrží aj niekoľko mesiacov. Nedám naň dopustiť.
sovka62
@Frezia , pozrela som si ten recept, je naozaj bohatý a s tým sušeným ovocím musí byť veľmi chutný. Pre tento rok už mám napečené, už budem len míňať zvyšné bielky a na Štedrý deň upečiem štedrák, ale o rok skúsim aj ten môj vylepšiť. Len aby som si spomenula....
frezia68
@Sovka :Potvrdzujem.ak niekedy kúpim slivkový ( iné si dorábam doma),tak len od Riso.
gitusa77
@Sovka62 (16.12.2013 06:50) Ahoj Sovka! Dnes som robila presne z týchto ingrediencií, ale podľa iného receptu. Je pravda, že som dávala múku do horúceho medu, masla a následne spracovala. Odstáte 3 hodiny. Záviny sa mi roztiekli, aj keď som ich piekla na 160 stupňov. Môže byť v tom chyba! Určite sa zjedia, lebo chuť je fantastická! Ďakujem za odpoveď!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia