Medový závin
Plnený točený medovník
Autor receptu: siuuu
Toto je u nás TOP medzi medovými koláčikmi - klasické medovníčky už roky nerobím, tento závin vydrží celé sviatky a v
mrazničke v pohode aj do Veľkej noci a po rozmrazení je ako čerstvý.
20 minút príprava |
30-35 minút na 170 - 160 °C |
Postup
- Zo surovín na cesto vypracujeme cesto - ručne, alebo ak máte šikovný robot, urobí to za vás (použite hák na kysnuté cesto). Cesto zabalíme do fólie a dáme na noc alebo aspoň 3-4 hodiny do chladničky. Rozpis je na dva menšie záviny.
- Na druhý deň (po 3-4 hodinách) cesto vyberieme a rozdelíme na 2 časti, prípadne môžete urobiť jeden mega medovník. Každú časť rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, na hrúbku cca 3-5 mm.
- Cesto potrieme slivkovým lekvárom (šetriť nemusíte, lekvár dodá skvelú chuť), posypeme nasekanými orieškami, pokrájaným sušeným ovocím, kandizovanou kôrou, posekanou čokoládou (podľa chuti) a zavinieme ako závin (najskôr zahneme dovnútra bočné kratšie strany).
- Preložíme na pekáč vyložený papierom na pečenie (necháme dostatočný priestor medzi jednotlivými kusmi, pri pečení ešte narastú), potrieme vajíčkom, ktoré sme zmiešali s mliekom a cukrom a vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C. Pečieme cca 30-35 minút, v polovici pečenia pekáč otočíme a teplotu znížime na 160 °C a dopečieme.
- Po upečení znovu ešte horúci medovník potrieme vajíčkom. Necháme vychladnúť, skladujeme v alobale.