Pečené kurča
Pečené kurča

Plnené kuriatko so slaninovými knedličkami

Roman Martinkovič
šéfkuchár hotela Devín**** v Bratislave, 18. septembra 2017
Plnené kuriatko so slaninovými knedličkami
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
60 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
40 g
Plnka:
160 g
30 g
50 g
10 g
50 g
3 ks
250 ml
20 g
Slaninová knedľa:
500 g
100 g
100 g
200 g
3 ks
50 g
300 - 400 ml
Žĺtková omáčka:
500 ml
200 ml
4 ks




Postup

  1. 1

    Najskôr pripravíme kurčatá, ktoré umyjeme, osolíme, okoreníme a rozkrojíme na polovice. Pripravíme plnku – hriankový chlieb nakrájame na malé kocky a dáme do misy, šalotku nakrájame nadrobno a speníme na rozohriatom masle, pridáme popučený cesnak, nakrájaný špenát a krátko opražíme. Zmes pridáme do misy k pečivu, osolíme, okoreníme a nastrúhame muškátový oriešok.

  2. 2

    Do zmesi pridáme žĺtky, smotanu, pokrájanú petržlenovú vňať, najemno nakrájanú vňať z jarnej cibuľky a zľahka premiešame. Z bielkov vyšľaháme sneh, zapracujeme do plnky a plníme ňou kuriatko pod kožu. Pripravené kuriatka vložíme do pekáča, obložíme maslom, pokvapkáme olejom a pridáme pár stoniek tymianu, dáme piecť do rúry vyhriatej na 150 °C asi na 30 minút. Počas pečenia občas kurčatá prelejeme výpekom.

  3. 3

    Počas pečenia pripravíme knedličky – hriankový chlieb nakrájame na menšie kúsky, krátko nasucho opečieme a dáme do misy. Nadrobno nakrájanú šalotku speníme spolu so slaninkou na masle a pridáme do misy k opečenému pečivu, pridáme nakrájanú vňať, žĺtky, smotanu, soľ, korenie, sneh a spracujeme na jemnú hmotu. Z pripravenej hmoty tvarujeme guľky, dáme ich variť do vriacej osolenej vody na 15 – 20 minút. Precedený slepačí vývar privedieme do varu, pridáme smotanu na varenie a za stáleho miešania pridávame žĺtky a miešame až do zhustnutia. Nakoniec dochutíme muškátovým orieškom, soľou a korením. Kurča pred podávaním rozdelíme priečne na dve časti, uložíme na tanier, pridáme rozkrojenú knedličku, prelejeme omáčkou a ozdobíme nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Diskusia k receptu