Plnené kuriatko so slaninovými knedličkami
šéfkuchár hotela Devín**** v Bratislave, 18. septembra 2017

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 2 ks |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| 40 g |
|
| Plnka: | |
| 160 g |
|
| 30 g |
|
| 50 g |
|
| 10 g |
|
| 50 g |
|
| 3 ks |
|
| 250 ml |
|
| 20 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Slaninová knedľa: | |
| 500 g |
|
| 100 g |
|
| 100 g |
|
| 200 g |
|
| 3 ks |
|
| 50 g |
|
| 300 - 400 ml |
|
|
|
|
|
|
|
| Žĺtková omáčka: | |
| 500 ml |
|
| 200 ml |
|
| 4 ks |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Najskôr pripravíme kurčatá, ktoré umyjeme, osolíme, okoreníme a rozkrojíme na polovice. Pripravíme plnku – hriankový chlieb nakrájame na malé kocky a dáme do misy, šalotku nakrájame nadrobno a speníme na rozohriatom masle, pridáme popučený cesnak, nakrájaný špenát a krátko opražíme. Zmes pridáme do misy k pečivu, osolíme, okoreníme a nastrúhame muškátový oriešok.
- 2
Do zmesi pridáme žĺtky, smotanu, pokrájanú petržlenovú vňať, najemno nakrájanú vňať z jarnej cibuľky a zľahka premiešame. Z bielkov vyšľaháme sneh, zapracujeme do plnky a plníme ňou kuriatko pod kožu. Pripravené kuriatka vložíme do pekáča, obložíme maslom, pokvapkáme olejom a pridáme pár stoniek tymianu, dáme piecť do rúry vyhriatej na 150 °C asi na 30 minút. Počas pečenia občas kurčatá prelejeme výpekom.
- 3
Počas pečenia pripravíme knedličky – hriankový chlieb nakrájame na menšie kúsky, krátko nasucho opečieme a dáme do misy. Nadrobno nakrájanú šalotku speníme spolu so slaninkou na masle a pridáme do misy k opečenému pečivu, pridáme nakrájanú vňať, žĺtky, smotanu, soľ, korenie, sneh a spracujeme na jemnú hmotu. Z pripravenej hmoty tvarujeme guľky, dáme ich variť do vriacej osolenej vody na 15 – 20 minút. Precedený slepačí vývar privedieme do varu, pridáme smotanu na varenie a za stáleho miešania pridávame žĺtky a miešame až do zhustnutia. Nakoniec dochutíme muškátovým orieškom, soľou a korením. Kurča pred podávaním rozdelíme priečne na dve časti, uložíme na tanier, pridáme rozkrojenú knedličku, prelejeme omáčkou a ozdobíme nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Tiež pečené kurča:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu