Plnená paprika zapekaná fotorecept

tinca - fotkatinca, 8. augusta 2010
Plnená paprika zapekaná (fotorecept)
Foto: tinca

Tento recept mám od rodinnej známej, ktorá bola šéfka studenej kuchyne, ale je stopercentnou kuchárkou aj teplej. Odkedy ho mám od nej, už klasickú plnenú papriku nerobím. Tento recept je priam famózny, snúbia sa tam všetky najlepšie chute,vyskúšajte.

5
porcií
30 minút
príprava
10/30 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
250 g
5 ks
1 ks
3 ks
1 ks
Rajčinový základ:
4 ks
2 PL
1 dcl
2 ks
6 ks
1/3 cm kúsok
Suroviny na dokončenie šťavy:
1 dcl
2 PL
dľa chuti
1 PL
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky potrebné suroviny. Dáme predvariť ryžu cca polovica doby varu.

    Plnená paprika zapekaná (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ďalej pokračujeme v príprave mäsovo-ryžovej plnky. Do mäsa pridáme vajce, na drobno posekanú cibuľku, pretlačený cesnak, všetky uvedené koreniny,biele, štyroch farieb, majorán, soľ a posekanú petržlenovú vňaťku. Všetko dobre premiešame a nakoniec pridáme ryžu a ak treba ešte prípadne dochutíme. Taktiež si pripravíme rajčiny na základ tak, že ich narežeme do kríža, zabaríme, rýchlo schladíme, stiahneme šupku a nakrájame ich na kocky.

    Plnená paprika zapekaná (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Papriky, ktoré sme si odjadrincovali naplníme mäsovo-ryžovou plnkou. Vršky paprík si odložíme.

    Plnená paprika zapekaná (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zo zvyšku urobíme guľky, ktoré pováľame v jemnej strúhanke.Z recepisu mi vyšlo 5 plnených paprík a 5 ks guliek.

    Plnená paprika zapekaná (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Papriky a guľky dáme predvariť do vody cca na 10 minút. Vývar z paprík si ponecháme, časť budeme potrebovať.

    Plnená paprika zapekaná (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pokračujeme v príprave rajčinového základu. K nakrájaným rajčinám pridáme 2 PL lyžice olivového oleja, 1 dcl červeného vína, 2 veľké naberačky vývaru z paprík, bobkový list, klinčeky a kúsok celej škorice, zamiešame. Predvarené papriky priklopíme vrškami a včetne guliek uložíme do základu. Pečieme v rúre pri 180 st.C, 30 minút. /20 min. zakryté a 10 minút odokryté/.

    Plnená paprika zapekaná (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Papriky a guľky vyberieme a dokončíme omáčku. Vyberieme, bobkový list, klinčeky /plávajú navrchu/, základ rozmixujeme ponorným mixérom. Ak chceme viac šťavy, alebo sa javí hustý ešte podľa potreby pridáme vývar z paprík. Z mlieka a múky si urobíme zátrepku,ktorú vylejeme do základu, necháme prevariť a dochutíme cukrom, citrónovou šťavou, prípadne ak treba dosolíme. Mlieko nám zároveň plní aj funkciu, že nepáli záha. Dokončenie šťavy robíme už na sporáku. Potom do šťavy vrátime papriky a guľky a už len prehrejeme. Ja robím veľa šťavy, každý ju má rád.

    Plnená paprika zapekaná (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ja mám plnenú papriku najradšej s chlebom, ale môžeme podávať s knedlou, zemiakmi alebo aj s ryžovými rezancami. Možno sa vám zdá recept zložitý, ale nie je, len je s ním viac roboty. Ale vynahradí vám to fantastická chuť, kde sa snúbi vyvážene všetko- vínko, škorica,klinčeky a pretože niektorá paprika páli, tak omáčka je jemne pikantná. Dobrú chuť!

    Plnená paprika zapekaná (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

zdezda
Mňaaaaaaaam, a som zase hladná, figu pažravá :-))), vyskúšam tento postup, veľmi podrobne a lopatisticky si nám to vysvetlila, dík!
jody
Musím veru aj ja pridať náš recept. My papriky pečieme a nikto už potom nechce varené, :-). Omáčku varíme sólo. Ak budeme robiť, určite nafotím.
alexdidi
Mňam, musím už urobiť toto fajnové jedlo....skúsim tvoj recept....ja však ryžu(aj v plnenej kapuste)nepredvarujem....krásne sa za ten čas varenia uvarí a aspoň nie je rozvarená
honestka
robim rada klasicku papriku ale asi vyskusam aj tvoju - s mliekom som este nikdy omacku nerobila.
klaura
tiež vyskúšam takto, po tvojom :) v sezóne robím plnenú papriku dosť často, máme ju radi ... urobím, nič nepoviem a zistím, či zbadajú rozdiel ... :))))
tinca
@lauri uvidíš ten rozdiel, @tetuska mňa z pretlaku páli záha a z tohoto nie, tá troška mlieka tomu zabráni
samanka
@tinca tak toto je určite veľmi chutné, u nás sa varí klasika, ale vyskúšam. S tým pretlakom máš pravdu, vyskúšala som uvariť rajčinovú polievku zo šúpaných rajčín a bola to aj iná chuť, ani záha nepálila.
babi
vyzerá to lákavo a chutne, ale keď my máme radi práve tú paradajkovú omáčku klasickú, asi preto že zatieľ nikoho záha nepáli. Ale je to zaujímavá obmena ,
evanaaa
babi, aj my máme radšej tú klasickú omáčku a vnej potom varím papriky, ale plnka je jednoduchšia - nedávam cibuľu ani cesnak ( ten dávam len do fašírok ), takže neviem, ako to takto chutná, musela by som to okúsiť u niekoho iného.
tinca
@evanaaa za to varecha existuje a je úžasná, že sa pridávajú rôzne variácie receptov a toto je jedna z nich. A mám ho od PANI kuchárky! Kto chce vyskúša a posúdi.
enge149
to je podobný recept/ ako som už písala s Chorvátska,/tam sa nevarí polievka,ale papriky sa pečú podáva sa k tomu biely chlieb/sendvič/,do par.omáčky aj polievky sa vždy nakoniec môže pridať mlieko/alebo smotana/je to na zjemnenie chuti a tiež ako sa píše tak nepáli záha,ja som tiež od PD a u nás sa varí par.polievka alebo omáčka s pl.paprikami,niekto k tomu podáva zemiaky,je to tiež dobré,a menej kalorické ako s chlebom tak dobrú chuť,veď je sezóna zeleniny...

Zaujímavé video z archívu TV Varecha