Plnená paprika zapekaná (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Tento recept mám od rodinnej známej, ktorá bola šéfka studenej kuchyne, ale je stopercentnou kuchárkou aj teplej. Odkedy ho mám od nej, už klasickú plnenú papriku nerobím. Tento recept je priam famózny, snúbia sa tam všetky najlepšie chute,vyskúšajte.

5
porcií
30 minút
príprava
10/30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravíme si všetky potrebné suroviny. Dáme predvariť ryžu cca polovica doby varu.
  2. Ďalej pokračujeme v príprave mäsovo-ryžovej plnky. Do mäsa pridáme vajce, na drobno posekanú cibuľku, pretlačený cesnak, všetky uvedené koreniny,biele, štyroch farieb, majorán, soľ a posekanú petržlenovú vňaťku. Všetko dobre premiešame a nakoniec pridáme ryžu a ak treba ešte prípadne dochutíme. Taktiež si pripravíme rajčiny na základ tak, že ich narežeme do kríža, zabaríme, rýchlo schladíme, stiahneme šupku a nakrájame ich na kocky.
  3. Papriky, ktoré sme si odjadrincovali naplníme mäsovo-ryžovou plnkou. Vršky paprík si odložíme.
  4. Zo zvyšku urobíme guľky, ktoré pováľame v jemnej strúhanke.Z recepisu mi vyšlo 5 plnených paprík a 5 ks guliek.
  5. Papriky a guľky dáme predvariť do vody cca na 10 minút. Vývar z paprík si ponecháme, časť budeme potrebovať.
  6. Pokračujeme v príprave rajčinového základu. K nakrájaným rajčinám pridáme 2 PL lyžice olivového oleja, 1 dcl červeného vína, 2 veľké naberačky vývaru z paprík, bobkový list, klinčeky a kúsok celej škorice, zamiešame. Predvarené papriky priklopíme vrškami a včetne guliek uložíme do základu. Pečieme v rúre pri 180 st.C, 30 minút. /20 min. zakryté a 10 minút odokryté/.
  7. Papriky a guľky vyberieme a dokončíme omáčku. Vyberieme, bobkový list, klinčeky /plávajú navrchu/, základ rozmixujeme ponorným mixérom. Ak chceme viac šťavy, alebo sa javí hustý ešte podľa potreby pridáme vývar z paprík. Z mlieka a múky si urobíme zátrepku,ktorú vylejeme do základu, necháme prevariť a dochutíme cukrom, citrónovou šťavou, prípadne ak treba dosolíme. Mlieko nám zároveň plní aj funkciu, že nepáli záha. Dokončenie šťavy robíme už na sporáku. Potom do šťavy vrátime papriky a guľky a už len prehrejeme. Ja robím veľa šťavy, každý ju má rád.
  8. Ja mám plnenú papriku najradšej s chlebom, ale môžeme podávať s knedlou, zemiakmi alebo aj s ryžovými rezancami. Možno sa vám zdá recept zložitý, ale nie je, len je s ním viac roboty. Ale vynahradí vám to fantastická chuť, kde sa snúbi vyvážene všetko- vínko, škorica,klinčeky a pretože niektorá paprika páli, tak omáčka je jemne pikantná. Dobrú chuť!