Foto: nomiada
Toto je recept, ktorý mi dala moja starká. No dala! Musela som si ho písať, keď ich išla robiť, lebo ona nikdy pri nich Zobraziť celý popisToto je recept, ktorý mi dala moja starká. No dala! Musela som si ho písať, keď ich išla robiť, lebo ona nikdy pri nich váhu nepotrebovala. Takže Vám ho dám tak, ako to mám zapísané.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Pripravím si kvások - droždie do vlažného mlieka, pridám trochu teplej vody a dve malé lyžičky cukru.
- 2
Polohrubú múku preosiať, pridať preosiatú hrubú, pridať preosoatú hladkú. Do zmiešanej múky pridať cukor a soľ. Opäť premiešať. Pridáme si kvások, zamiešame a pridať 2 kopcovité varechy domácej bravčovej masti. Premiešať a postupne pridávať mlieko a trochu teplej vody.
- 3
Miesenie je najdôležitejšie. Je toho velikánska kopa a preto miesenie aj dlho trvá. Musí sa odlepiť od nádoby, ale aj od rúk. Musia sa tvoriť až také bublinky a vtedy je cesto pripravené na kysnutie. Cesto, keď ho máte dobre pripravené, vykysne za hodinu. Ja si ho potom vždy prekladám do hrnca. Robila som polovičnú dávku, tak som ho vložila do 5l hrnca.
- 4
Keď ubehne hodina, cesto musí byť krásne nakysnuté a musím mať z neho radosť :)
- 5
Cesto si rozdelím na 4 časti. Každú časť si rozdelím na na 4 rovnaké časti a robím z nich malé štvorce. Tieto štvorce potom ušúľam na rezance, ktoré nie sú ani dlhé, ani tenké.
- 6
Urobím si vrkoče, dám ich na plech s papierom, nechám ich ešte 10 minút pokysnúť, pred vložením do rúry natrieť vajíčkom a posypať makom alebo rascou. Ja pripravujem len cesto a zvyšok robia naše deti. Už majú takú zručnosť, že toto im ide s takou ľahkosťou :)
- 7
Pletienky vložiť do vyhriatej rúry - 180 a necháme ich piecť približne 10 minút. Musia byť pekne hnedoružové. Sú také fantastické, že sa nebudete vedieť dočkať ich vychladnutia. Prajeme Vám dobrú chuť
- 2
Keď ich moja starká urobila, tak sme nepotrebovali celý deň mať nič iné k jedlu. Len tie pletienky sme jedli a jedli až bol obrovský vandlík prázdny.
Prajem Vám pekný deň.
Šálka – dosť používaná miera najmä pri pečení. Aby sa odstránilo váženie, zvolila sa táto obľúbená, prácu urýchľujúca miera. Existujú tak šálkové knedličky, šálkový koláč i celá šálková kuchárska kniha. Väčšinou je myslená čajová šálka s objemom 2,5 dl, ale často sa to už ani neuvádza. Šálky sa líšia len málo a je len dôležité, aby ste použili v jednom recepte na odmeranie všetkých surovín (múky, cukru, mlieka, oleja) tú istú šálku.
Tu mas vsetky miery:
varecha.pravda.sk/diskusie/kucharske-mierky-zo-sveta/533-...
hrsť soli..??
cukor môže byť +..-
ale soľ..??
tá by mala byť udaná presnejšie..nie..??
/ked sa preženie množstvo-zmení sladké pečivo na nejedlé.../
- veľkosť? urobili ich menšie ako rožtek.
- keď pripravujem kvások, tak tam je mlieka toľko, aby mi tie kvasnice pekne napučali. Možno je to tak dva deci mlieka. Potom sa ešte pridá do cesta mlieko. Aj tá masť urobí svoje.