Pletienky (fotorecept)

Autor receptu: nomiada

Toto je recept, ktorý mi dala moja starká. No dala! Musela som si ho písať, keď ich išla robiť, lebo ona nikdy pri nich váhu nepotrebovala. Takže Vám ho dám tak, ako to mám zapísané.

30 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravím si kvások - droždie do vlažného mlieka, pridám trochu teplej vody a dve malé lyžičky cukru.
  2. Polohrubú múku preosiať, pridať preosiatú hrubú, pridať preosoatú hladkú. Do zmiešanej múky pridať cukor a soľ. Opäť premiešať. Pridáme si kvások, zamiešame a pridať 2 kopcovité varechy domácej bravčovej masti. Premiešať a postupne pridávať mlieko a trochu teplej vody.
  3. Miesenie je najdôležitejšie. Je toho velikánska kopa a preto miesenie aj dlho trvá. Musí sa odlepiť od nádoby, ale aj od rúk. Musia sa tvoriť až také bublinky a vtedy je cesto pripravené na kysnutie. Cesto, keď ho máte dobre pripravené, vykysne za hodinu. Ja si ho potom vždy prekladám do hrnca. Robila som polovičnú dávku, tak som ho vložila do 5l hrnca.
  4. Keď ubehne hodina, cesto musí byť krásne nakysnuté a musím mať z neho radosť :)
  5. Cesto si rozdelím na 4 časti. Každú časť si rozdelím na na 4 rovnaké časti a robím z nich malé štvorce. Tieto štvorce potom ušúľam na rezance, ktoré nie sú ani dlhé, ani tenké.
  6. Urobím si vrkoče, dám ich na plech s papierom, nechám ich ešte 10 minút pokysnúť, pred vložením do rúry natrieť vajíčkom a posypať makom alebo rascou. Ja pripravujem len cesto a zvyšok robia naše deti. Už majú takú zručnosť, že toto im ide s takou ľahkosťou :)
  7. Pletienky vložiť do vyhriatej rúry - 180 a necháme ich piecť približne 10 minút. Musia byť pekne hnedoružové. Sú také fantastické, že sa nebudete vedieť dočkať ich vychladnutia. Prajeme Vám dobrú chuť