Foto: dora
Ide o recept je typický pre talianske mesto Salento, ktoré sa nachádza v regióne Apúlia. Etymologický pôvod slova „pita“ nie je celkom jasný, no označuje Zobraziť celý popisIde o recept je typický pre talianske mesto Salento, ktoré sa nachádza v regióne Apúlia. Etymologický pôvod slova „pita“ nie je celkom jasný, no označuje istý druh ploského a guľatého kysnutého chleba z obilia typického pre stredný orient a stredozemie od Sev. Afriky po Afganistan. Niektorí linguisti dedukujú význam slova z modernej gréčtiny a teda „torta“, „koláč“. Výraz prenikol aj do archaickej taliančiny a v Apúlii tradične označuje veľmi obľúbený pečený koláč zo zemiakov - "pitta di patate"
Postup
-
1
Zemiaky dáme variť v šupke. Medzitým si pripravíme plnku. Cibuľu pokrájame na tenké polkruhy a dáme na panvicu variť zaliate pohárom vody. Keď sa voda odparí, polejeme ju olejom a necháme ešte upražiť do sklovita (pozor, nesmie prihorieť), následne pridáme olivy nakrájané na hrubšie kolieska (1 oliva asi na 3 časti), kapary (ktoré sme predtým nechali krátko vylúhovať v čistej vode, aby sa zbavili nadbytočnej soli, v ktorej sú konzervované) a nakoniec paradajkový pretlak. Necháme slabo variť asi 15 min. na nízkom ohni.
- 2
Uvarené zemiaky necháme vychladnúť, ošúpeme ich a pomocou vidličky rozpučíme na kašu, do ktorej zamiešame surové vajce a parmezán. Osolíme a premiešame.
- 3
Tortovú formu si vymastíme a vysypeme strúhankou. Na dno a steny formy utľapkáme pomocou mokrých rúk vrstvu (asi 1,5 cm) prvej polovice zemiakovej hmoty, na ktorú následne nanesieme všetku paradajkovú plnku. Znovu si namočíme ruky a prikryjeme druhou polovicou zemiakovej hmoty. Povrch jemne pokvapkáme olejom a posypeme strúhankou.
- 4
Pečieme pri 200°C 30 min alebo pokiaľ sa na povrchu nevytvorí zlatá kôrka. Podávame teplé, vlažné, či studené.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Pitta znamena chlieb / kolac.
Pitta di patate by mal byt zemiakovy chlieb, ci kolac, ako sa to vezme. Pitta je narecove slovo a archaizmus, patate sa bezne v spisovnej i v hovorovej taliancine pouziva, cize nejde o archaizmus.
Dakujem aj za uznania. Inak pitta bola velmi chutna, nemohla som sa jej dojest a navyse, hoci som zladovala pol plechu, vobec som sa po nej necitila tazko.
:-) :-) :-)
Evicka, super napad!