Pitta di patate - Zemiaková pitta

Autor receptu: dora

Ide o recept je typický pre talianske mesto Salento, ktoré sa nachádza v regióne Apúlia. Etymologický pôvod slova „pita“ nie je celkom jasný, no označuje istý druh ploského a guľatého kysnutého chleba z obilia typického pre stredný orient a stredozemie od Sev. Afriky po Afganistan. Niektorí linguisti dedukujú význam slova z modernej gréčtiny a teda „torta“, „koláč“. Výraz prenikol aj do archaickej taliančiny a v Apúlii tradične označuje veľmi obľúbený pečený koláč zo zemiakov - "pitta di patate"

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky dáme variť v šupke. Medzitým si pripravíme plnku. Cibuľu pokrájame na tenké polkruhy a dáme na panvicu variť zaliate pohárom vody. Keď sa voda odparí, polejeme ju olejom a necháme ešte upražiť do sklovita (pozor, nesmie prihorieť), následne pridáme olivy nakrájané na hrubšie kolieska (1 oliva asi na 3 časti), kapary (ktoré sme predtým nechali krátko vylúhovať v čistej vode, aby sa zbavili nadbytočnej soli, v ktorej sú konzervované) a nakoniec paradajkový pretlak. Necháme slabo variť asi 15 min. na nízkom ohni.
  2. Uvarené zemiaky necháme vychladnúť, ošúpeme ich a pomocou vidličky rozpučíme na kašu, do ktorej zamiešame surové vajce a parmezán. Osolíme a premiešame.
  3. Tortovú formu si vymastíme a vysypeme strúhankou. Na dno a steny formy utľapkáme pomocou mokrých rúk vrstvu (asi 1,5 cm) prvej polovice zemiakovej hmoty, na ktorú následne nanesieme všetku paradajkovú plnku. Znovu si namočíme ruky a prikryjeme druhou polovicou zemiakovej hmoty. Povrch jemne pokvapkáme olejom a posypeme strúhankou.
  4. Pečieme pri 200°C 30 min alebo pokiaľ sa na povrchu nevytvorí zlatá kôrka. Podávame teplé, vlažné, či studené.