Piškótový zákusok
Piškótový zákusok

Piškótový zákusok z piškótami Savoiardi

razomzastolom - bez fotkyrazomzastolom, 16. septembra 2021

Recept na mimoriadne chutný piškótový zákusok s kokosom a makom. Doplnkom je ľahký a jemný maslový krém.
Zdroj: https://youtu.be/bR0O7N5fGsA

16
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Makovo-kokosový plát:
5 ks
100 g
100 g
50 g celý
50 g
½ ČL
Piškótové cesto:
5 ks
125 g
50 g
30 g
110 g
1 ČL
Krém:
600 ml
100 g
60 g
200 g
Okrem toho:
150 g (Savoiardi)
2 PL
100 ml prevarená

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Makovo-kokosový plát: Bielky vyšľahať s cukrom na hustú penu. Pridať múku, prášok do pečiva, mak, strúhaný kokos a dôkladne premiešať. Piecť 20 minút pri 180 °C v pekáči 25×35 cm.

  2. 2

    Piškótové cesto: Žĺtky vyšľahať s cukrom do biela. Pridať olej a smotanu, zľahka prešľahať. Pridať múku, prášok do pečiva a dôkladne premiešať. Piecť 20 minút pri 180 °C v pekáči 25×35 cm.

  3. 3

    Krém: Puding rozpustiť v 300 ml studeného mlieka a pomaly za stáleho miešania vliať do 300 ml vriaceho mlieka, do ktorého predtým pridať cukor. Priviesť k varu, variť cca 2-3 minúty a schladiť. Mäkké maslo vyšľahať na vysokých otáčkach mixéra cca 6-7 minút. Potom v malých dávkach pridávať uvarený puding a pokračovať v šľahaní ďalších cca 10-12 minút.

  4. 4

    Pláty rozrezať naprieč. Konečný rozmer zákusku bude 17,5×25 cm. Do marhuľového džemu vliať studenú prevrarenú vodu a premiešať. Zostaviť zákusok v poradí: piškótový plát - ¼ časť krému - makovo-kokosový plát - ¼ časť krému – namočené do vody s džemom piškóty Savoiardi poukladať vedľa seba pod uhlom 45° - ¼ časť krému - makovo-kokosový plát - ¼ časť krému – piškótový plát. Mierne stlačiť a vložiť do chladničky na 12-24 hodín. Ozdobiť podľa želania.

  5. 5

    Postup prípravy vo videorecepte na YouTube za odkazom (alebo viď zdroj): https://youtu.be/bR0O7N5fGsA

Recept je zaradený do kategórií:
Dezerty, Na sladko, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu

evanaaa
Krása, a tie chute.....ale piškóty by som už ani nedala, sú tam dve výborné a chutné cestá, dobrá plnka, tak načo....? Netreba vylepšovať dobré.....ale to je len moja mienka.
izabella929
Ach, jaj...poriadny vežiak...keď som začínala s pečením pred mnohými rokmi tiež som stavala podobné vežiaky..dnes už pečiem skôr jednoduché zákusky..rada používam občas piškóty, skôr na zdobenie rezu ako na vyvýšenie..veľa zdaru želám...