Piškótový zákusok s jablkovým krémom a mascarpone
Foto: lemonova
Tento zákusok vznikol ako túžba spotrebovať bohatú úrodu jabĺčok :-) Dostali sme s mamou nápad urobiť jablkový pudingový krém, ktorý dobre kontrastuje s mascarpone. Zobraziť celý popisTento zákusok vznikol ako túžba spotrebovať bohatú úrodu jabĺčok :-) Dostali sme s mamou nápad urobiť jablkový pudingový krém, ktorý dobre kontrastuje s mascarpone. Výsledok je ozaj dobrý, tak môžete vyskúšať.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
200 g |
|
1 ČL |
|
štipka |
|
180 - 200 g |
|
5 ks |
|
5 PL |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti |
|
Na jablkový krém: | |
cca 8 - 10 ks väčšie |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
60 g (prášok) |
|
Na mascarpone krém: | |
500 g |
|
375 ml |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Na pokropenie korpusu (nie je nevyhnutné): | |
trocha (uvarená vlažná) |
|
|
Postup
-
1
Najprv si očistite jablká, ktoré stačí pokrájať na väčšie kúsky (závisí aj od typu jabĺk - ja som používala skoré - tie sú veľmi jemné, až kašovité). Jablká podlejte, dajte nachvíľu podusiť, kým nezmäknú. Pridajte aj citrónovú šťavu, cukor a škoricu - riaďte sa vlastnými chuťovými bunkami. V tomto prípade sa mi žiadalo menej cukru, aby jablkový krém naozaj vytvoril kontrast k sladšiemu mascarpone krému. Keď jablká zmäknú, rozmixujte ich úplne do hladka a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Z použitého základu budete potrebovať 800 ml. (Zvyšné jablká môžete rovno zjesť, či odložiť a použiť ako presnidávku :-)
- 2
Na mascarpone krém vymiešajte mascarpone s práškovým cukrom (cca 5 polievkových lyžíc - opäť dajte toľko, koľko vám vyhovuje) a škoricou - ja som dala tretinu kávovej lyžičky. Jemne ho spojte s vyšľahanou smotanou a odložte do chladničky.
- 3
Na korpus oddeľte štyri bielky, z ktorých vyšľaháte sneh (ja do snehu pridávam štipku soli, prípadne ju môžete pridať priamo do múky spolu s práškom do pečiva). Z jedného vajíčka, štyroch žĺtkov a cukru vyšľahajte penu, do ktorej postupne prilievajte olej a cca jednu polievkovú lyžicu vlažnej vody.
- 4
Do vyšľahanej peny pridajte preosiatu múku a ak cítite, že je cesto tuhšie, môžete ho ešte zriediť trochou mlieka. Pridajte citrónovú kôru podľa chuti (ja ešte pridávam mletú vanilku) a veľmi jemne vmiešajte sneh. Cesto vylejte na stredne veľký plech, ktorý je vymastený maslom a vysypaný krupicou, alebo polohrubou múkou. Pečte pri teplote 170 °C cca 20 minút.
- 5
Po vytiahnutí z rúry odporúčam cesto poliať a zakryť alobalom (ja štandardne používam slabšiu kávu s trochou rumu), ak ho chcete mať šťavnaté. Takto ho nechajte vychladnúť.
- 6
Z jablkového základu uvarte puding - na 800 ml "presnidávky" som použila jeden a pol sáčku Zlatého klasu - odvážila som si presne 60 g. Musíte sa však riadiť hustotou zmesi. Ja som jablká podliala iba jemne, takže som mala základ hustejší a nepotrebovala som použiť pudingového prášku viac. Ešte teplým pudingom zalejte korpus a rovnomerne ho rozotrite. Keď úplne vychladne, natrite ho mascarpone krémom. Verím, že sa vám zákusok podarí a bude vám chutiť ako nám :-)
Tiež jablkový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
V podstate z tých jabĺčok prevarením a rozmixovaním vznikne akoby detská výživa, áno :-) Vďaka. :-)