Piškótový zákusok
Piškótový zákusok z piškótami Savoiardi
Autor receptu: razomzastolom
Recept na mimoriadne chutný piškótový zákusok s kokosom a makom. Doplnkom je ľahký a jemný maslový krém.
16 porcií |
60 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Makovo-kokosový plát:
Bielky vyšľahať s cukrom na hustú penu. Pridať múku, prášok do pečiva, mak, strúhaný kokos a dôkladne premiešať.
Piecť 20 minút pri 180 °C v pekáči 25×35 cm.
- Piškótové cesto:
Žĺtky vyšľahať s cukrom do biela. Pridať olej a smotanu, zľahka prešľahať. Pridať múku, prášok do pečiva a dôkladne premiešať.
Piecť 20 minút pri 180 °C v pekáči 25×35 cm.
- Krém:
Puding rozpustiť v 300 ml studeného mlieka a pomaly za stáleho miešania vliať do 300 ml vriaceho mlieka, do ktorého predtým pridať cukor. Priviesť k varu, variť cca 2-3 minúty a schladiť.
Mäkké maslo vyšľahať na vysokých otáčkach mixéra cca 6-7 minút. Potom v malých dávkach pridávať uvarený puding a pokračovať v šľahaní ďalších cca 10-12 minút.
- Pláty rozrezať naprieč. Konečný rozmer zákusku bude 17,5×25 cm.
Do marhuľového džemu vliať studenú prevrarenú vodu a premiešať.
Zostaviť zákusok v poradí: piškótový plát - ¼ časť krému - makovo-kokosový plát - ¼ časť krému – namočené do vody s džemom piškóty Savoiardi poukladať vedľa seba pod uhlom 45° - ¼ časť krému - makovo-kokosový plát - ¼ časť krému – piškótový plát.
Mierne stlačiť a vložiť do chladničky na 12-24 hodín. Ozdobiť podľa želania.
- Postup prípravy vo videorecepte na YouTube za odkazom (alebo viď zdroj): https://youtu.be/bR0O7N5fGsA