Piškótový zákusok

Piškótový zákusok z piškótami Savoiardi

Autor receptu: razomzastolom

Recept na mimoriadne chutný piškótový zákusok s kokosom a makom. Doplnkom je ľahký a jemný maslový krém.

16
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Makovo-kokosový plát: Bielky vyšľahať s cukrom na hustú penu. Pridať múku, prášok do pečiva, mak, strúhaný kokos a dôkladne premiešať. Piecť 20 minút pri 180 °C v pekáči 25×35 cm.
  2. Piškótové cesto: Žĺtky vyšľahať s cukrom do biela. Pridať olej a smotanu, zľahka prešľahať. Pridať múku, prášok do pečiva a dôkladne premiešať. Piecť 20 minút pri 180 °C v pekáči 25×35 cm.
  3. Krém: Puding rozpustiť v 300 ml studeného mlieka a pomaly za stáleho miešania vliať do 300 ml vriaceho mlieka, do ktorého predtým pridať cukor. Priviesť k varu, variť cca 2-3 minúty a schladiť. Mäkké maslo vyšľahať na vysokých otáčkach mixéra cca 6-7 minút. Potom v malých dávkach pridávať uvarený puding a pokračovať v šľahaní ďalších cca 10-12 minút.
  4. Pláty rozrezať naprieč. Konečný rozmer zákusku bude 17,5×25 cm. Do marhuľového džemu vliať studenú prevrarenú vodu a premiešať. Zostaviť zákusok v poradí: piškótový plát - ¼ časť krému - makovo-kokosový plát - ¼ časť krému – namočené do vody s džemom piškóty Savoiardi poukladať vedľa seba pod uhlom 45° - ¼ časť krému - makovo-kokosový plát - ¼ časť krému – piškótový plát. Mierne stlačiť a vložiť do chladničky na 12-24 hodín. Ozdobiť podľa želania.
  5. Postup prípravy vo videorecepte na YouTube za odkazom (alebo viď zdroj): https://youtu.be/bR0O7N5fGsA