Čokoládový zákusok
Čokoládový zákusok

Piškótový zákusok s čučoriedkami a parížskym krémom fotorecept

sracz - fotkasracz, 30. októbra 2021
Piškótový zákusok s čučoriedkami a parížskym krémom (fotorecept)
Foto: sracz

Minulý rok náš synovec Erick v zdraví oslávil 50-ku. My sme sa, kvôli mojim zdravotným problémom, na oslave v Chicago nezúčastnili, tak som ho teraz u nás privítal a pohostil zákuskom s čučoriedkami a parížskym krémom. Autorom zostavy, pri všetkej skromnosti, je moja maličkosť a pomenoval som ho po oslávencovi. Návšteve chutilo a domácim taktiež. Nemyslím, si o sebe, že som až taký dobrý v pečení zákuskov (pretože pri tejto práci je presnosť nutná), ale tentoraz som na svoje sladké dielo hrdý.

10-12
porcií
70 minút
príprava
33 minút
na 180 °C

Suroviny

Parížska šľahačka:
472 ml
250 g (Hershey´s)
1 PL čerstvé
1 PL
Cesto:
7 ks
7 PL
štipka
7 PL
2-3 ČL
1/2 ČL
16 g (2. bal.)
2 PL
500-600 g čerstvé
2-3 PL
200-250 ml riedky
Parížsky krém:
500 ml
8 PL čerstvé
40 g
2÷3 KL
16 g
750-800 ml (odstáta)
2-3 PL
Na zdobenie:
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Začať bolo potrebné parížskou šľahačkou, tvoriacou základ pre parížsky krém, ktorý som plánoval navrstviť na piškótu s čučoriedkami. Do menšieho kastrólika som polámal 250 g tmavej horkej čokolády, zalial ich dvomi à 236 ml téglikmi kvalitnej šľahačkovej smotany, prisypal PL kryštálového krupica cukru a nadstavil 1 PL masla.

    Piškótový zákusok s čučoriedkami a parížskym krémom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Počas nepretržitého pomalého miešania počas zohrievania som počkal, až „čoko-emulzia“ začala bublinkovať, kedy som ju následne odstavil zo sporáka a vyložil cez noc na balkón. Teploty sú už pri „nule“, tak som nemusel použiť chladničku.

    Piškótový zákusok s čučoriedkami a parížskym krémom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto: Do troch pracovných „vahanov“ som pripravil zostavy na piškótové cesto. Zľava v červenom: 7 žĺtkov a 7 PL kryštálového cukru krupica, v zelenom: 7 bielkov so štipkou soli, v bielom: 7 PL múka polohrubá, kopcovitá KL prášku do pečiva, štipka jedlej sódy bikarbóny, 2 vrecúška vanilínového cukru.

    Piškótový zákusok s čučoriedkami a parížskym krémom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Žĺtky s cukrom som vyšľahal do hladkej peny...

    Piškótový zákusok s čučoriedkami a parížskym krémom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a bielky na hustý tuhý sneh.

    Piškótový zákusok s čučoriedkami a parížskym krémom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do žĺtkovej peny som po lyžiciach postupne všľahával múčnu zmes z bielej misky a 2 PL vanilkového extraktu. Potom som cesto dokončil jemným vmiešavaním snehu z bielkov.

    Piškótový zákusok s čučoriedkami a parížskym krémom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Umyté a odkvapkané, no nie suché, čučoriedky som zasypal mandľovou múkou a rukami ich ňou opatrne poobracaním obalil.

    Piškótový zákusok s čučoriedkami a parížskym krémom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravené tekuté piškótové cesto som vylial na vymastený plech (240x350 mm) a rozložil naň čučoriedky.

    Piškótový zákusok s čučoriedkami a parížskym krémom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Piekol som 33 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Potom som ho v pekáči zakryl čistou utierkou a odložil do komory.

    Piškótový zákusok s čučoriedkami a parížskym krémom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Druhý deň dopoludnia, než prišla návšteva, som zákusok dokončil. V hrnci som ohrial 500 ml plnotučného mlieka s 8 PL masla, odobral som z neho asi 120 ml a potom v ňom rozmiešal 40 g balíček krémového prášku Zlatý klas (Dr. Oetker) a následne ho dôkladne pomaly vlieval a zmiešaval s vriacou väčšinou mlieka, 2 PL cukru kryštál krupica a s 2 vrecúškami (2x8 g) vanilínového cukru, až do zhustnutia a odstavil.

    Piškótový zákusok s čučoriedkami a parížskym krémom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Asi po pol hodine som do ochladeného pudingu postupne vmiešaval odstátu parížsku šľahačku a dochutil rumom.

    Piškótový zákusok s čučoriedkami a parížskym krémom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Nuž a išlo sa do finále: hotový piškótový základ som, podľa technológie hlavnej „zákuskárky“ Varecha.sk @Izabella929, natrel horúcim domácim čučoriedkovým džemom, na džem „samospádom“ rozotrel čakajúci parížsky krém a zákusok uložil do chladničky stuhnúť.

    Piškótový zákusok s čučoriedkami a parížskym krémom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Takto vyzeral v reze a

    Piškótový zákusok s čučoriedkami a parížskym krémom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    takto jednotlivé rezy ozdobené s KL hustej šľahačky.

    Piškótový zákusok s čučoriedkami a parížskym krémom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    S horúcou čiernou kávou chutil každému pri stole a oslávenec si domov hrdo odniesol svoju sladkú „výslužku“! Zvlášť, keď som mu oznámil, že na jeho počesť som tento piškótový zákusok s čučoriedkami a parížskym krémom nazval po ňom „Erick´s Cake“.

    Piškótový zákusok s čučoriedkami a parížskym krémom (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ... aj tohotoročná jeseň nám preukazuje nehu paletou svojich farieb.

    Piškótový zákusok s čučoriedkami a parížskym krémom (fotorecept) - obrázok 16
Recept je zaradený do kategórií:
Ovocné, Slovenská kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu

haji
Tyjo, povedené dílo! Obdivuji tvoji odvahu, bo upéct dobrý zákusek je kumšt. Krém je zajímavý, ale nechytám se na konci. Tu pařížskou šlehačku jsi přidával do pudinku tekutou a pak prošlehal ručně metlou! Krásná fota a povedené věnování, jsi šikovný!
sracz
@haji (30.10.2021 15:53)

Vďaka Ti buď čo najsrdečnejšia milá @Haji za "nákuk" i za povzbudzujúce slová. Nie_nie! Parížska šľahačka cez noc na balkóne (noci už máme "tuze" tuhé) nádherne zhustla a potom, na druhý deň, som ju po lyžiciach pridával do ochladeného pudingu a ako píšeš, ručne jemne, z ľahka a nežne prešľahával "metlou"! Nie je to nič zložité! ... veď keď to zvládol so svojimi "drobnými ťapkami" taký "grizzly" ako ja, tak Tvoje šikovné rúčky domácej pani a gazdinky, si s parížskym krémom poradia "na to tata"! Tak teda s odvahou a chuťou do diela a maj krásne pohodové dni i noci!


2x haji a ababa
haji
@sracz (30.10.2021 17:13)
Děkuji za komplimenty, ty nie si medved grizzly, ale liška podšitá!
2x sracz a ababa
haji
@sracz (30.10.2021 17:13)
A díky za krásné foto s ružami, umíš potěšit!
1x sracz
sobon
No krasny kolacik, s tymi cucoriedkami je velmi pekny farebny, a synovec vobec nevyzera na 50?
1x sracz
cesminaz
Mňam ja zbožňujem čučoriedky! Tvoj koláčik musí chutiť úžasne :-)
1x sracz
denyany
Skvelá kombinácia čučoriedok a čokokrému! Robievam podobne a vždy je to super. Neobaľujem síce ovocie v mandliach, ale nabudúce to skúsim. A synovec ozaj nevyzerá na 50 r.
1x sracz

Zaujímavé video z archívu TV Varecha