Piri-piri alebo Erős Pista papriková pasta fotorecept

tassiedevil - fotkatassiedevil, 17. mája 2015

Pikantná papriková pasta, pôvodne pripravená z "piri-piri" papričiek. Pokiaľ nemáme, môžeme nahradiť čili papričkami. Je to taká lepšia verzia "Erős Pista". Pre tých, ktorí obľubujú pikantné.... určite nesklame....

Suroviny

400 g
60 g (alebo čili papričky)
2 lyž.
2 lyž.
1 lyžica
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    červenú papriku grilujeme pod grilom úplne do čierna. Vložíme do igelitového sáčku alebo prikryjeme utierkou a necháme asi 10 min zapariť. Takto sa nám dá ľahko stiahnuť kožka z papriky. Nakrájame na malé kocky.

    Piri-piri alebo Erős Pista papriková pasta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    čili papričky zbavíme semienok, pálivé žilky necháme...tiež nakrájame na jemno.

    Piri-piri alebo Erős Pista papriková pasta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakrájanú papriku, čili papričky a ostatné suroviny mixujeme za pomoci tyčového alebo len klasického mixéra. Vymixovanú pastu pretrieme cez sito. Recept píše, že hotová pasta sa môže uskladniť v pohárikoch, poliať trochou oleja a držať v chladničke. Takto vraj vydrží niekoľko mesiacov. Ja som to asi 10 min. sterilizoval.

    Piri-piri alebo Erős Pista papriková pasta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pretretá cez sito

    Piri-piri alebo Erős Pista papriková pasta (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

kukulienka71
dalo by sa aj z červeného vínneho octu? mám teraz taký doma. Koľko z toho vyjde? 5*:-)
pusta1
perfektné, robievam, len som ešte nepridala paradajkový pretlak, ale dávala som červenú čerstvú kápiu.
skúsim podľa teba. recept sa mi veľmi ráta, dakujem za pikantnú dobrotu.
*****
klukodvody
Spokojený se třemi ale já stejně dám pět ***** no a samozřejmě uložím a zdravím .
marcel83
A tá "piri-piri" alisa Bird´s eye paprička je chilli? Lebo podľa Scoville stupnice je to skoro sladká paprika. Niečo ako Cayenne...
evanaaa
Občas som si papriku ( kápiu) mlela so soľou do malých pohárikov s pridaním štipľavých papričiek, tak spravím tak, ale len so štipľavými, nemusia byť zrovna " ohnivé", stačia pálivé, na ochutenie jedál. Ale len tak jednoducho,ako spomína aj @alena45. Tvoja verzia, @tassiedevil tiež nevypadá zle, je to asi trvácnejšie.
2010
Piri-piri je kysla portugalska priloha - chili omacka, pista je slana madarska feferonkona omacka-priloha, osobne nemam nic proti fuziam 5*.
marika21
Dobrá papriková pasta. Vyskúšam úž sú malé papričky. Ešte potrvá, kým sčervenejú. Budem aj sterilizovať. To je istota, aby sa nepokazila pasta.KK5*

Zaujímavé video z archívu TV Varecha