Perkeltová polievka fotorecept

jody - fotkajody, 27. februára 2012
Perkeltová polievka (fotorecept)
Foto: jody

Zostala mi jedna porcia perkeltu, no hádam to nevyhodím?! :-)))

10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny


Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cibuľu a cesnak nasekáme na drobno.

    Perkeltová polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Koreňovú zeleninu nakrájame na šikmé kúsky.

    Perkeltová polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rajčinu tiež nakrájame na drobno.

    Perkeltová polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Udusíme cibuľku a na ňu nasypeme koreňovú zeleninu, ktorú chvíľku poopekáme.

    Perkeltová polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po chvíli pridáme cesnak a opražíme ho spolu so zeleninou tiež.

    Perkeltová polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme aj za hrsť krúpov, premiešame.

    Perkeltová polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Šupneme tam aj rajčinu, ...

    Perkeltová polievka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ... podlejeme horúcou vodou a varíme.

    Perkeltová polievka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po chvíli (záleží od toho, ako nahrubo je nakrájaná zelenina) pridáme mrazený hrášok a dovaríme.

    Perkeltová polievka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ako sa polievka varí, kurča z perkeltu vykostíme a zbavíme kože, mäso pokrájame na malé kúsky a spolu so šťavou vložíme do hotovej polievky a necháme prehriať.

    Perkeltová polievka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Naložíme koľko sa komu ráči. Prajem dobrú chuť. :-)

    Perkeltová polievka (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

modrykamen
Tiež takto podobne využívam zvyšky perkeltov z rôznych druhov mäsa. V pondelok na odľahčenie žalúdka takáto polievka padne vhod.
oldomachac
prepacte mi prosim trochu ironie, ale mi tento recept a reakcia nan pripomina vtip, ktory sa u nas hovoril kedysi, ,, pondelok zidovka namocila fazulu do vody a potom uvarila za hrniec fazulovej polievky na sladko, v stredu do nej zatrepala muku s mliekom a polievka bola na kyslo, tak mala na cely tyzden -vystarano- a aj -pestru- stravu".
dobru chut!!!
jody
@oldomachac , trochu ironie nie je na škodu. Len si občas žiada ďalšie vysvetľovanie...
kikili

Ako na to:

Umyjeme kura, vyrežeme trtol a rozporcujeme kura na osminky, necháme stiecť od vody. Očistíme cibuľu a pokrájame ju na tenučké pásiky, opečieme do zlatista na oleji. Pridáme papriku, premiešame, pridáme kura, premiešame a presmahneme (max. 1 minútu! aby paprika nezhorela), osolíme, podlejeme vodou. Dusíme na malom ohni cca 40 minút, pokiaľ sa nebude mäso oddeľovať ľahko od kosti. Občas premiešame. Zmiešame smotanu s múkou a podľa potreby s mliekom a vlejeme do uvareného mäsa. Necháme povariť 5 minút. Miešame, aby sa múka nepripálila. Podávame s cestovinou alebo haluškami.
jody
@Kikili... ??? Dnes som evidentne nechápavá, nerozumiem, prečo tá poznámka. Inak, so smotanou je paprikáš, bez nej perkelt, tak ma moja stará mať učili...
renulienka
...nie je to jednoznacne ani vo viacerych diskusiach, kazdy tomu hovori inak, ale hlavne je, ze nam chuti, nech sa to vola akokolve, nie?;-)
marcy
u nás pod Tatrami je perkelt so smotanou od pradávna :-) paprikáš mám spojený s jednou príhodou.Kamarátila som sa so spolužiačkou,tiež z viacdetnej rodiny.Na dvore chovali ako my hydinu.No,oni na parikáš dávali kuriatka trochu väčšie ako holuby,zato véééľa :)) my sme si dochovali dlhšie,boli dve kurčatá a pečenou plnkou,či kašou,kompótmi,cviklou ,uhorkovým šalátom sme sa dorazili...je pravdou,že oni lizovali zväčša koštiale,ale ich " komotnej " mamine to nevadilo.....naša babenka nás učila trošku inak :)
evanaaa
paprikáš bol vždy so smotanou a perkelt bez nej, aj keď sa niekomu môže zdať, že je to naopak. Ale ako hovoríte, je to jedno, môžme to nazvať - mäso na smotane, alebo dusené....na šťave, hlavné, že je to dobré.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha