Diskusie
- Queenhaninka: Rozmery plechu 0 zatiaľ bez komentárov
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Jún 2025 497 najnovší komentár dnes 10:03
- Mdlenka: Bezodpadové varenie 3 najnovší komentár 23. mája 2025
- Martamm: Papierové košíčky na muffiny 6 najnovší komentár 14. mája 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, na čem si pochutnáváte? Máj 2025 734 najnovší komentár 3. júna 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Jún 2025 497 najnovší komentár dnes 10:03
- Sovka62: Mäso 33 najnovší komentár 16. júna 2025
- Dorenika: Linecké 9 najnovší komentár 11. júna 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, na čem si pochutnáváte? Máj 2025 734 najnovší komentár 3. júna 2025
- Ancicka: Zelená káva. 26 najnovší komentár 29. mája 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Jún 2025 334 najnovší komentár dnes 10:03
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Jahodové pudingové kocky s polevou z kyslej smotany +fotopostup
-
Chrumkavé lístkové košíčky s ovocím +video
-
Bravčový perkelt s kyslou kapustou +fotopostup
-
Jahodové rezy s pudingovou plnkou +fotopostup
-
Kysnutá pizza s ricottou, mozzarellou a so slaninou
-
Tofu čokoládová pena
-
Paradajková pochúťka +fotopostup
-
Stopky z jahôd už nikdy nevyhadzujte. Spravte z nich tento jednoduchý sirup +video
-
Tvarohový zákusok z lístkového cesta s penou +fotopostup
-
Tvarohový koláč s jahodami +fotopostup
-
Slovenský bravčový vtáčik - nevtáčik bez závitkov +fotopostup
-
Výdatná rascová polievka
-
Gruľáš - zemiaková polievka na spôsob gulášu
-
Banánový koláč s čokopolevou
-
Viete, na čo ešte slúži háčik na konzerve? Tento trik oceníte, keď ste neminuli celý jej obsah VIDEO
-
Pečené cibuľové kolieska so syrom VIDEO
-
Super nápad, ako využiť staré gumené rukavice. Tieto praktické tipy sa vám hodia do života VIDEO
-
Jogurtové placky VIDEO
-
Kurací pekáč so zemiakmi v citrónovej omáčke VIDEO
-
Minichuťovky z lístkového cesta VIDEO
-
Minipizze z cottage syra VIDEO
-
Pochutnáte si: 13x nedeľný obed z bravčového stehna. Na prírodno, s omáčkou, aj ako obrátené rezne
-
Recepty na domáci termix: Najjednoduchší len z 3 surovín, aj taký, ktorý chutí ako za starých čias
-
Sezóna v plnom prúde: 12 jahodových zákuskov, ktorým nebudete môcť odolať
-
Zabudnutý klenot: Na špik kedysi naše babky nedali dopustiť. Dnes sa opäť vracia na výslnie. Je naozaj taký zdravý?
-
Viac než len soľ a korenie: 10 prísad, ktoré urobia z vašej polievky majstrovské dielo
-
Po víkende: Pondelková večera zo zvyškov uvarených zemiakov či kaše. Spravte si placky, fašírky alebo vyprážané chuťovky
-
Niečo dobré pre tatina: So slaninou, šunkou či syrom. 10x slané kvety na zjedenie ako špeciálna pozornosť na Deň otcov
Paprikáš- Je to v podstate polievka, sú v ňom zemiaky, cibuľa, klobása a paprika (hodne papriky). Paprikáš sa môže podávať aj s chlebom.
Možno sa mýlim, ale ja si myslím, že tento rozdiel je medzi nimi :)
Paprikáš- Je to v podstate polievka, sú v ňom zemiaky, cibuľa, klobása a paprika (hodne papriky). Paprikáš sa môže podávať aj s chlebom.
Možno sa mýlim, ale ja si myslím, že tento rozdiel je medzi nimi :)
Perkelt je to isté ale bez mixovania a bez smotany.
hu.wikipedia.org/wiki/Paprik%C3%A1s_csirke...
pörkölt : mek.niif.hu/02100/02115/html/4-728.html...
tak si to pamätám z detstva k tete Betke ( bola dobrá kuchárka- narodila sa v Maďarsku na Dolnej zemi, po vojne prišli na Slovensko, tu sa vydala za mojho uja.).
ze ked to jedli deti muzovi som odobrala- bez smot. zatrepky asi by sa riadne nabehal...na vc
@arasidka , @hubata , @grandma a spol - to je zásadné nedorozumenie. Nejde o to, či varíš s paprikou, či s rajčinami (paprika a rajčiny napokon patria v maďarskej kuchyni temer do každého jedla) alebo či dáš zemiaky, alebo čo, to je z tohto hľadiska nepodstatné.
Ako napokon už napísali @dublinka , @jozefj , @janazjarku a možno aj iní, neprečítal som úplne všetko, zásadné pravidlo je :
paprikáš - so smotanou, pörkölt - bez smotany. To platí až do tej miery, že keď do pörköltu pridáš smotanu, vznikne paprikáš. To som čítal kedysi v špeciálnej knihe o maďarskej kuchyni, pokúsim sa to nájsť. Potvrdí každá, igazán magyar, kuchárka :)
Paprikáš bez smotany a mlieka.
No na mnohých miestach sú miestne zvyky rozdielne. Názov sa ponechal ako "perkelt", ale do hrnca sa dá všeličo..zemiaky, zelenina, ..čítala som toho kopu rôznych variácií..))