Diskusie
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete? November 2025 201 najnovší komentár dnes 20:12
- Ellie17: Recepty po starých mamách: Čo u vás doma nikdy nesmie chýbať? 11 najnovší komentár 3. novembra 2025
- Smejkad: Polotovary 7 najnovší komentár 2. novembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Október 2025 1118 najnovší komentár 1. novembra 2025
- Siskaa77: Hľadám stratený recept na kysnuté cesto s BB pudingom 4 najnovší komentár 6. októbra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete? November 2025 201 najnovší komentár dnes 20:12
- Ellie17: Recepty po starých mamách: Čo u vás doma nikdy nesmie chýbať? 11 najnovší komentár 3. novembra 2025
- Kecupicek: Marec - mesiac knihy 59 najnovší komentár 3. novembra 2025
- Smejkad: Polotovary 7 najnovší komentár 2. novembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Október 2025 1118 najnovší komentár 1. novembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Október 2025 355 najnovší komentár 1. novembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete? November 2025 201 najnovší komentár dnes 20:12
- Ellie17: Recepty po starých mamách: Čo u vás doma nikdy nesmie chýbať? 11 najnovší komentár 3. novembra 2025
- Smejkad: Polotovary 6 najnovší komentár 2. novembra 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Babinka: Domace cestoviny - do kazdej rodiny :) 36 najnovší komentár 18. októbra 2025
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Ako spraviť úhľadné, rovnako veľké fašírky či burgery? Túto pomôcku máte určite doma VIDEO -
Slané mafiny so šunkou a s kukuricou VIDEO -
Jednoduché zemiakové placky VIDEO -
Jablkovo-škoricové slimáčiky z mafinovej formy VIDEO -
Zapekané gnocchi s hubami a klobásou VIDEO -
Pečené tekvicové nugetky VIDEO -
Marcipánová bábovka s makom a ananásom VIDEO
-
6x zázračný koláč: Stačí len zamiešať cesto, naliať na plech a upiecť. Ale ten výsledok vás zaručene prekvapí -
Čo variť tento týždeň: 14 tipov na všedné dni, Halloween aj dušičkový víkend -
Sedem sviatočných: Anjelsky dobré koláčiky na Sviatok všetkých svätých -
Sladké opojenie: 10 makových zákuskov, ktoré si vás podmania na prvé ochutnanie -
10x rybacia nátierka: Z konzervy sardiniek či tuniaka, kúska údenáča aj lososa -
Z rôznych druhov mäsa: 8x čiernohorský rezeň alebo šnicľa v zemiakovej placke -
Domáce sú naj: 11 receptov na sladké raňajkové pečivo. A nebudú to len lúpačky...
Paprikáš- Je to v podstate polievka, sú v ňom zemiaky, cibuľa, klobása a paprika (hodne papriky). Paprikáš sa môže podávať aj s chlebom.
Možno sa mýlim, ale ja si myslím, že tento rozdiel je medzi nimi :)
Paprikáš- Je to v podstate polievka, sú v ňom zemiaky, cibuľa, klobása a paprika (hodne papriky). Paprikáš sa môže podávať aj s chlebom.
Možno sa mýlim, ale ja si myslím, že tento rozdiel je medzi nimi :)
Perkelt je to isté ale bez mixovania a bez smotany.
hu.wikipedia.org/wiki/Paprik%C3%A1s_csirke...
pörkölt : mek.niif.hu/02100/02115/html/4-728.html...
tak si to pamätám z detstva k tete Betke ( bola dobrá kuchárka- narodila sa v Maďarsku na Dolnej zemi, po vojne prišli na Slovensko, tu sa vydala za mojho uja.).
ze ked to jedli deti muzovi som odobrala- bez smot. zatrepky asi by sa riadne nabehal...na vc
@arasidka , @hubata , @grandma a spol - to je zásadné nedorozumenie. Nejde o to, či varíš s paprikou, či s rajčinami (paprika a rajčiny napokon patria v maďarskej kuchyni temer do každého jedla) alebo či dáš zemiaky, alebo čo, to je z tohto hľadiska nepodstatné.
Ako napokon už napísali @dublinka , @jozefj , @janazjarku a možno aj iní, neprečítal som úplne všetko, zásadné pravidlo je :
paprikáš - so smotanou, pörkölt - bez smotany. To platí až do tej miery, že keď do pörköltu pridáš smotanu, vznikne paprikáš. To som čítal kedysi v špeciálnej knihe o maďarskej kuchyni, pokúsim sa to nájsť. Potvrdí každá, igazán magyar, kuchárka :)
Paprikáš bez smotany a mlieka.
No na mnohých miestach sú miestne zvyky rozdielne. Názov sa ponechal ako "perkelt", ale do hrnca sa dá všeličo..zemiaky, zelenina, ..čítala som toho kopu rôznych variácií..))