Penne s mäsovo-zeleninovou omáčkou fotorecept

eviana - fotkaeviana, 18. februára 2014
Penne s mäsovo-zeleninovou omáčkou (fotorecept)
Foto: eviana

...keď už ozaj neviem čo variť, tak toto nikdy nesklame :)

5-7
porcií
10 minút
príprava
80 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
300 g
1 ks
200 g
200 g
3 ks
500 ml
2 strúčiky
30 g
podľa chuti
podľa chuti
200 ml
400-500 ml
 hoblinky




Postup

  1. 1

    Na oleji si speníme cibuľu a cesnak do sklovita

    Penne s mäsovo-zeleninovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...kým sa nám dusí cibuľa, zomelieme si mäso, očistíme a nakrájame si zeler a mrkvu na malé kocky (alt. obľúbené geometrické tvary :)

    Penne s mäsovo-zeleninovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...zeler a mrkvu vsypeme do cibule, pridáme kúsok masla, podusíme kým sa zelenina nerozvonia.

    Penne s mäsovo-zeleninovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...pridáme mäso, rozmiešame, osolíme, dochutíme čiernym mletým korením a bylinkami (mala som len sušené oregano i bazalku, preto som ich pridala už v tejto fáze, ak by som mala čerstvé prídám ich až v závere varenia), plus 2 ks bobkový list a zalejeme mäsovým vývarom. Všetko spolu zamiešame a necháme variť na miernom plameni - hodinu netreba vôbec sledovať.

    Penne s mäsovo-zeleninovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...čerstvé paradajky ošúpeme a nakrájame na malé kúsky - tie zimné sú farebne nič moc, tak som k nim pridala kvôli farbe aj konzervu paradajkového pretlaku

    Penne s mäsovo-zeleninovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...po hodine varenia pridáme k mäsovo-zeleninovej zmesi

    Penne s mäsovo-zeleninovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...pridáme pasírované paradajky a necháme všetko spolu prevariť cca 10 minút

    Penne s mäsovo-zeleninovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...na záver zjemníme šľahačkovou smotanou, necháme prevrieť a odstavíme z ohňa

    Penne s mäsovo-zeleninovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...a omáčka na cestoviny je hotová. Ideálne je vo chvíli, keď sa dovarí omáčka dovariť súčasne aj cestoviny a vyberať ich z vody priamo do nej (nie pri takomto množstve, ale jednotlivé porcie). Povrch posypať hoblinkami parmezánu a dobrú chuť!

    Penne s mäsovo-zeleninovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

luss44
@eviana milá, môžem Ti poslať našich k večeri? Takéto by mohli mať obdeň, veľmi chutne vyzerajú cestoviny v Tvojom podaní. 5*****
elysa
aká to fajnotka, môžem poslať aj mojich?
eviana
@luss44 , jasne, že môžeš, šak vidíš, že vždy varím v "kotli" - ale iba za podmienky, že prídeš s nimi :) Ďakujem :)
guru
smotana tam vôbec nejde ;)
camembert
Tak toto má od boloňského ragú dosť ďaleko. Nehovorím že to nieje dobré, určite by som si pochutnal no boloňské ragú sa pripravuje inak.
havino
dobre si navarila a moji chalani by takéto jedlá jedli denne pomaly
afataga
na 100% suhlasim s @camembert , urcite je to dobre, ale nie je to bolognese a uz vobec tam nepatri smotana
jujoska
do Bolognese sa veru pridava na zaver na zjemnenie sladka smotana, ale menej
afataga
@jujoska asi sa robi vsade inak, ako pises, ale mne tam ta smotana alebo mlieko nepasuje, tu Manuelovu poznam, mam rada jeho rcp, ale tato sa mi nepaci, lebo tam dava pečeň a klobasu a no a co sa tyka wikipedie, to pre mna nie je doveryhodny zdroj informacii, ale budiz, davaj mlieko :-)
eviana
Ďakujem Vám všetkým za milé komentáre - aj tie kritické, ďakujem za upozornenia... Zmením názov pre pokoj v "dome varechovom"... dúfam, že k spokojnosti všetkých :)
Prajem príjemný deň.
marianne
Ja mam recept od praveho Taliana a tam je mlieko.Ale nedavala som ho tu,lebo uz jedna bitka tu o prave Bolognese bola...naco dalsiu,ale tiez si myslim,podobne ako @jujuska ,ze dom od domu sa robi inac...
eviana
@afataga , ďakujem :)
@marianne , ďakujem cicuš... aj ja mám recept od známych z Talánska a oni cele generacie robia so smotanou, je to fakt asi ako u nás guláše a kapustnice... čo dom, to iný recept.
A dokonca - pôvodné bolognese sa vraj robilo z konského mäsa :)
marianne
no a akurat ten recept porovnavam a je proklate blizko k tomu co mam ja od toho kolegu..nie som odbornik na taliansku kuchynu,ale podla mna toto Bolognese bolo,akurat ja mam mlieko a ty smotanu
camembert
Všetci tu debatujete o tom či sa tam má pridávať smotana (mlieko)... V Taliansku často na konci pridávajú trochu masla alebo mlieka. No to podľa mňa nieje až také podstatné. Je tu dôležitejšia vec a to tá že ako základ sa pre boloňské ragú robí klasické soffritto (nemýliť s týmto: sofrito) a tam sa má použiť řapikatý (stopkový) zeler v žiadnom prípade nepoužívame koreň. Ďalšia vec použitie cesnaku, bazalky či oregána je v Taliansku minoriadne kontroverzná téma (väčšinou sa nič z toho nepoužíva). Ďalej je dobré do soffritta pridať star-aniz (badián) a muškátový orech (niekto dáva škoricu). K mäsu sa môže zomlieť aj za hrsť kuracích pečení. Nakoniec nesmieme zabudnúť na pohár alebo dva červeného a varíme niekoľko hodín často aj 4 alebo 5.
marianne
@camembert mas pravdu,je tam rapikaty celer...ale vino nemam,bud som ho zabudla napisat,alebo on nadiktovat:-)
lusinkab
Ono ako to uz bolo napisane kazdy region talianska robi inak ja mam recept od "svokry" zo sicilie a ona ho robi podla svojej mamky a ja robim podla nej.... mrkva, cibula, zelerove stonky, olivovy olej, mlete hovadzie, cervene vino, sol, cierne korenie, passata a voda ... to je vsetko ziaden cesnak a bylinky a varoli sa cez tri hodiny
lusinkab
Haha @marianne ja sa tak skryvam :) ale nie dnes mam konecne opat trosku casu tak sledujem co sa tu za par dni udialo
marianne
ale ba,talianske jahodove fragolino mam rada...to si vzdy donesiem:-)
eviana
@camembert , ďakujem za rozšírenie obzorov ohladom ragú Bolognese. Ešte musím dobrovoľne priznať, ze podľa receptu by som mala pridať víno, ale ja akosi stále s vínom variť neviem :) Uvítam ak sa nájde niekto, kto ma to konečne naučí :)
lusinkab
ja velmi rada varim s vinkom nieco do jedla nieco do bruska a hned sa lepsie vari :)
lusinkab
@marianne tajomstvo odhalene :))))) hlavne ked peciem tak vinecko hudba zavriem sa do kuchyne a ide to .... pre mna je proste pecenie a varenie odpocinok a relax :)
marianne
tak to ma byt @lucinka :-) mna z vinka strasne zaha pali,skor drinkujem,ked uz,ale muzicka musi byt...ale z toho fragolina mi nic nie je..:-))
lusinkab
No to frangolino budem musiet ochutnat :) mne zas najviac chuti pistacipvy liker aaaaach jaj uz nech je august :))))
marianne
veru,ja don este nahadzem mrazene jahody, sme sa minuly rok zfragolinovali na kamoskyne narodky,doniesla kartoon...je vyborne,ale take sladke lepidlo...presne pre mna
yogicek
@eviana
Bolognese, nebolognese, ja by som si dal aj takto. Hlavne, že by som to nemusel robiť ja. Niektorí sem chcú poslať rodiny, ja naopak, chcem poslať seba. Môže byť?
eviana
@yogicek , pekne píšeš, suvislô, až mi je divnô :))) Jasné, že môže byť... akurát teraz dumám, mám k nim rovno pre Teba aj maslový zrobiť, či na ten prídeš až nabudúce? :)
alex37
evka pekne si sa vyhrala, je tam kopec vecí čo môžem :-), *****
mariamka
nuz, chvilu som sledovala, ako sa tento subor nazvoslovi vyvinie, ale ustala si to so ctou :) jedlo je mi velmi po chuti, mame radi vsetky mixy masovo-zeleninovo-cestovine :))
eviana
@alex37 , ďakujem za milé slová, som rada, že sa Ti jedlo páči... tiež je tam všetko čo môžem ja :)
eviana
@mariamka , oplatí sa pokaziť si deň kvôli nejakému naťahovaniu sa pre slovíčka? Neoplatí, takže bez problému som prepísala, ani to nebolelo :) Ďakujem za veľké slová pochvaly mojej cti :))) A teším sa, že sa Ti moje jedlo páči :)
janger
@evianka , paradnu omacku si spravila, je iste vyborna :-). Ja ked robim, tak vzdy dam aj par krabiciek do mrazaka. Ked som v casovej tiesni, tak len rozmrazim, uvarim spagety a hotovo....Dievcata, ale spominate tu nejake jahodove fragolino, tak to ja nepoznam ;-), budem musiet niekedy ochutnat :-).
eviana
@tiginko , zrejme máme recept buď z toho istého, alebo prudko susedného kraja... vyzerajú fajne aj Tvoje špagety s mäsovo-zeleninovou omáčkou (bolognese) :)))
eviana
@medulienka122 , si milá, že si sa podľa môjho recepisu rozhodla variť, dúfam, že Vám chutilo, ďakujem Ti :)
eviana
@janger , Janielka... to je super nápad s tou mrazničkou, veru nabudúce spravím do zásoby... pre dni, keď budem poletovať v okolí sa mojich hladošom zídu. Si mi práve zrobila chuť na to jahodové fragolino... už od rána, no noťas jak vyšitý fragolinový je zo mňa :) Kiež by bola príležitosť ochutnať ho spolu s Tebou aj s @marianne :)
marcelle
evi, aj mne sa recept páči. Na názve naozaj nezáleží.
Receptov na omáčku bolognese je naozaj neúrekom.
eviana
@marcelle , si milá, teším sa, že sa Ti moja omajda páči... a neboj, už som veľká, žiadne slzy kvôli bolognese-nebolognese nehrozia :) Pekný deň Ti prajem ♥
eviana
Ďakujem Lacko, aj za milé slová uznania :)
sracz
... mäsovo_zeleninová omáčka v cestovinových "dierkach" je predpokladom na "bombastické" hodovanie až na úrovni slastného maškrtenia! Dala si si záležať milá @eviana a verím, že Tvoji "hodovníci" Ťa za námahu náležite pochválili a odmenili!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia