Foto: eviana
...keď už ozaj neviem čo variť, tak toto nikdy nesklame :)
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
|
|
300 g |
|
300 g |
|
1 ks |
|
200 g |
|
200 g |
|
3 ks |
|
500 ml |
|
2 strúčiky |
|
30 g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
200 ml |
|
400-500 ml |
|
hoblinky |
|
Postup
-
1
Na oleji si speníme cibuľu a cesnak do sklovita
-
2
...kým sa nám dusí cibuľa, zomelieme si mäso, očistíme a nakrájame si zeler a mrkvu na malé kocky (alt. obľúbené geometrické tvary :)
-
3
...zeler a mrkvu vsypeme do cibule, pridáme kúsok masla, podusíme kým sa zelenina nerozvonia.
-
4
...pridáme mäso, rozmiešame, osolíme, dochutíme čiernym mletým korením a bylinkami (mala som len sušené oregano i bazalku, preto som ich pridala už v tejto fáze, ak by som mala čerstvé prídám ich až v závere varenia), plus 2 ks bobkový list a zalejeme mäsovým vývarom. Všetko spolu zamiešame a necháme variť na miernom plameni - hodinu netreba vôbec sledovať.
-
5
...čerstvé paradajky ošúpeme a nakrájame na malé kúsky - tie zimné sú farebne nič moc, tak som k nim pridala kvôli farbe aj konzervu paradajkového pretlaku
-
6
...po hodine varenia pridáme k mäsovo-zeleninovej zmesi
-
7
...pridáme pasírované paradajky a necháme všetko spolu prevariť cca 10 minút
-
8
...na záver zjemníme šľahačkovou smotanou, necháme prevrieť a odstavíme z ohňa
-
9
...a omáčka na cestoviny je hotová. Ideálne je vo chvíli, keď sa dovarí omáčka dovariť súčasne aj cestoviny a vyberať ich z vody priamo do nej (nie pri takomto množstve, ale jednotlivé porcie). Povrch posypať hoblinkami parmezánu a dobrú chuť!
alebo: www.antonio-carluccio.com/tagliatelle_al_Ragu_Bolognese...
atd...
translate.google.sk/translate?hl=sk&sl=en&u=http://...
translate.google.sk/translate?hl=sk&sl=en&u=http://...
translate.google.sk/translate?hl=sk&sl=cs&u=http://...
a urcite aj viac zdrojov... ale v podstate je to tak zrejme ako s kapustnicami a gulasmi- vsade inak :-D
Prajem príjemný deň.
@marianne , ďakujem cicuš... aj ja mám recept od známych z Talánska a oni cele generacie robia so smotanou, je to fakt asi ako u nás guláše a kapustnice... čo dom, to iný recept.
A dokonca - pôvodné bolognese sa vraj robilo z konského mäsa :)
Bolognese, nebolognese, ja by som si dal aj takto. Hlavne, že by som to nemusel robiť ja. Niektorí sem chcú poslať rodiny, ja naopak, chcem poslať seba. Môže byť?
Receptov na omáčku bolognese je naozaj neúrekom.