Moje bolognese fotorecept

tiginko - fotkatiginko, 6. decembra 2012
Moje bolognese (fotorecept)
Foto: tiginko

Určite málokto nepozná taliansku kuchyňu. Neuveriteľné, koľko vyhlásených a svetovo známych dobrôt sa spája s touto krajinou: cestoviny od výmyslu sveta, parmezán a mozzarella, Zobraziť celý popisUrčite málokto nepozná taliansku kuchyňu. Neuveriteľné, koľko vyhlásených a svetovo známych dobrôt sa spája s touto krajinou: cestoviny od výmyslu sveta, parmezán a mozzarella, tiramisu, minestrone, parmská šunka a prosciutto, balsamico, vynikajúca zmrzlina, oregano a bazalka, kontroverzná pizza...Mnou nedávno objavená fantastická špecialita slnečnej Kalábrie - pikantná Nduja. A samozrejme Bolognese. Netvrdím, že ponúkam ten najoriginálnejší originál, ale hádam aspoň trochu sa podobá...

4?
porcie
30 minút
príprava
100 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
2 plátky alebo podobná neúdená slanina
1 ks väčšia
3 strúčiky
1 ks stredne veľká
4-5 stoniek
2 PL
1 PL čerstvé
500 g so šťavou
1 dl
podľa potreby
1 dl
500 g (špagety, tagliatelle...)




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Ak nekúpime mleté mäso, zomelieme si ho sami, ako ja.

    Moje bolognese (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V hlbšej panvici orestujeme na zmesi oleja a masla nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, mrkvu a zeler.

    Moje bolognese (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme na kocky nakrájanú slaninu a mleté mäso. Na silnom ohni orestujeme, aby sa mäso "zatiahlo". Podlejeme vínom, premiešame a počkáme, kým sa víno odparí. Zmes osolíme a okoreníme čiernym korením. Bohužiaľ presné množstvo vám nepoviem, robím to od oka. Začnite po 1 lyžičke a na záver uvidíte...

    Moje bolognese (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme paradajky, bobkový list (1 veľký alebo 2 menšie), asi hrsť posekanej bazalky, oregano (tiež od oka).

    Moje bolognese (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podlievame vývarom tak, aby to nevyzeralo ako polievka, ale aby nám to ani nepriháralo. Pomaly dusíme za občasnej kontroly a dolievania vývaru na miernom ohni prikryté asi 1,5 hod. Nesnažte sa to urýchliť, chute sa dlhším dusením pekne prepoja.

    Moje bolognese (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na záver dochutíme postrúhaným muškátovým orechom (stačí max 1/3 mokka lyžičky), poprípade dosolíme. Pridáme smotanu, premiešame a pár minút povaríme. Ja som kvôli mojej "bezlaktózovej" dcére použila sójovú smotanu, ale ak naozaj nemusíte, nerobte to :-)

    Moje bolognese (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Uvaríme cestoviny podľa návodu. Ideálne je zmiešať cestoviny s omáčkou v panvici a až potom servírovať. Dajte ale pozor, aby ste odobrali prípadnú omáčku, ktorú nespotrebujete na jedenkrát s cestovinami. Zase odhad :-). Na tanieroch posypeme nastrúhaným, alebo nahobľovaným parmezánom. Bon appetit!

Diskusia k receptu

nazarboncuk
kraáásne! ja toto ragu varievam vo väčšom množstve a odkladám do mrazničky, nechávam variť aj 2, 3 hodiny. tá nádobka na cestoviny je milá :)
používateľ nemá avatar
plk
plk
Pisete, ze neponukate najoriginalnejsi original...
Mam takmer ten isty recept priamo od Talianky (ja ale nedavam pancettu a vino kvoli mojmu deckovi :-)). Uz som pisal inde - prave ona mi povedala, ze v kazdej (talianskej) rodine su iste obmeny. Ale urcite dodrziavaju presne ako pisete Vy a @nazarboncuk - treba tomu vareniu dat svoj cas. Je to sice dost "sofistikovany" :-) recept ale naozaj stoji za to. Moj potomok by to jedol aj kazdy den.
tiginko
ďakujem za Vaše pozitívne komentáre...@plk "sofistikovaný" je hlavne kvôli Vareche :-)
používateľ nemá avatar
plk
plk
Chcel som tym len naznacit, ze recept je trochu pracny ale s velmi dobrym efektom. Osobne asi tak milionkrat vyskusane na mojom potomkovi a na rodicoch.
Naozaj stoji za to najst si cas a vyskusat.
lusinkab
@tiginko ako si napisal kazdy rodina robi inak :-) asi ako nasa kapustnica alebo gulas :-) napriklad moja svekra zo Sicilie (ako ju ja volam) ma naucila robit tak ako ju robi ona:zeler,cibula,mrkva na drobno nastruhana a do zlata oprazena na olivovom oleji,pridat mlete hovadzie maso a oprazit pekne do hneda,zaliat po vrch cervenym vinom,zakryt a nechat varit cca 15 az 20 minut kym sa vino nevypari,pridat celu flasku passaty a do tej istej flasky naliat vodu a vyliat do omacky ....koreniny iba sol,cierny peper,bobkovy list a stipka muskatove orecha a varit na pomalom plameni cca 4 hodinky ak treba doliat trosku vody dolejeme :-)
afataga
vyborny recept, myslim ze sa dost podoba na original, ale ako uz pisali vyssie, isto kazdy talian to nerobi rovnako, ja si ale myslim, ze smotana by tam nemala byt, Emanuel Ridi hovori, ze smotana sa pouziva do omacok iba na plnene cestoviny, ja osobne mam radsej bez smotany
tiginko
@afataga len tak pre zaujimavost som pozrela, co hovori taka Wikipedia o "Bolognese". Tato stranka tiez nie je vseveduca a tvoria ju ludia so subjektivnymi nazormi, poznatkami a vedomostami, ale predstav si, ze tiez spominaju "small amount of cream" . Ale presne ako sa hovori: sto ludi - sto chuti :-)
používateľ nemá avatar
plk
plk
@afagata - prave som dorobil podla tal. receptu (spominal som vyssie). Z toho ml. mesa este zvyknem urobit zo 20-30 guliciek a zavarit ich v omacke. Staci poslednych 15-20 minut alebo aj menej.
Ale k veci - tu spominaju smotanu skoro na koniec - tak sa to vraj robi v rodine mojej talianskej znamej. Samozrejme, ze sa to da jest aj bez nej. Tato omacka je velmi dobra aj bez toho. Priznavam, ze s tou smotanou je to naozaj velmi syte jedlo.
tiginko
inak 1dcl smotany na to množstvo omáčky nie je priveľa, len to zjemní chuť, nie je ju tam hádam ani cítiť
nazarboncuk
holky, smotana alebo mlieko sa do paradajkových záležitostí dávajú AJ preto, aby ich mohli jest aj ludia ktorý trpia refluxom (stačí malé množstvo) ...som niekde čítala a testovala na mojom citlitvom zaludku - funguje to :) Inak aj ten talianský čech dával do ragu bolognese mlieko...
emka9
Tak toto určite vyskúšam, vyzerá to super a k tomu ten parmezán, mňam! :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia