Pečený camembert
Pečený camembert

Pečený camembert a zemiaky z jedného plechu s domácimi brusnicami fotorecept

kucharocka123 - bez fotkykucharocka123, 23. januára 2019

Pre tých, ktorí majú radi lahodný francúzsky krémový syr s bielou plesňou na povrchu. A k tomu domáce zavárané brusnice...

2
porcie
15 minút
príprava
50 minút
na 190 °C

Suroviny

2 bal.
750 g
180 ml domáce
3-4 PL
podľa chuti
podľa chuti (mlynček)
štipka
štipka
1 ČL
2-3 strúčik
hrsť (čerstvá)
1 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme zemiaky na pečenie. Ošúpeme ich, nakrájame na mesiačiky a uložíme do väčšej misy. Pokvapkáme olejom, citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme, pridáme pretlačený cesnak, posypeme rascou a nasekanou petržlenovou vňaťou. Nakoniec pridáme med, aby po upečení mali zlatistú medovú farbu. Dobre premiešame a necháme krátko odstáť.

    Pečený camembert a zemiaky z jedného plechu s domácimi brusnicami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po odstátí zemiaky rozložíme na plech vymazaný olejom. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 -200 °C. Pečieme asi 45-50 minút. V priebehu pečenia ich viackrát premiešame, aby sa upiekli zo všetkých strán.

    Pečený camembert a zemiaky z jedného plechu s domácimi brusnicami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým sa pečú zemiaky, pripravíme si marinádu na camembert. V troche oleja vymiešame nahrubo zomleté čierne korenie, červenú mletú papriku, soľ a tymian. Marinádou syr natrieme z obidvoch strán, aj po obvode.

    Pečený camembert a zemiaky z jedného plechu s domácimi brusnicami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Asi 15 minút pred dopečením zemiakov, na plechu urobíme miesto na syry, ktoré krátko opečieme. Keď camembert začne zväčšovať svoj objem, syr je upečený a plech z rúry vyberieme. Ak sa chceme vyhnúť vytečeniu, môžeme ho pred pečením zabaliť do alobalu.

    Pečený camembert a zemiaky z jedného plechu s domácimi brusnicami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hotovo. Už len servírovať. Zemiaky ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou a syr domácimi zaváranými brusnicami, ktoré som zavarila počas jesennej sezóny. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

haji
Jednoduchý a chutný oběd, večeře. Pěkný postup, hodný následování, i fota jsou lákavá! Miluju tuto kombinaci a celé pečené nemá chybu. Děkuji za inspiraci!! Jen moje maličkost nechá bramborám kabátek, ten je nej!
hannes
Tie brusnice nie sú až tak často na stole. Preto ako náhrada dobre poslúži malinový, jahodový či višňový dip, pripravený z džemu a kvapky vody. Krátko prehriať a je to. No a dobré to je aj s klasickou tatárkou či horčicovo- cibuľovou omáčkou. Tú robím tak, že na kvapke oleja dám opražiť nadrobno rozsekanú menšiu cibuľu. Keď chytí farbu, zalejem to šľahačkou(polovicou kelímka), osolím, okorením a pridám čajovú lyžičku horčice a kvapku medu. Za miešania privediem do varu a odstavím. No a už iba doladiť kvapkou balsamica alebo citrónovej šťavy, komu ako chutí...Robím to v menšom kastróliku...
kucharocka123
@Hannes (23.1.2019 11:33)
Ďakujem pekne @Hannes za rady. Tiež robievam dip z brusnicového džemu ale aj z džemov z iného ovocia. Ale vyskúšam aj horčicovo-cibuľovú omáčku, ktorú som ešte nerobila...
1x haji
kucharocka123
(23.1.2019 10:51)

Ďakujem @Haji , myslela si takýto, príp. väčší "kabátek"?. Zapečené sú najmä na tých rovných plochách, ale chrumkavé sú aj ostatné, asi vďaka pridanému medu.


1x haji
haji
@Kucharocka123 (23.1.2019 16:11)
Jsi sluníčko! Krásná fotka! S kabátkem - tedy se slupkou. Miluju slupku na bramboře a upečená brambora se slupkou je nej!
ferno
robievam podobne,ale jednoduchsie...kupujem camember s provensalskym,alebo s ciernym korenim.tym ho nemusim nijak potierat,ci dochucovat.zabalim ho do alobalu a pridam do truby (na rost o poschodie vyssie) ku kupovanym hranolkam.(rozlozenymi na peciacom papiery) .
ale raz mozno vyskusam aj takto :-)
vladkaku
Ja pečiem syr v alobale na železnej platni na horákoch na plyne (tam pečiem i gaštany). Ušetrím energiu z elektrickej rúry. Marináda - ako sa podarí...olivový olej a bylinky. Zemiaky varené , pridám do nich roztlačený cesnak, petržlenovú vňať a maslo. Na syr dávam lyžičku tatárskej, na to brusnice zavarené s hruškami. :-)
kucharocka123
Ďakujem za komentár. Kedysi som aj ja varila na plyne a používala som takú platňu. Dnes mám el. varnú dosku, takže len rúru alebo kontaktný gril. Tatársku často nepoužívam, ale na syr dávam namiesto kompótu hustý domáci brusnicový džem...ale aj tvoj recept sa mi páči.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia