Aj do dubajskej čokolády:
Potrebujete do dezertu kadayif rezance a nikde ste ich nezohnali? Takto si ich spravíte aj doma

Jarmila Horváthová, včera 06:00     5 minút čítania

Chrumkavé kúsky cesta kadayif sú súčasťou nielen populárnej čokolády, ale aj rôznych ňou inšpirovaných sladkostí. K tejto netradičnej surovine sa však nie každý dostane. Riešením je urobiť si vlastné kadayif rezance.



Foto: Shutterstock

Ak vás oslovili chute dezertov v štýle dubajskej čokolády, viete, že ich súčasťou býva okrem lahodnej čokolády, pistáciového krému, sezamovej pasty tahini aj chrumkavá zložka v podobe kadayif rezancov.

Kým prvé tri ingrediencie sa dajú v podstate bez problémov zadovážiť v bežných obchodoch, horšie je to s dostupnosťou kadayif rezancov, ktoré sladké dobroty robia takými výnimočnými. Tie zvyčajne dostanete len v špecializovaných obchodoch alebo e-shopoch s orientálnymi potravinami. Urobiť sa však dajú aj doma.

Ako pripraviť domáce kadayif rezance

Kadayif (alebo kadaif) je jemné, vláknité cesto, ktoré sa často používa v tureckej a blízkovýchodnej kuchyni, najmä na sladké jedlá. Na toto cesto netreba nijaké špeciálne suroviny, na jeho prípravu však potrebujete dávku zručnosti.



Foto: Shutterstock

Na domáce kadayif potrebujete:
250 g pšeničnej hladkej múky, 1 ČL kukuričného škrobu, 1/4 ČL soli, 300 ml vody, 1 PL rastlinného oleja a ďalší olej alebo maslo na vymastenie panvice. Okrem toho si pripravte vrecko na zdobenie s veľmi malým otvorom, alebo mikroténové či plastové vrecúško, do ktorého treba spraviť malý otvor – (0,5-1 mm) a veľkú panvicu.



Foto: Shutterstock

1. Múku, kukuričný škrob, olej a soľ zmiešajte vo veľkej miske. Postupne pridávajte vodu a dobre premiešajte. Cesto by malo mať tekutú konzistenciu, podobnú palacinkovému cestu. Ak je to potrebné, pridajte viac vody. Potom cesto nechajte 15-20 minút odpočívať. Pomôže to zjemniť ho a odstrániť vzduchové bubliny.

2. Potom veľkú panvicu mierne zohrejte na strednom ohni a potrite trochou oleja alebo masla. Teplota by nemala byť príliš vysoká, inak cesto príliš rýchlo zhnedne.

3. Tekuté cesto nalejte do plastového vrecka a potom opatrne vrecko tlačte a striekajte cesto krúživým pohybom na panvicu, aby vznikli tenké vlákna. Cesto striekajte tak, aby sa vlákna neprekrývali.

4. Vlákna pečte 1 až 2 minúty, kým nie sú spevnené, ale stále svetlé. Potom ich opatrne podoberte a preložte na mriežku alebo kuchynskú utierku a nechajte vychladnúť.

5. Môžete ich použiť hneď, ale vo vzduchotesnej nádobe sa dajú skladovať aj pár týždňov. Nevadí keď sa polámu, do dubajskej čokolády aj rôznych iných dezertov sa aj tak používajú podrvené na malé kúsky.







ANKETA: Ak ste ochutnali niektorú z verzií dubajskej čokolády, mali ste pocit, že je výnimočná?

6,7%



93,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist