Pečený bôčik na jablkovo-zeleninovej zmesi
šéfkuchár Toscana – Italian Bistro & Lounge v Bratislave, 13. októbra 2013
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Takmer celý svet považuje jablko za kráľa ovocia. Chutí surové, pečené, sušené, v koláčoch i ako príloha k mäsu; hoci aj v slávnom americkom Zobraziť celý popisTakmer celý svet považuje jablko za kráľa ovocia. Chutí surové, pečené, sušené, v koláčoch i ako príloha k mäsu; hoci aj v slávnom americkom apple pie či indickom čatní. Pokiaľ ide o kuchárov, naozaj si zaslúži prívlastok – rajské.
porcie
príprava
na 170/160 °C
Suroviny
1,5 kg |
|
200 g |
|
200 g |
|
300 g |
|
2 ks |
|
1 hlávka |
|
2 vetvičky |
|
|
|
|
|
5 vetvičiek |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
3 ks |
|
na podlievanie |
|
100 ml |
|
100 ml |
|
|
|
|
Postup
-
1
Kožu na bôčiku narežeme do hrúbky pol centimetra, pridáme soľ, korenie, rascu, feniklové semienka, cesnak, cibuľu, rozmarín, podlejeme vývarom a dáme piecť do rúry na 1,5 hodiny na 170 °C.
- 2
Na plech dáme papier na pečenie. Mrkvu a paštrnák očistíme, nakrájame na hranolčeky, pridáme soľ, korenie, med, citrón a tymian a dáme do rúry piecť na 160 °C na 30 minút. Na vopred pripravenom plechu ten istý postup zvolíme pri cvikle a jablkách, ale jablká neošúpeme, lebo sa budú piecť každé zvlášť na plechu, pretože cvikla by zafarbila zeleninu a robí sa o 10 minút dlhšie. Jablká po 15 minútach pečenia vytiahneme. Zmes pred podávaním zamiešame.
- 3
Paštrnákové velouté: Cibuľu natenko nakrájanú orestujeme na olivovom oleji, pridáme cesnak a polovičku paštrnáka tiež natenko nakrájaného. Pridáme bobkový list, podlejeme vínom, necháme vyvariť, pridáme vývar, ktorý tiež necháme jemne odpariť a zmes uvaríme do mäkka. Vyberieme bobkový list, dohladka rozmixujeme a zjemníme smotanou. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a muškátovým orechom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu