Pečený bôčik na jablkovo-zeleninovej zmesi

Autor receptu: redakcia

Takmer celý svet považuje jablko za kráľa ovocia. Chutí surové, pečené, sušené, v koláčoch i ako príloha k mäsu; hoci aj v slávnom americkom apple pie či indickom čatní. Pokiaľ ide o kuchárov, naozaj si zaslúži prívlastok – rajské.

4
porcie
30 minút
príprava
90 minút
na 170/160 °C

Suroviny

Postup

  1. Kožu na bôčiku narežeme do hrúbky pol centimetra, pridáme soľ, korenie, rascu, feniklové semienka, cesnak, cibuľu, rozmarín, podlejeme vývarom a dáme piecť do rúry na 1,5 hodiny na 170 °C.
  2. Na plech dáme papier na pečenie. Mrkvu a paštrnák očistíme, nakrájame na hranolčeky, pridáme soľ, korenie, med, citrón a tymian a dáme do rúry piecť na 160 °C na 30 minút. Na vopred pripravenom plechu ten istý postup zvolíme pri cvikle a jablkách, ale jablká neošúpeme, lebo sa budú piecť každé zvlášť na plechu, pretože cvikla by zafarbila zeleninu a robí sa o 10 minút dlhšie. Jablká po 15 minútach pečenia vytiahneme. Zmes pred podávaním zamiešame.
  3. Paštrnákové velouté: Cibuľu natenko nakrájanú orestujeme na olivovom oleji, pridáme cesnak a polovičku paštrnáka tiež natenko nakrájaného. Pridáme bobkový list, podlejeme vínom, necháme vyvariť, pridáme vývar, ktorý tiež necháme jemne odpariť a zmes uvaríme do mäkka. Vyberieme bobkový list, dohladka rozmixujeme a zjemníme smotanou. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a muškátovým orechom.